Güncelleme Tarihi:
AYAKKABI boyacılığı yapan 34 yaşındaki Metin Kalkan, İngiltere’den vize almak için yaklaşık iki yıl süren hukuk mücadelesinde zafer kazandı. Kalkan zaferini Hürriyet’e şu sözlerle anlattı: “Adana ve Mersin’de, 6- 6.5 yılı aşkın bir süredir ayakkabı boyacılığı yapmaktaydım. Abim, İngiltere’nin Kent bölgesinde yaşıyor. İngiltere’de benim de çalışabilmem için bu konularda uzman olan KC Law Avukatlık şirketinin yöneticisi ve hukukçu Hakan Camuz ile görüşmüş. Hakan Bey, İstanbul’a geldi. İlk vize başvurumuz, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından reddedildi. Mevcut uygulamada, İngiltere’de yatırım yapmak isteyen bir iş adamının banka hesabında ortalama 500 bin sterlin (1.400.000 TL) sermaye göstermesi ve belirli süreyle şirketini çalıştırması gerekiyor.” “Londra’daki temyiz mahkemesine başvurduk. Hâkim, işin niteliğinin ve sermayesinin önemli olmadığına, ayakkabı boyacılığının yapılabilecek ve kâr edilebilecek bir sektör olduğuna karar vermiş. İngiliz yargısının bu kararı emsal niteliğinde. 1 yıllık vize, bir boyacı sandığı ve 500 sterlin (1.400 TL) sermaye ile İngiltere’ye geldim. Havaalanında abim tarafından karşılandım. Şu an Londra ve civarında ayakkabı boyacılığı yapmaktayım. İşimden çok memnunum. Bu başarıyı bir zafer olarak kabul ediyorum. Mutluyum.”
GÜNDE 100 STERLİN
3 aydır İngiltere’de olan, 1 yıllık vizenin ardından 3 yıllık, sonra da ‘süresiz oturum’ izni almak istediğini söyleyen Kalkan, “Benim işte İngilizce’ye gerek olmadığı için hakim, savcının itirazına rağmen bunu sorun yapmadı. Bir yıla kadar İngilizce de öğrenirim” dedi. “Günde kaç para kazanıyorsun” sorusuna “Bu özel bilgi” yanıtını veren Kalkan’ın geliri, işiyle ilgili ayrıntıları anlatınca ortaya çıktı. Kalkan, “Bir ayakkabı boyayarak 4.5 sterlin. Temizleme-ciladan da 2.5 sterlin alıyorum. Günde 15 ayakkabı boyuyoruz” dedi.
HAKSIZLIK TESCİLLENDİ
Metin Kalkan vizesi verildikten sonra geldiği Londra’da avukatları ile birlikte basının karşısına çıktı. Genç adamın hukuk mücadelesini yürüten KC Law Avukatlık şirketinin yöneticisi Hakan Camuz, kararın Türkiye’nin AB yolundaki serüveninde tarihi bir önem arz ettiğini vurguladı. Camuz, “Türk vatandaşlarından hizmet sektöründe faaliyet göstermek için bir takım ağır koşullar istemenin ‘hukuk dışı’ olduğu ve Türkiye ile başta İngiltere olmak üzere AB ülkeleri arasında yapılan protokoller gereği haksızlık yapıldığı bir kez daha tescillenmiştir” dedi.
HEDEF SERBEST DOLAŞIM
Camuz, İngiltere ile Türkiye arasında 1973’te imzalanan Ankara Anlaşması’nın Türklere haklar verdiğini belirterek şunları söyledi: “Nihai hedefimiz, aynen AB üyesi iş adamının yapabildiği gibi, Türk bir işadamının da ticari amaçlı olarak AB sınırları içerisinde seyahat edebilmesini sağlayacak hukuki kazanımların elde edilmesi.”