Borçka sular altında

Güncelleme Tarihi:

Borçka sular altında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 12:16

ARTVİN'in Borçka İlçesi'nde, Çoruh Nehri yatağı yakınındaki yerleşim birimleri sular altında kaldı. Hava sıcaklığındaki artış nedeniyle eriyen kar Çoruh Nehri debisinin artmasına neden olunca, iki baraj arasında kalan Artvin'in Borçka İlçesi'nde, akarsu kenarındaki çok sayıda ev ve işyerinin alt katları suyla doldu. Her yıl aynı sorun yaşanan ilçede yaşayanlar su baskınlarının bölgedeki barajların faliyete geçmesi ardından başladığını belirterek yetkilileri soruna çözüm getirmemekle suçladı.

Haberin Devamı

Taşan Çoruh Nehri, özellikle nehir kenarına yakın kısımlardaki ev ve işyerlerinin alt katlarının su altında kalmasına neden oldu. Nehrin taşması sonucu Mavi Çarşı ve Cami Meydanı yakınlarındaki işyerleri ile evlerin alt katları su altında kalırken, çevredeki tarım arazileri de zarar gördü. Evlerin bahçelerinde göletler oluştu. Derinliği yer yer 2 metreyi bulan birikintiler evlerin etrafında oyun oynayan çocukların hayatını da tehdit ettiği belirtildi.
İlçede ilk su baskınlarının Muratlı Barajı'nın su tutmasının ardından başladığını kaydeden yöre sakinleri, daha sonra devreye giren Borçka Barajı'nın da tehlikeyi artırdığını ileri sürdü. İki baraj arasında kalan ilçenin, sürekli olarak su baskını tehdidi altında bulunduğunu belirten Borçklalılar, bir an önce gerekli önlemin alınmasını istedi. Evinin bodrum katı ve birinci katı sular altında kalan Fehmi Ay, korku içinde olduklarını belirterek, şöyle dedi:  Evleri suyun basmasına neredeyse alıştık ama şimdi de çocuklardımız için endişe ediyoruz. Evlerin çevresi 2- 3 metre derinliğinde su birikintileriyle dolu. Geçenlerde suya düşen bir çocuk az daha boğuluyordu. Bu sorun nereye kadar böyle devam edecek? Neden önlem neden alınmıyor?”

Haberin Devamı

Oturdukları apartmanın zemin katı sularla dolan Nurten Keskin de, her gece korku içinde yattıklarını anlatırken, “Zemin katta oturan öğretmen arkadaşlar gece evi boşaltı. Ancak bazı eşyaları içerde kaldı. Gece uyanıp, pencereden apartmanın altına ‘Çöktü, çökecek' diye bakıyoruz. Hızla önlem alınması gerek. Sorun çok ciddi” dedi.
Yetkililer, sorunun çözülebilmesi için çalışmaların devam ettiğini söylemekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!