Boşanmada mal paylaşımı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Boşanmada mal paylaşımı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hayat müşterekse mallar da ortak

Yeni Medeni Kanun Tasarısı ABD'de gerçekleşen boşanma davalarının benzerlerinin bizde de gerçekleşmesine fırsat tanıyacak: Michael Douglas'ın 22 yıllık karısı Diandra'ya 47 trilyon TL, yani mal varlığının yarısını vererek boşanması gibi örnekler pek yakında Türkiye'de de gerçekleşecek gözüküyor. Ancak ‘‘mal varlığına tam bir ortaklık’’ getiren tasarı, kabul edilecek mi, edilmeyecek mi, edilirse kime ne yarar sağlayacak gibi sorularla akılları karıştırıyor.

Hakan Ural

Beni bağlamaz

Geçtiğimiz aylarda eşi Sibel Can'dan olaylı bir biçimde boşanan Hakan Ural, böyle bir tasarının kendisini ilgilendirmediğini, asla ve asla mal paylaşımına gitmeyeceğini belirtiyor. Oysa o dönemde Ural'ın Can'dan daire ve araba aldığı iddiaları ortaya çıkmıştı...

Böyle bir tasarı beni bağlamıyor. Ben boşanırken de böyle bir durum vardı. Yani onun malının yarısına sahip olabiliyordum. Avukatlarım bana böyle söylediler. Ama ben kabul etmedim. Malın dörtte üçü de verilseydi ben yine kabul etmezdim. Beni hiç bir şekilde ilgilendirmiyor bu tasarı. Benim malım bana yeter.

Sibel Turnagöl

Kadınların hakkı yenmesin

Sibel Turnagöl ve ayrıldığı eşi Kerem Alışık, oğulları Sadri'nin vesilesiyle devamlı biraraya geliyorlar. Sibel Turnagöl, bu yeni kanun tasarısının kadınlar açısından yararlı bir adım olduğunu düşünüyor.

Eğer erkekte mal varlığı varsa, kadına ve çocuğa vermesi gerekiyor. Özellikle de kadın çalışmıyorsa, vermek zorunda. Hiç kimseyi geçindiremeyecek kadar komik rakkamlar var ortada. Böyle olunca da, kadınların bir çoğu boşanacağına evde oturuyor. Kadınlar evli kaldıkları süre boyunca o evin hanımlığını yapıyorlar ve aniden boşanınca da inanılmaz küçük hesaplarla yüzyüze geliyorlar. Bu böyle olmamalı. Kadınlar ve erkekler birlikte kazandıklarını ve yaptıklarını boşanırken paylaşabilmeliler’’ diyor.

Nurdan Erbuğ

Kadınlar akıllı davranmıyor

İSKİ skandalının başrol oyuncusu Ergun Göknel'in olaylı bir şekilde ayrıldığı eski eşi Nurdan Erbuğ, bu yeni kanun tasarısının kabulu için geç bile kalındığını söylüyor. Göknel, Erbuğ'dan boşandıktan sonra sevgilisi Feray Karvar'la evlenmiş ve Erbuğ'un nafaka taleplerini reddetmişti.

Bu tasarı aynen rafa da kaldırılır, buzdolabına da kaldırılır çünkü mecliste bunu savunacak kaç kadın var ki? İşlerine gelmeyen yasaları kaldırıyorlar. Evlenirken de, malları yarı yarıya bölecek ön anlaşma yapılmıyor, çünkü insanlar mal varlıklarını belli etmek istemiyorlar. Her türlü şeyde kadın kullanılıyor. Biz kadınlar aklımızı kullanamıyoruz. Kadın devamlı veriyor, erkek devamlı alıyor. Ama neyse ki bu durum şimdi biraz değişiyor.

Eğer Halis Toprak davası yeni açılsaydı?

Halis Toprak’ın, 33 yıllık eşinden boşanma olayı hala sürüyor: Hakim 5 trilyon maddi 100 milyar lira manevi tazminat konusunda kararlı olurken, Yargıtay bozuyor. Söz konusu tasarı yasa olarak kabul edilseydi Ayşe Toprak'ın tazminat hakkı belki

yüz misli artacaktı...

Atilla Atasoy

Ben Halis Toprak mıyım?

Şubat ayında kendisini terk eden eşine boşanma davası açan Atilla Atasoy’un talebi hakim tarafından reddedildi. Bunun üzerine dava Yargıtay’a gönderildi.

Eşim ocak ayında, 3.5 yaşındaki kızımızı da alarak kendi isteğiyle evi terk etti. Giderken bütün tapularımı ve evraklarımı da çalıp gitti. Ben de bunun üzerine boşanma davası açtım. Mahkeme ara kararıyla çocuğu görme hakkını aldım. Bunun üzerine çocuğu kaçırdılar. Bu kez ceza davası açtım. Bunun üzerine çocuğu görmeye başladım. Hakim davayı reddetti. Şu anda mahkeme sonuçlanmadığı için eşime tedbir nafakası olarak ayda 150 milyon lira veriyorum. Ama o mal varlığımın yarısıyla birlikte 40 milyar ve ayda da 1 milyar istiyor. Ben Halis Toprak mıyım? Bu kadar gülünç istekler olabilir mi? Bu kadar zengin olabilir miyim? Babam 1992 yılında vefat etti. Benim mallarım da babamdan kalan mallardır. Eşimle 1994’te evlenmiştik. Evlenirken eşim sadece bir çantayla gelmişti. Şimdi talef ettiği şeyler aslında babamdan kalan mallar. Hakimin de davayı reddetmesi üzerine bu konuda adalet olmadığını gördüm. Şu anda sadece yargıtaya güveniyorum.

Uzman görüşü

Baro Kadın Hakları Uygulama Merkezi'nden Avukat Filiz Kerestecioğlu, kanun tasarısının son 15 yıldır gündemde olduğunu, ancak bir türlü kabul edilemediğini söylüyor. Ayrıca bu arada Kerestecioğlu, pek fazla bilinmese de, şu an bile çiftlerin evlilik öncesi bir anlaşma yaparak, eğer boşanırlarsa mal varlıklarını yarı yarıya paylaşabileceklerini belirtiyor. Bu durum pek rağbet görmüyor ve iki taraf da çok sıcak bakmıyor. Tasarı kanunlaşırsa, böyle bir anlaşmaya hiç gerek kalmadan taraflar mal varlığını ortak olarak paylaşabilecekler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!