Güncelleme Tarihi:
Bir milyon 200 bini aşkın öğrenci ve velisi, önce sınav sorularının çalınmasıyla, ardından tercih süresinin ertelenmemesiyle perişan oldu. Erteleme konusu, YÖK'ün gündemine bile girmeyi başaramadı. Gençlerin geleceği oyuncak oldu...
Üniversiteye girişte tercih süresi, dün mesai saatinde sona erdi. Öğrenci velilerinin Anıtkabir ve YÖK önündeki gösterileri de YÖK'ün kararını değiştirmeye yetmedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, ‘‘Erteleme sözkonusu değil. Toplantıda da gündeme gelmedi’’ dedi. Öğrenci velilerinin tepkilerinin hatırlatılması üzerine de Gürüz, ‘‘Olabilir. Açık bir toplumda yaşıyoruz. Herkes kanunlar çerçevesinde haklarını kullanmakta serbesttir. Saygıyla karşılıyoruz’’ diye konuştu. YÖK'ün bu inadını hükümetin de kıramadığı anlaşıldı.
ÖSS'de rötUŞ yapIlacak
Yüksek Öğretim Kurulu Genel Kurul toplantısı sonrasında Prof. Dr. Kemal Gürüz, ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sisteminde ilerideki yıllarda rötuşlar yapılabileceğini bildirdi.
Gelecek yıl sınavın 18 Haziran'da yapılacağını yineleyen Gürüz, şöyle dedi:
‘‘Özellikle Türk dilinde, yazılı ve sözlü anlatımın ortaöğretimden yükseköğretime geçişte daha etkili olması için yine ortaöğretimdeki başarıya dayalı olarak bir çalışma başlatıldı. Yetenek sınavlarında, resim, müzik, beden eğitimi gibi alanlarda yetenek sınavı yerine ortaöğretimdeki öğrenci başarısını öne çıkaran bir çalışma da başlatıldı’’
Meslekİ eĞİtİme dopİng
Genel Kurul'da meslek yüksekokulları mezunlarının lisans programlarına dikey geçişlerini öngören yönetmelik, esasları itibariyle kabul edildi. Bu yönetmelik, Yürütme Kurulu son şeklini verdikten sonra Eylül ayı başında kesinleştirilerek önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girmek üzere ilan edilecek.
Bülent Ecevit
Başbakan:Hükümetin erteleme yetkisi yok
Başbakan Bülent Ecevit, ÖSS sonrası yapılan tercihlerin ertelenmesi konusu için, ‘‘Hükümetin yetkisi yok’’ dedi. Başbakan Bülent Ecevit, ‘‘Biz ertelenmesi yolunu aradık, ama biliyorsunuz, hükümetin bu konuda yetkisi yok. Doğrudan YÖK karar veriyor. Bu, hükümetin yetkisini aşan bir konu’’ diye konuştu.
1 milyon 200 bini aşkın adaydan sadece 30 kişi protesto etti
Bir grup öğrenci velisi, bu yılki tercih başvuruları için süre uzatmayan YÖK'ü protesto gösterisi düzenledi. Anıtkabir'deki Atatürk'ün mozolesine çelenek koymak isteyen velilerin bu isteği, Yüksek Askeri Şûra üyelerinin Anıtkabir'e yapacakları ziyaret sebebiyle kabul edilmedi. Bunun üzerine Türkiye'nin değişik illerinden gelen yaklaşık 30 veli, Anıtkabir'in girişinde basın açıklaması yaptılar. Veliler adına konuşan Bahar Camgöz, YÖK ve ÖSYM'nin, yeni sınav sistemini denemek için öğrencileri kullandığını savunarak, ‘‘Çocuklarımız kobay olarak kullanılıyor’’ diye konuştu. Veliler daha sonra, YÖK Genel Kurulu'nun yapıldığı YÖK Başkanlığı önüne gelerek protestolarını sürdürdüler. Ancak, velilerin bu eylemleri YÖK'ü yumuşatamadı.
Yerleştirme puanı seneye
ÖNÜMÜZDEKİ yıl için ÖSS'de yapılacak rötuşla, yerleştirme işlemleri sırasında, adayların ÖSS puanlarına, Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) da eklenecek. ÖSYM, öğrencilerin diploma notlarını esas alarak, adayların OBP'lerini hesaplayacak. Daha sonra her aday için okulun ÖSS'deki başarısının esas alındığı ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY ve ÖSS-EA ağırlıklı OBP'ler hesaplanacak. Okulun başarısına göre ağırlıklandırılmış olan bu OBP'ler, eğer aday ortaöğretimde okuduğu alanıyla ilgili bir bölümü tercih etmişse 0.5, ortaöğretim alanı dışında bir yükseköğretim programını tercih etmişse 0.2 ile çarpılacak. Bu hesaplama yöntemi sonucunda bulunan puanlar, adayın sınavda almış olduğu ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve eğer varsa ÖSS-DİL puanlarına katılacak.
Ayrıca, mesleki-teknik lise mezunları, alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarını tercih etmişlerse, ayrıca hesaplanacak ek puanlar, diğer puanlarına ilave edilecek. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilecek puanlar, adayların ‘‘Yerleştirme Puanı’’ olacak.