Borçla deprem arasında

Güncelleme Tarihi:

Borçla deprem arasında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl belediyelerin hemen hemen tümünü borçlar sıkıştırdı. 18 Ağustos depremi ise ayrı bir darbe oldu. Bazı ilçeler depremden daha çok etkilendiler. Hatta bazı ilçelerden dışarı doğru göç oldu. Bu durum, belediye başkanlarının işini daha da zorlaştırdı.

Depreme rağmen çalıştık

Göreve başlar başlamaz önümüze mega projeler koyduk. Öncelikle İstanbul'un gözde semtlerinden Avcılar'ı çağdaş bir kent yapmak istiyorduk. Derhal ‘‘Avcılar Kart’’ projemizin alt yapı çalışmalarına başladık. Bugün büyük bir kısmı tamamlanmış durumdadır.

Daha önceki dönemlerde oldukça ihmal edilen mahallelerimizin en acıl ihtiyaçlarını götürmeye başladık. Yağmur ve çamur içinde yaşamını sürdürmeye çalışan 2 Pafta-Balıkyolu mevkiine 18 kilometrelik yol açıp asfaltladık.

Devraldığımız 4 trilyonluk borç batağındaki belediyemizi bundan kurtarmak için bir takım çevrelere rant kazandıran bütün gereksiz harcamalara son verdik. Bu anlamda, hiçbir spekülasyon ve haksız kazanca neden olmasın diye ihaleleri meclis salonumuzda şeffaf şekilde gerçekleştiriyoruz.

Öte yandan, vatandaşlarımıza 7 gün 24 saat hizmet veren ‘‘Mavi Masa’’ birimini oluşturduk. Zabıta hizmetlerini hızlandırmak için motorize ekipler kurduk.

Yeşil alanı çoğaltmak için TEMA ile ortaklaşa 10 bin ağaç diktik. Avcılar’ın kültür ihtiyaçlarına cevap vermesi için Barış Manço Kültür Merkezi'ni tamamlayıp hizmete açtık. Şu an, 1 tiyatro, 5 sinema salonu, kütüphane, internet odası, sergi salonları, açık oto parkı ve fuayesi ile çalışmaktadır.

İSO 9004'ü hedeflediğimiz günlerde ise, yaşadığımız 17 Ağustos depreminde 28 binamız yıkılmış, 8 bin evimiz hasar görmüş, 273 canımız yaşamını yitirmiş, 630 insanımız yaralanmıştı. En hızlı şekilde bu binaların enkazını kaldırdık. Şu sıralarda ise, yıkılması gereken ağır hasarlı binaları da çevreye zarar vermeden yıkıyoruz.

Bugün Avcılar, depreme 17 Ağustos öncesinden çok daha hazırlıklıdır. Bu amaçla, üniversitelerle işbirliğine girerek gerekli bütün çalışmaları gerçekleştirirken, diğer yandan kültür merkezimizde akademisyenlerimizle paneller yaparak vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. TÜBİTAK ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışmalarımız devam etmektedir.

Seçimden önce vaat ettiğimiz projelerimizin bir kısmını henüz tamamlayamamış olabiliriz. Fakat takdir edersiniz ki, Avcılar depremden çok etkilendi. Biz depremin projelerimizi nasıl engellediğini biliyoruz ama bunun bir bahane olarak kullanılmasının da doğru olmadığı bilincindeyiz. Projelerimizin sonuna kadar arkasındayız ve önümüzdeki günlerde verdiğimiz sözleri mutlaka yerine getireceğiz.

NE VAAD ETMİŞTİ?

Avcılar'a bir giriş daha yaparak ilçenin giriş-çıkışını düzenleyeceğim.

Mahallelere belediye hizmet birimleri kuracağım.

Mahalleleri bir plana kavuşturacağım.

Genel kullanıma açık yerlerin temizliğine dikkat edecek, bizzat kontrol edeceğim.

Göl tarafında İGDAŞ'ın bulunduğu 176 dönümlük araziyi spor tesislerine ayıracağım.

Yerel yönetim yasasını bekliyoruz

Çatalca İsmail İP (ANAP)

NE VAAD ETMİŞTİ?

Çatalca ile ilgili bir su projem var.

Çatalca'ya doğalgaz getireceğim.

Bütün altyapıyı baştan ele alacağım. Yol, su, kanalizasyon ve çöp projelerim var.

Daimi halk pazarı kuracağım.

Çatalca'ya bir spor kompleksi kazandıracağım.

NELER OLDU?

Çatalca ilçesinin su ve kanalizasyon sisteminin tümüyle İSKİ'ye devri işlemleri Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı onayından geçerek yürürlüğe girdi. Önemli ölçüde mesafe aldık, ancak Karasu Deresi'nin kışın taşması dolayısıyla suların bulanık akmasını hálá önleyemedik.

Doğalgaz için bütün bürokratik işlemleri bitirdik. Önümüzdeki aylarda ilk kazmayı vurup 2001'de evlerimizde doğalgaza kavuşacağımızı müjdelemek isterim.

99 Kasım ayında ilçenin İstanbul girişinden kent merkezine kadar olan yolu tamamen yeniden astfaltladık. Yeni yerleşim yerleri dışında tüm sokakları kilit taşı kaplatıyoruz. Çöp sorunu için Üçgöl Havzası Belediyeler Birliği olarak ortaklaşa bir katı atık projesi geliştirdik.

Daimi halk pazarı projemiz var. Yerel yönetimler yasasını bekliyoruz.

Spor kompleksi için İstanbul İl Spor Müdürlüğü ile ortak bir proje geliştirdik: Yüz Tesis, Yüz Gönüllü. Bu projeyi hayata geçirebilmek için kaynak arıyoruz.

KÜÇÜKÇEKMECE Halidun ÖZBATUR (DSP)

Kaçak yapıya izin vermedik

NE VAAD ETMİŞTİ?

Başkanlık makamını halka açık bir yer haline getireceğim.

Kaçak yapılaşmayı önlemek için ilçeyi bir imar planına kavuşturacağım.

Trafiği rahatlatmak için Küçükçekmece Meydanı'ndaki tren istasyonunun altındaki işyerlerini yıkacağım.

Halk pazarlarını çok sıkı bir şekilde denetleyeceğim.

Kibrit fabrikasını restore edip yeni bir kültür merkezi yapacağım.

NELER OLDU?

Başkanlığı halka açmak için belediye girişinde kurduğumuz halkla ilişkiler birimini hizmete açtık.

Kaçak yapılaşmayla mücadele konusunda 17 Ağustos Depremi'nden önce olduğu gibi sonrasında da hiçbir kaçak yapıya izin verilmemiştir.

Trafiği rahatlatmak için Küçükçekmece Meydanı'nda yıkılması planlanan dükkanların Büyükşehir'le olan mahkemelerinin sonucu beklenmektedir. Bunun dışında Üst Hatboyu Caddesi üstündeki istasyon çıkışı ileriye alınmıştır.

Halk pazarlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları sürüyor. Denetimin kolaylaştırılması ve sokakların pazar işgalinden kurtarılması için yeni pazar alanları bulma çalışmaları sürüyor. Bunlardan Cennet Mahallesi'ndeki pazar yeri projesi tamamlanmış ve Nisan sonundan itibaren Salı, Perşembe ve Pazar pazarları aynı günlerde kurulacaktır.

Kibrit fabrikasını kültür merkezi haline getirebilmek için Kültür Bakanlığı ile temas kuruldu. 2001 yılında finansman ve proje çalışmaları tamamlanarak bu yer Küçükçekmecelilere kazandırılacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!