Güncelleme Tarihi:
24 yaşındaki Manning yaklaşık 20 ay önce tutuklanmıştı ve kendisine aralarında 'düşmana yardım'ın da yer aldığı 22 suçlama yöneltilmişti.
Ön duruşmanın mahkeme heyeti başkanı Paul Almanza sözkonusu suçlamaların kovuşturulması için yeterli kanıt bulunduğuna hükmetti ve Manning'in divanıharpte yargılanmasına karar verildi.
Karar, Amerikan Silahlı Kuvvetleri içerisindeki emir komuta zincirine göre onaylanırsa, Manning'in askeri mahkemede yargılanmasına başlanacak.
Manning'in avukatları Aralık ayında yapılan ön duruşmada, soruşturmayı yürüten yargıcın taraflı olduğunu iddia ederek davadan çekilmesini talep etmişlerdi.
Savunma avukatları ayrıca Manning'in cinsel kimliğiyle ilgili meseleler de dahil olmak üzere kişisel sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirtmişlerdi.
Avukatlar ayrıca, Manning'in "gizli belgelere" ulaşımının üstleri tarafından engellenmiş olması gerektiği hususu üzerinde durmuşlardı.
Yargıçların Manning'e yönelttikleri suçlamalar arasında Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'la doğrudan iletişim kurmak da bulunuyor.
WikiLeaks geçen yıl ABD Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik temsilcilikleri ile yaptığı iç yazışmaları içeren 250 bin kadar belgeyi yayınlamaya başlayınca yönetimin müttefikleri hakkında kimi nahoş yorumları açığa çıkmıştı.
Bundan önce de Irak ve Afganistan savaşları konusunda yaklaşık yarım milyon belge WikiLeaks'e sızdırılmış, Washington yönetimi bu durumun ulusal güvenliği tehlikeye attığını kaydetmişti.
IRAK'TA TUTUKLANMIŞTI
Manning 2010 yılının Mayıs ayında tutuklandığında, Irak'ta istihbarat uzmanı olarak görev yapıyordu. Ancak tutuklanma gerekçesi başlangıçta, 2007 yılında bir Amerikan helikopterinin Irak'ta aralarında yabancı gazeteciler de olan bir düzine insanı öldürdüğü bir saldırının görüntülerini Wikileaks'e sızdırdığı iddialarıydı.
Manning'in diplomatik yazışmalarla ilişkilendirilmesi ise, eskiden bilgisayar korsanı olan Adrian Lamo'nun ihbarı ardından, bu yıl başlarında gündeme geldi. Lamo'ya göre, Manning kendisine bu belgeleri Lady Gaga şarkıları dinleyerek yazılabilir CD'lere indirdiğini anlattı.
Manning'in yandaşları ise şimdiye kadarki gözaltı koşullarının zaten acımasız ve cezalandırma niteliğinde olduğunu savunuyor. Bu görüşe Uluslararası Af Örgütü ve Amerikan sivil haklar örgütü (ACLU) de destek vermişti.
Virginia'da bir donanma üssünün hapishanesine konan Manning, güvenlik gerekçeleri gösterilerek günde 23 saat hücrede tutulmuş, özellikle Mart ayında intihar edebileceği gerekçesiyle geceleri soyulup giysileri alınarak yatırılmıştı.
Bu durumun ortaya çıkması üzerine BM'nin işkenceyle mücadele sorumlusu bir soruşturma başlattı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley ise Manning'e yapılan muameleyi "saçma sapan" ve "aptalca" diye niteledikten sonra, istifa etmek durumunda kaldı.