Güncelleme Tarihi:
MUHTEŞEM BOZCAADA FOTOĞRAFLARI
İŞTE DÜNYANIN EN GÜZEL ADALARI
Çanakkale Boğazı’nın 12 mil güneyinde yer alan ve Türkiye’nin köyü bulunmayan tek İlçesi olan Bozcaada’nın, sahip olduğu tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle Conde Nast Traveller adlı gezi dergisince, dünyanın en muhteşem 22 adası sıralamasında dördüncü sırada gösterildi. Bunun gururunu yaşadıklarını belirten Bozcaada Belediye Başkanı Anavatan'lı Mustafa Mutay, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yarı sıra bağcılık, şarapçılık ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Bozcaada’nın sadece Türkiye’nin değil dünyanın gözde turizm merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Adada üç dönemdir belediye başkanlığını yürüten Mutay, “Demek ki Bozcaada için yaptıklarımız doğru hizmetlermiş. Biz Bozcaada’yı, doğal ve kültürel güzelliklerini koruyarak geliştirmeye çaba gösterdik. Son yıllarda adamıza olan ilgi inanılmaz derecede arttı. Önümüzdeki yıllarda Bozcaada’yı daha ileri noktalara taşımak için yeni projeler üretip hayata geçireceğiz. Herkesin Bozcaada’yı gelip görmesini, gezmesini istiyoruz” dedi.
SORUMLULUĞUMUZU ARTTIRDI
Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı ve Mitos Butik Otel sahibi Fikret Okuş ise Bozcaada’yı Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olarak gördüklerini belirtirken, şöyle konuştu:
“Bunun da dünyanın önemli gezi dergisinin okuyucuları tarafından tescillenmiş olması bizi daha çok sevindirdi. Ama sorumluluğumuzu da artırdı. Gerek yurt içi gerek yurt dışından gelecek ziyaretçilere beklentilerin üzerinde bir hizmet vermek için daha da itici bir güç olacak. Adanın tarihi ve kültürel zenginliklerini koruma anlamında da daha büyük sorumluluklar ve daha önemli tedbirler almaya yöneltecek. Heredot’un söylediği (Tanrı insanları uzun ömürlü olsun diye Bozcaada’yı yaratmış) sözü Bozcaada’yı en iyi şekilde özetliyor. Adamızın, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yarı sıra Türkiye’nin en güzel denizine sahip olduğunu da iddia ediyoruz. Adayla bütünleşmiş olan bağcılık ve şarapçılık da turizm için itici bir güç oluyor. Hedefimiz Bozcaada’yı dünyanın dördüncü değil birinci en güzel adası haline getirmek.”
Bozcaada'nın tarihi
ANTİK çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisi'nde ise Tenedos adıyla bilinen Bozcaada’nın ilk sakinleri Akalar'ın bir kolu olduğu ve M.Ö. 2000 yıllarında yerleştikleri tahmin edilen Pelasg’lardır (Pelazziler). Akalar'dan sonra adaya sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar ve Yunanlılar hakim olmuştur. Ada M.Ö. 493’te Pers istilasına uğramış, M.Ö. 334 yılında ise Pers istilasına son veren Büyük İskender devri başlamıştır. Bergama Krallığı'ndan sonra M.Ö. 168 yılında Roma hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun 395 yılında ikiye bölünmesiyle Doğu Roma yani Bizans İmparatorluğu'na dahil olmuştur. 1203 yılından sonra Bozcaada üzerinde Bizans- Ceneviz- Venedikliler arasında egemenlik mücadelesi başlamıştır. Bozcaada ilk defa 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. Osmanlı ile Venedik arasında Bozcaada için mücadeleler olmuş, ada zaman zaman Venedik hakimiyetine girmiştir. Bozcaada Osmanlı döneminde bir kale dizdarı ve kadı tarafından yönetilmiş, 19'uncu Yüzyıl'ın sonlarında merkezi Sakız ve Rodos olan Cezair- i Bahr- i Sefid Eyaleti'nin Midilli Sancağı'na bağlı bir kaymakamlık olarak teşkilatlanmıştır. Bu dönemde Ada’da Belediye dairesi bulunmaktadır. 1912 yılında Balkan Savaşı sırasında Yunan donanmasınca işgal edilmiş olup, Lozan Antlaşması sonucunda 20 Eylül 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır.
Coğrafi yapısı
2000 yılında yapılan son nüfus sayımında nüfusu 2427 olarak tespit edilen Bozcaada İlçesi, Ege Denizi’nin kuzey- doğusunda Çanakkale Boğazı’nın 12 deniz mili güneyinde yer alan bir adadır. Çanakkale İl Merkezi'ne 25 mil, Gökçeada’ya 17 mil, Limni’ye 26 mil, Midilli’ye 27 mil, şu anda ulaşımın sağlandığı Ezine İlçesi Geyikli Beldesi Yükyeri Feribot İskelesi'ne 4 mil uzaklıktadır. Çevresi 38 kilometre tutan Bozcaada’nın alanı 36.67 kilometrekare olup, etrafındaki irili ufaklı 17 adacık (0.93 kilometrekare) dahil olmak üzere 37.6 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir. Bu adacıklardan en büyüğü 800 dönümlük arazisi ile halk arasında Tavşan Adası diye bilinen Mavriya Adası’dır. Ada yeryüzü şekilleri bakımından genel olarak alçak ve basık bir yapıdadır. En yüksek noktası Göztepe’dir (192 metre) Kışın akan ufak dereler dışında akarsuyu bulunmamaktadır. Adanın iç kısımları genel olarak büyük düzlüklerden oluşmaktadır. Koylar ve burunlar adaya özgü yer şekilleridir. Adada 12 burun ve 12 koy, kuzey kıyılarında kumullar bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre adada 65 familyaya ait 437 tür bitkinin olduğu tespit edilmiştir.