Boyacıların dörtte üçü bu okuldan mezun

Güncelleme Tarihi:

Boyacıların dörtte üçü bu okuldan mezun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2004 00:10

Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu’ndaki Boya Teknolojisi Programı’nda, okullu boyacılar yetişiyor. Öğrencilere, boyanın kimyasalları ve altyapı bilgilerinin yanı sıra, boya uygulamaları konusunda eğitim veriliyor. Sektör ile işbirliği içerisinde olan okul, Marshall’dan tam destek alıyor.

Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu’ndaki Boya Teknolojisi Programı’ndaki öğrenciler, boya uygulama teknikleri, üretime yönelik boya teknolojisi, kalite kontrol yöntemleri, renk bilgisi, genel kimya, organik kimya, bilgisayar, işletme ve pazarlama derslerini teorik ve uygulamalı olarak görüyor.

Öğrenciler, işbirliği içerisinde bulunulan firmalarda staj görüyor. Her yıl yaklaşık 90 öğrencinin mezun olduğu okuldaki öğrencilerin, 40 iş günü staj yapma zorunlulukları bulunuyor.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Hıdır Akpınar, Türkiye’de boya konusunda kalifiye eleman açığı olduğunu söylüyor. Şu anda tüm boya fabrikalarının ar-ge ve kalite kontrol laboratuvarlarında bu okuldan mezun öğrencilerin çalıştığını anlatıyor: ‘Firmalarda mühendislerden sonraki seviyeye bu öğrenciler oturabiliyor. Şu anda Kıbrıs’taki boya firmaları bile bizden eleman istiyor.’

Üniversite-Sanayi işbirliğiyle dikkat çeken okulun uygulama derslerinde birçok boya firmasından destek alınıyor.

İŞGÜCÜ DEĞERLENDİRİLİYOR

Marshall ise okula tam destek veriyor. Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol, 1995’te, fabrika alanındaki işgücünü değerlendirdiklerini belirterek, ‘İlköğretim ve lise portföyünün yüksek, üniversiteli oranının ise düşük olduğunu gördük. Personeli nasıl eğitiriz, insan kaynağımızın eğitimini nasıl geliştiririz diyerek, en yakın üniversite rektörüne bu fikrimizi aktardık’ diye konuşuyor.

Uzunyol, Hereke’deki Eski Sümerbank Halı Fabrikası’nın, toplam dört buçuk milyon dolar harcanarak restore edilmesiyle, Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu’nun açıldığını anlatıyor. Şu anda boya sektöründe çalışanlarının yüzde 75’ini bu okuldan mezun olanların oluşturduğunu söyleyen Uzunyol, ‘Boya sektörü, Türkiye’de 15 bin adet nalburla en büyük üçüncü kanal. İnşaatlarda boyacı olarak çalışan 50-100 bin kişi var. Bu sayı çok değişken çünkü kayıtları yok’ diyor.

Marshall, programa eğitici desteği de veriyor. Şirket bünyesindeki pazarlama, finansman, üretim müdürleri gibi yöneticilerin yanı sıra, Genel Müdür Uzunyol da derslere katılıyor. ‘Marshall’da eğitim almış, gelecekte daha çok Marshall satan bir orduyu eğitmek istiyoruz’ şeklinde konuşuyor.

Ayrıntılı bilgi için: http://uzunyolmyo. kou.edu.tr/

DERSLER KAPSAMLI

Programın içerdiği bazı dersler ve içerikleri şöyle:

Renk bilgisi: Renk nedir, renk ölçüm teknikleri, renk ayarı, laboratuvar uygulamaları, formül hazırlama, renklerin psikolojik etkileri, ışığın yapısı, gözün rengi algılaması, boyar maddeler.

Fizikokimya: Atom yapısı ve madde, gazlar, sıvılar, katılar, termodinamik, kimyasal denge ve serbest enerji, kimyasal kinetik.

Çevre ve insan sağlığı: Teknik iş emniyeti, iş güvenliği, işçi sağlığı, ilkyardım, su, hava ve toprak kirlenmesi, atıkların toplanması ve değerlendirilmesi, sanayileşme ve çevre sorunları, arıtma sistemleri.

Boya uygulama teknikleri: İnşaat ve sanayi boyaları, mobilya boyaları uygulama teknikleri.

Pazarlama: Pazarlamanın genel tanımı, pazarlama araştırmalarının nasıl yapılacağı.

TEKNİKER OLABİLİRİM

Necati Ünal (2’nci sınıf): Meslek lisesi kimya bölümü çıkışlıyım. Mezun olduktan sonra belli başlı boya firmalarından birinde tekniker olararak, kalite kontrol veya ar-ge bölümlerinde çalışabilirim. Maaşlar 500 milyon - bir milyar lira civarında. Boyalarla uğraşmayı çok seviyorum. Boyanın kalite kontrol testleri, ar-ge’de yeni çıkacak boyaların üretilmesi, hammaddelerin uygunluk testleri yapılır.

MESLEK EDİNİYORUZ

Esra Tunca (2’nci sınıf): Boyanın üretiminden pazarlamasına kadar her şeyi görüyoruz. İlgi alanıma giriyor çünkü körfez çevresi boya fabrikalarının merkezi. Ara eleman ihtiyacı çok. Kendimi şanslı hissediyorum çünkü iş bulmada zorlanmayacağız. Kısa yoldan meslek ediniyoruz. Mezun olduktan sonra bir boya firmasında kimya teknikeri veya laborant olarak çalışacağım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!