Borell: Medeniyetler İttifakı'nda Türkiye ile İspanya'nın öncülüğü sevindirici

Güncelleme Tarihi:

Borell: Medeniyetler İttifakında Türkiye ile İspanyanın öncülüğü sevindirici
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2005 16:18

Avrupa Parlamentosu Başkanı Joseph Borrell, Türkler ve İspanyolların geçmişte savaştığını hatırlatarak, İspanya ve Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı Projesi'nde baş aktör olmalarının çok iyi olduğunu düşündüğünü söyledi.

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa-Akdeniz 5. Parlamento Başkanları toplantısına katılan Borrell, 1571 yılında İspanyol ile Türklerin katıldığı İnebahtı savaşının İspanyolların hafızalarında yer aldığını hatırlatarak, “Uzun tarihimizde Türklere karşı savaşlarımızla aklımızda kalan imaj artık yerini ittifaklara bıraktı” diye konuştu.
BM'nin desteğiyle oluşturulan Akil Adamlar Grubu'nun önemli işlere imza atacağına inandığını söyleyen AP Başkanı, “(İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez) Zapatero ve (Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan bu ittifakın duygusunu ortaya koyan çok iyi bir ikili. İspanya ve Türkiye'nin bu girişimde baş aktör olmalarının çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ben bu dinamiğin güçlenerek devam edeceğine ve tüm dünyanın buna katılacağına ikna oldum” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Borrell, bugünkü konferansla ilgili olarak “10 yıl öncesindeki sorunlarla şimdiki sorunlar çok farklı. Artık çok daha ağır sorunları göğüslememiz gerekiyor. Göçmen sorunu, terörizm, kadın hakları gibi konular var” dedi.
AB'nin Akdeniz'e sırtını dönerek, Avrupa'nın doğusuna daha fazla yatırım yaptığından yakınan Borrell, şunları kaydetti:

“Artık güneye bakmanın zamanı geldi. Akdeniz'e kıyısı olan kuzey Afrika ülkelerinde genç nüfus çok fazla. 20 yıl sonra 20 milyon daha fazla göçmeni barındırmak zorunda olacağımızı şimdiden düşünmeliyiz. 35 milyon kişiye iş imkanı sağlamak gerekecek. Dengeyi sağlamalıyız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!