Güncelleme Tarihi:
İMKB Endeksi, 39 binden başladığı 2007’yi, 55.538 puandan kapatarak en çok kazandıran borsalarda 5’inci sıraya yerleşti. Global piyasalarda sular durulmasa da İMKB’nin bu yıl da cazibesini koruması bekleniyor.
2008'DE ANA TREND BOZULMAZ
ABD’de ortaya çıkan yüksek riskli mortgage krizi ile panik atak yaşayan Türk para ve sermaye piyasalarında, en yüksek getiri yüzde 42 ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gerçekleşti. İMKB dünya borsaları içinde bu getiri ile 5’inci sıraya oturdu. 2008 yılında da gelişmekte olan piyasalar içinde cazibesini koruması beklenen İMKB’de, uluslararası piyasalara bağlı olarak dalgalı seyrini sürdürmesi bekleniyor.
TEK PARTİ İLE REKOR KIRDI: Global piyasalar 2007 yılında ABD’de ortaya çıkan mortgage krizi ile korkulu günler yaşadı. Mortgage krizi dünya piyasalarında likiditenin azalmasını ve tedirgin işlemleri de beraberinde getirdi. Ancak bu dalgalanmalara karşın, gelişmekte olan ülke piyasalarında getiriler yine azımsanmayacak düzeyde gerçekleşti. Bu ülkeler arasında Türkiye’de yüksek faiz cazibesi ile tercih edildi. 2007 yılına İMKB Ulusal 100 Endeksi 39.006 puandan başladı. Yılın ilk yarısında yatırımcılar için en önemli konu cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler oldu. Ordu ile hükümet arasındaki gerginlikler de piyasaların tansiyonunu olumsuz etkiledi. Borsada 22 Temmuz seçimleri öncesinde yabancı yatırımcılar, "tek parti iktidarına" oynadı. Seçim sonrasında AKP ile birlikte borsa yatırımcısı da kazandı. Rekor üzerine rekor kıran endeks, 24 Temmuz’da 54.930 puana çıktı.
MERKEZ BANKALARI ZİNCİRİ: Ancak bu olumlu hava, global piyasalardan gelen soğuk rüzgarlarla uzun sürmedi. İMKB Ulusal 100 Endeks’i ağustos ayı ortasında seans içinde 43.300 seviyesine kadar geriledi. Piyasalarda nefesler tutuldu ve olumsuzluklar arka arkaya gelmeye başladı. Mortgage piyasasına yatırım yapan hedge fonların batış haberlerine dünyanın en büyük bankalarının zararlarına yönelik söylentiler eklenince piyasalarda dalganın boyu büyümeye başladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimleri de piyasaların ateşini söndürmedi. Dalgalanma arttıkça merkez bankaları devreye girdi. Geçen yıl ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankaları piyasalara likit enjeksiyon yaptı. Bu piyasaların moralini yükseltti. Ancak ABD ve Avrupa finans piyasalarına bu yeterli olmadı. Söylentiler ve olumsuz haberler arka arkaya gelmeye devam ederken, ABD’de mortgage krizine yönelik zarar rakam beklentisi de büyümeye başladı. Yılın sonuna doğru ise FED başta olmak üzere 4 büyük merkez bankası kasalarını birbirine açarak piyasadaki likidite soruna çare aradı. 2007 yılının tamamında dünya merkez bankaları bu krizi frenleyebilmek adına piyasalara 1 trilyon dolara yakın bir likit enjeksiyon yaptı.
TÜRKİYE 5’İNCİ SIRAYA OTURDU: ABD ekonomisine endekslenen 2007’de gelişmekte olan ülkeler ise yüksek performans gösterdi. Çin borsası yüzde 93.8 oranındaki getiri ile dünyanın en çok getiri sağlayan borsası olurken, Endonezya, Pakistan, Hindistan’ın ardından yüzde 42.38 getiri ile Türkiye 5’inci sıraya yerleşti. Yüksek faiz getirisi ile cazibesini koruyan Türkiye’de, İMKB endeksi yılın son işlem gününü 55.538 puandan tamamladı. İMKB geçen yılın tarihi zirvesini ise 15 Ekim’de 58.864 puanla seans içinde yaptı.
YTL, doları yüzde 18 eritti
GEÇEN yıl döviz, yatırımcısını üzdü. YTL karşısında yılın tamamında yüzde 18 eriyen dolar kuru uluslararası piyasalarda da büyük sarsıntı yaşadı. Birçok para birimi karşısında gücünü kaybeden doların tahtı Euro karşısında yerle bir oldu. Euro dolar karşısında 1.50 seviyesine kadar dayanırken, içeride de yabancıların YTL iştahları ve ABD ekonomisinde yaşanması beklenen durgunluğun tedirginliği ile erimesini sürdürdü. Dolar, Türkiye’de 1.42 YTL ile yıla başladı. Yıl içinde 1.15 YTL seviyelerine kadar geri çekilen dolar, yılın son işlem gününde dün bankalar arası piyasada 1.16 YTL’den işlem gördü. Böylece dolar kuru yılın tamamında YTL karşısında yüzde 18 oranında değer kaybetti.
Altın 27 yılın rekorunu kırdı Türkiye’de yüzde 8 kazandırdı
ALTIN fiyatları 2007’nin son ticaretinde rekor seviyeye ulaştı. Altının 843.20 dolara ulaşmasında Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto’nun öldürülmesi etken oldu. Altın, Ocak 1980’den beri ilk kez bu seviyeye ulaştı. O dönemde 850 dolara ulaşan Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesi etkili olmuştu. Türkiye’de de altın fiyatları 2007 yılında yukarı yönlü bir seyir izledi. Geçen yılı 194 YTL düzeyinden tamamlayan Cumhuriyet Altını, bu yılı 210 YTL’den tamamlayarak yüzde 8 getiri sağladı.