Borusan Oda Orkestrası beş yaşında

Güncelleme Tarihi:

Borusan Oda Orkestrası beş yaşında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borusan Grubu'nun bünyesinde çalışmalarını sürdüren Borusan Oda Orkestrası, kuruluşunun 5. yılını bugün saat 19.30'da CRR Konser Salonu'nda vereceği özel bir konserle kutlayacak.

Borusan Oda Orkestrası çalışmalarını beş yıldır Borusan Grubu'nun kültür-sanat hizmetlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kurduğu Borusan Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde sürdürüyor. İlk konserini 2 Haziran 1994'te İTÜ Maçka G Anfisi'nde veren Borusan Oda Orkestrası, o günden bugüne birçok başarılı konsere imza attı. Orkestranın kurulduğu günden beri şefi olan Prof. Saim Akçıl ve konserin solisti (obua) Doç. Taşkın Oray ile görüştük.

Borusan Oda Orkestrası, Borusan Grubu yöneticilerinden Ahmet Kocabıyık'ın katkıları ve Prof. Saim Akçıl'ın gayretleriyle 18 Aralık 1993'te resmi olarak kurulmuş. Orkestranın kuruluş amaçlarından birisi de, ülkemizdeki ve özellikle İstanbul gibi bir metropoldeki oda orkestrası eksikliğini gidermek ve klasik Batı müziğini tanıtmak. Önceleri yılda ancak iki-üç konser verebilen topluluk, son iki yıldır konser sayısını artırmış ve yılda 20 konsere ulaşmış. Anadolu'da birçok ilde verdikleri üniversite konserlerinde hep güzel sözlerle karşılandıklarını ve alkışlarla uğurlandıklarını belirterek, son yıllarda Türkiye'de sanatsal açıdan müthiş bir atılım olduğunu ve bu konuda birçok Avrupa ülkesini geride bırakmış olduğunu söylüyorlar.

Kısa bir süre önce gerçekleştirilen Almanya konserleri onlara yeni bir şevk vermiş. Yurtdışında tanınmış bir obua sanatçısı olan Taşkın Oray, ‘‘Almanya'da dinlediğim ve şimdi solist sanatçı olarak çalışacağım Borusan Oda Orkestrası'nın oldukça yüksek bir kaliteyi yakalamış olduğunu söyleyebilirim’’ diyerek tüm Almanya'da bu kadar yüksek düzeyde çalışan oda orkestrası sayısının ikiyi geçmeyeceğini belirtiyor.

Taşkın Oray, 1969'dan beri Almanya'da yaşıyor ve 1975 yılından beri de Düsseldorf Senfoni Orkestrası'nın solo obuacılığını yapıyor. Prof. Saim Akçıl ise Avrupa'nın hemen hemen her ülkesinde solist ve baş kemancı olarak çalışmış ve 1992'de Karadeniz'e kıyısı bulunan 11 ülkenin sanatçılarını bir araya getirerek Karadeniz Oda Orkestrası'nı kurmuş. Her ikisinin de müziğe başlama hikayeleri epey ilginç. Taşkın Oray, 11 yaşında babasıyla gittiği İzmir Devlet Konservatuarı'nda, hangi aleti kullanmak istediği sorulunca o müzik aletinin nasıl bir şey olduğunu bilmeden ‘‘Üst katta çalınan alet’’ diyerek cevap vermiş. Saim Akçıl ise, çocukluk hayali olan şarkıcılığı gerçekleştirebilmek için babasının gazetede gördüğü ilan üzerine gittiği konservatuarda önceleri çok sıkılmış ve hep şarkıcı olacağı günün hayalini kurmuş.

Her iki başarılı sanatçının müzik kariyerlerinin kesiştiği Borusan Oda Orkestrası, bugün saat 19.30'da CRR Konser Salonu'ndaki konserde, Albinoni'nin ‘‘Obua Konçertosu’’, Bach'ın ‘‘Brandenburg Konçertosu’’, Telemann'ın ‘‘Obua d'Amore Konçertosu’’, Cengiz Tanç'ın ‘‘Yaylı Çalgılar İçin Süit’’ ve Çaykovski'nin ‘‘Floransa Anısı’’ isimli eserlerini yorumlayacak.

Bilet fiyatları 1.5 milyon-1 milyon TL.

Bilet satış gişeleri: CRR (0212) 232 98 30, AKM (0212) 251 56 00, Capitol (0216) 391 19 30/333, Carousel (0212) 570 84 34

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!