Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2003 20:57
Ankara'nın Sincan İlçesi’nde bir çocuk cenneti yaratıldı. Masal Adası'nda Red Kit'ten Güliver'e 20 ayrı masal ve çizgi film kahramanı çocuklarla buluşacak. Çeşitli boyutlardaki 192 heykelin arasındaki 12 sinemada ise kısa filmler gösterilecek. Park, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne 1 trilyon liraya mal oldu.
Ankara Sincan, Anadolu'nun tam ortası. İstanbul'dan, denizden yaklaşık 400 kilometre uzakta. Burada, bozkırın ortasında suni bir gölet ve ortasında yine suni bir ada var.
Adanın üzeri rengarenk dekorlar ve evlerle dolu. Ortasında dev bir heykel. Giriş kapısından bakınca heykelin yüzü profilden görülüyor. Hangi kahraman olduğunu çıkarmaya çalışıyorum.
Adaya uzanan köprüyü geçerken şaşkınlıkla çevreyi inceliyorum. Projenin yaratıcısı heykeltıraş Ragıp Çeçen karşılıyor bizi. Bizi daha da şaşırtacak bilgi bombardımanının başlangıcı bile sarsıcı: ‘‘Suni gölet 95 bin metrekare, ada ise 30 bin metrekare.'
HEPSİNİ TANIDIK'Kıraç topraklarda masal gibi' diyorum. Çeçen espriyle karşılık veriyor 'Evet, masal gibi. Zaten burasının adı Masal Adası...'
Gözüm hálá adanın ortasına dikilen heykelde. Hepimizin çocukluğumuzda öyküsünü okuduğumuz o dev kahraman, Güliver. Hani şu gemi batınca cüceler adasına yüzerek çıkan ve uyandığında cücelerin her yanını halatlarla bağladıkları Güliver. Tam karşımda, ayakta duruyor. Boyu 12.5 metre. Uzaktan iyi de, yanına yaklaşınca insan onun karşısında kendisini pek iyi hissetmiyor. Cüce gibi kalıyor yanında.
Heykeltıraş Ragıp Çeçen, Güliver'i Masal Adası'nın simgesi olarak düşünmüş. Heykel 5 katlı bir apartman yüksekliğinde.
‘‘Yapımında 3 ton fiberglas, 3 ton demir kullandım. Ayrıca sağlam olup devrilmemesi için de de heykelin beline kadar beton döküldü.
Biraz ileride Red Kit elinde silahı ile Daltonlar ile yine düelloya hazır. Atı Düldül ise her zamanki gibi sevimliliği ile kenarda düelloyu izliyor.
Bir başka köşede Pamuk Prenses ve 7 Cüceler gülümsüyor. Onların tam karşılarındaki köşede ise suyun kenarına oturmuş Nasreddin Hoca, göle maya çalmakta meşgul, çevresinde köylüler, hayretler içinde ona bakıyorlar.
İstanbul'da üretilen heykellerin Sincan'a taşınmasının da başlıbaşına bir macera olduğunu anlatıyor Recep Çeçen. Dev Güliver heykeli üç parça halinde, üç ayrı kamyonla götürülmüş. Heykellerin zedelenmemesi için özel çaba sarf edilmiş.‘‘İki yılda yaklaşık 40 kez karayoluyla Ankara'ya gidip geldim. Yaklaşık 32 bin kilometre yol yaptım. Bu arada epey
trafik cezası ödedim’’ diyor.
Masal Adası'nda bugünlerde çalışmalar iyice yoğunlaşmış durumda. Çeçen ve ekibi işlerini tamamlamak üzere. Belediye çevre düzenlemesi ve yeşillendirmeyi tamamlandıktan sonra park 30 Ağustos'ta törenle açılacak.
MASAL ADASI’NIN KAHRAMANI HEYKELTIRAŞ RAGIP ÇEÇENMasal Adası'nın yaratıcısı heykeltıraş Ragıp Çeçen, buradaki figürlerin yapımına iki yıl önce İstanbul'daki atölyesinde başladı. Aynı günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi arazinin düzenlenmesine girişti. Heykellerin montajı son üç aydır sürüyor.
46 yaşındaki heykeltıraş Ragıp Çeçen'in bugüne kadar yaptığı heykel ve rölyefler başta Anıtkabir Müzesi olmak üzere resmi daireleri, askeri birlikleri parkları, okulları süslüyor. Çamurlarla tasarlayıp kalıpladıklarını, fiber veya bronzlara döküyor. Bazen bir ünlüyü bazen de bir olayı anlatıyor eserlerinde. Konusunda usta. Ama, burayı tasarlarken biraz zorlanmış: ‘‘İşin konusu masal ve çizgi roman olunca şaşırdım. Hemen yüze yakın çocuk kitabı aldım. Tek tek onları inceledim. Tiplemelerinin eskizlerini yaptım. Sonra kalıplar çıkarttım. Masal Adası'nın yapımında da renkler ve canlandırmalar çocuk mantığı ile gerçekleşti.’’
20 MASAL 192 FİGÜRLE ANLATILIYOR Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan Masal Adası, Sincan'da Fatih ile Yunus Emre Mahalleleri arasında.
Toplam 1200 dekarlık alanda kurulan Yunus Göleti projesinin bir parçası. Projenin toplamı 50 trilyon liraya malolacak.
Yunus Göleti 95 bin metrekarelik suni bir göl. Ortasındaki Masal Adası ise 30 bin metrekareye kuruldu.
Adada 20 ayrı masal ve çizgi
film kahramanı 192 heykel ile anlatılıyor.
Ressamlar ve teknik çalışanlardan oluşan 40 kişilik ekip tüm figürler için 20 ton polyester kullandı.
Adada 50-65 kişilik 12 cep sineması var. Sinemalarda kahramanların öykülerini anlatan kısa metrajlı filmler oynatılacak.
Adaya giriş ücretsiz. Ancak filmler sembolik bir ücret karşılığında izlenecek.
HERKES ORADA
Masal Adası'nda kimler var diye merak ediyorsanız işte tam listesi: Nasreddin Hoca, Keloğlan, Deli Dumrul, Ergenekon Destanı, Karagöz-Hacivat, Boğaç Han Destanı, Tarkan, Karaoğlan, Malkoçoğlu, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Kırmızı Şapkalı Kız, Güliver Cüceler Ülkesinde, Sevimli Hayalet Casper, Sindrella, Çizmeli Kedi, Asteriks, Alaaddin'in sihirli lambası, Disney kahramanları, Red Kit ve Daltonlar, Tommiks, Teksas, Pinokyo, Tenten.