Boya lekesi nasıl çıkar? Boya lekesi çıkartma yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Boya lekesi nasıl çıkar Boya lekesi çıkartma yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 15:53

Çıkarılması en zor lekeler hiç kuşkusuz boya lekeleri. Zaman zaman yaşanan dalgınlıklar sonu oluşan plastik boya, yağlı boya, sulu boya gibi boya lekelerini, halıdan, ciltten, ahşaptan ve parkeden çıkarmak için yapmanız gereken aslında çok basit. Peki, Boya lekesi nasıl çıkar?

Haberin Devamı

Boya lekelerinin nasıl çıktığı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Vatandaşlar özellikle, ‘Plastik boya lekesi nasıl çıkar?’ ‘Yağlı boya lekesi nasıl çıkar?’ ve ‘Ahşaptan boya nasıl çıkar?’ gibi sorularına internetten yanıt bulmaya çalışıyor. Peki boya lekeleri nasıl çıkar? İşte işinizi kolaylaştıracak bir kaç pratik bilgi.

BOYA LEKESÄ°NE ERKEN MÃœDAHALE EDÄ°N

Herhangi bir yere boya bulaştığında, lekeye anında müdahale etmek gerekir. Leke bulaştığı yerde ne kadar uzun süre kalırsa, çıkartılması da o kadar zor olur. Boya lekesini temizlerken öncelikle boyanın türünün ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Daha sonra boyanın türüne ve döküldüğü yere göre gerekli müdahaleleri yapabilirsiniz.

HALIDAN BOYA LEKESİ NAIL ÇIKAR?

Boyanın halıya dökülmesi halinde kuru temizlemeden yardım alınmalıdır. Boya lekesi halıdan çok zor çıkar. Bu yüzden kendiniz temizlemeye çalışırsanız halınız daha kötü bir hal alabilir.

Haberin Devamı

PARKEDEN BOYA LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Parke veya döşeme gibi alanlara dökülen boya silerek temizlenmemelidir. Silme işleminde boya parkede yayılır, parkenin veya döşemenin arasına girer ve temizlenmesi daha zor hale gelebilir. Böyle bir durumla yere dökülen boya, ıslak bir bezle tampon yapılarak temizlenmelidir.

PLASTÄ°K BOYA LEKESÄ° NASIL ÇIKAR?           Â

Özellikle plastik boya, kuruduktan sonra çıkartılması neredeyse imkansız olan bir boya çeşididir. Kurumuş bir plastik boya lekesi için temizlik firmalarından yardım alınabilir. Boya lekesi kurumadıysa üzerine pudra dökülüp, alkole veya tinere batırılmış bir bez ile temizlenebilir.

YAÄžLI BOYA LEKESÄ° NASIL GÄ°DERÄ°LÄ°R?

Perde, kumaş, koltuk gibi yerlere yağlı boya bulaşmışsa, boyanın sürüldüğü yere pudra serpilerek, alkollü veya eterli bir bezle silinebilir. Kullandığınız maddelerin yanıcı olma özelliklerinden dolayı çok dikkatli olmalı, ateşle yaklaşmamalısınız. Temizleme işleminden sonra alkollü veya eterli bezle sildiğiniz bölgeyi bol soğuk suyla yıkamalısınız.

Yağlı boyanın kıyafetlerinize bulaşması ve kuruması halinde, boya lekesinin üzerine amonyak dökülmelidir. 15-20 dakika bekledikten sonra yumuşayan leke, bol soğuk suyla durulanmalıdır.

Haberin Devamı

SULU BOYA LEKESÄ° NASIL GÄ°DER?

Sulu boya gibi boyaların kıyafet, koltuk, halı gibi yerlere bulaşması halinde leke,  yine pudra yardımıyla temizlenebilir. Lekenin üzerine pudra serpip soğuk suyla durulayıp, kalıp sabun yardımıyla sulu boya lekesini çıkartabilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME!