Ahmet Oğuz GÜNDÜZ/KAYSERİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 17:43
ERCİYES Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tancan Uysal, 2 yıl süren araştırma sonucunda besin takviyesi olarak verilen bor mineralinin kemik oluşumunu 3 kat hızlandırdığını belirlediğini söyledi.
Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Tancan Uysal, TÜBİTAK tarafından desteklenen projesinin 10-14 Haziran tarihleri arasında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan Ortodonti Kongresi’nde yılın en iyi bilimsel 2’nci araştırma seçildiğini söyledi. Tedavi edici dozda uygulanan bor mineralinin insan vücuduna zarar vermediğini belirten Doç. Dr. Uysal, şunları söyledi:
“Doğuştan dar çeneye sahip insanların üst çenelerini rutin bir işlem olarak genişletiyoruz. Damağın ortasına bir vida koyuyoruz, basit bir anlatımla vidaları çevirdiğimiz zaman üst çene genişliyor. Damağın ortasındaki bazı bağlar açıldığı için boş olan kısımda kemik oluşması için 6 ay beklemek zorunda kalıyoruz. Takip eden sürelerde teller ve benzeri aygıtlarında kullanılması için bir buçuk yıl gerektiğini düşünürseniz 6 ay uzun bir süredir. Çalışmaya, bu süreyi nasıl kısaltabilir diyerek başladık. Öncelikle kemik yapacağına inandığımız maddeleri araştırdık. Bazı besin maddelerinde de bor minerali bulunmaktadır. Yediğimiz yeşil yapraklı bitkilerin bazılarında bor minerali vardır. Aslında insan vücuduna her gün bor minerali girmektedir.”
Bor mineralinin üzerinde çok çalışılmamış bir madde olduğunu ifade eden Doç. Dr. Uysal, dünya bor rezervinin yüzde 65’inin Türkiye'de olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Uysal, “ABD gibi büyük devletler bor mineralinin insan sağlığına zararlı olduğunu söyleyerek, bor mineralinin değerini düşürmeye çalışıyor. Bor minerali ‘21'inci yüzyılın petrolü’ olarak tanımlanıyor. Çok değerli olan bor, tıp alanında kullanılırsa daha da değerlenecek” diye konuştu.