Demirhan HARARLI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2003 02:05
Didem Çapa’nın Beykoz'daki yalısının garajına saklanan Hitit, Roma, Bizans ve Urartu dönemlerine ait 363 parça eser, karı-koca kavgası sayesinde gün ışığına çıktı. Önce ‘Kocam ihbar etti’ diyen Çapa, daha sonra ağız değiştirdi.
Yaz aylarında Anadolu'daki kaçak kazılardan elde edilen tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılacağı ihbarını alan polis, Sanayici Vecdi Çapa ile Maçka Sanat Galerisi'nin sahibi Rabia Çapa'nın kızları Didem Çapa'nın Beykoz'daki yalısına baskın yaptı. Yalının garajında paketlenmiş halde Taş Devri'nden Osmanlı dönemine kadar çeşitli devirlere ait 363 parça eser bulundu.
Bu gelişme üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan gözaltına alınan Çapa, bu olayın ardında boşanmak üzere mahkemelik olduğu eşi Ali Bülent Kutvan'ın olabileceğini ileri sürdü.
KOMPLO DEĞİL
Taş Devri'ne ait ok uçlarından Pers savaşçı zırhlarına kadar alım-satım yapılmasının yasak olduğu birçok eski eser bulunan Çapa, dün ise, kocasıyla ilgili iddiaları için geri adım attı. Çapa, ‘‘Boşanmak üzere olduğum eşim tarafından bana bir komplo kurulmuş olabileceğini söylemiştim. O an yaşanan olaylar neticesinde böyle konuştuğumu düşünüyorum. Bunu tekrar telaffuz etmem, çünkü o an boşluğuma geldi. Çocuklarımın geleceği açısından da uygun değil’’ dedi. Eserleri yurtdışına çıkarma hazırlığında olmadığını söyleyen Didem Çapa, konuştu:
KAÇIRMAYACAKTIM
‘‘Sadece evimi yeni taşıdığım için kutulardaydı o eserler. Bu koleksiyon aileden intikal etmiştir. Müzeye müracaatımı yapmışım, saklama amacı taşısam neden müzeye başvurayım. Daha önceden koleksiyonerlik için müracaatım var. Bir müzeye başvurmuştum, beni kayda aldı, değerlendirmelerini bekliyordum. Bir süre sonra İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne başvurmamın daha iyi olacağı söylendi. Bunun üzerine oraya gittim. Tüm belgelerimizi sunduk, müzeye numaralarımızı bildirdik. Neden kutuda olduğunu belirttik, kira kontratımızı gösterdik. Zaten burada yurtdışına eser satmak değil, tam aksine kültür varlıklarına sahip çıkılmasını gerektiren projelerde yer alıyorum.’’
FESTİVAL ORGANİZATÖRÜ
3. Boyut Proje Üretim ve İletişim Merkezi'nin sahibi Didem Çapa, bazı festival ve yarışmaların organizasyonunu yapıyor.
Polis: İhbar üzerine bastık
Mali Şube ekiplerinin Beykoz'da Çapa Ailesi'ne ait yalıda ihbar üzerine yaptığı aramada, Hitit, Roma, Bizans ve Urartu dönemlerine ait paha biçilemeyen toplam 363 parça eser bulundu. Tarihi eserlerin sahibi Didem Çapa, ‘‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Kanunu'na Muhalefet’’ suçundan gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan Çaba, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş, eserlerin yurtdışına çıkarılarak satılacağı ihbarı üzerine operasyon yaptıklarını söyledi. Çapa'nın tarihi eser bulundurabilmesi için gerekli ‘Koleksiyoner Belgesi’ne sahip olmadığını belirten Aktaş, Çapa'nın başvurusu olduğunu, ancak henüz alamadığını ifade etti. Yalının garajında ele geçirilen paha biçilmez 363 parça eser arasında 4 altın taç, 4 kılıç, 11 sikke, 6 hançer ile bir de örme zırh bulunuyordu.