Bombada kiralık araç kaçağı

Güncelleme Tarihi:

Bombada kiralık araç kaçağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2016 22:09

Vezneciler’deki canlı bombalı saldırı, dikkatleri kiralık araçlara çevirdi. Terör olayları artınca geçen yıl araç kiralayanlara ilişkin kimlik bilgilerinin emniyete bildirilmesi zorunlu hale getirildi. Ancak özellikle küçük firmaların bu kurala uymadığı belirtilirken, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan saldırıda kullanılan kiralık araca ilişkin de polise bildirim yapılmadığı ortaya çıktı. 3 polisin şehit düştüğü saldırıdan sonra hâkim karşısına çıkan kiralık araç sahibi M.B., “Aracı kiralayan komşumuz olduğu için kimlik bildiriminde bulunmadık” diye savunma yaptı.

Haberin Devamı

TERÖR olaylarına anında müdahale edilebilmesi için Haziran 2015’te, 1174 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun ‘araç ve araç kiralayan kişinin bilgisinin bildirilmesi’ yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Araç kiralayan kişinin kimliği ile araç bilgilerinin ‘KABİS (Kiralık Araç Bildirim Sistemi) üzerinden anında emniyete bildirilmesi zorunluluğu getirildi. Ancak IŞİD üyesi İsmail Güneş tarafından 1 Mayıs 2016’da Gaziantep Emniyeti’ne yapılan bombalı saldırıda kullanılan kiralık araca ait bilgilerin polise bildirilmediği ortaya çıktı. 3 polisin şehit düştüğü saldırıdan sonra Gaziantep 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkan şüpheliler arasında kiralık aracın sahibi M.B. de var. Saldırıda kullanılan araç iki gün önce Güneş tarafından kiralandığı halde bu bilgiyi emniyete bildirmemekle suçlanan M.B., “Aracı kiralayan komşumuz olduğu ve şirket olduğu için bildirmedik. Ancak art niyet yoktur” dedi. M.B., araçların yüzde 85’inde GPRS sistemi olduğunu belirtirken, “Bunu unutmuşuz” diye savunma yaptı.

Haberin Devamı

Araç kiralama firmalarının çoğunun KABİS sistemine bile kayıtlı olmadığını söyleyen bir araç kiralama firması yetkilisi şöyle diyor: “Araç kiralarken KABİS’e girip müşterinin T.C. kimlik numarası, kiralık aracın modelini, rengini ve plakasını emniyete bildiriyoruz. Böylelikle emniyet şüpheli gördüğü kişilere müdahale edebiliyor. GPRS sistemi üzerinden 24 saat takip edebildiğimiz araçlarda şüpheli hallerde KABİS üzerinden emniyete ‘suiistimal’ kodunu bildiriyoruz. Ancak küçük firmaların çoğu emniyete araç bildirimi yapmıyor. Bazı firmaların KABİS üyeliği dahi yok.” 

CEZASI 10 BİN TL

Kiralık araçlarla ilgili çalışma yapılırken Emniyet Genel Müdürlüğü, gerektiğinde hemen takip için kiralık araçlara GPRS konulmasını da talep etmişti. 10 Haziran 2015 tarihli düzenlemeye göre otomobil kiralayan kişinin kimliği ile araç bilgisini güvenlik güçlerine bildirme zorunluluğu getirildi. Ancak araçlara takip sistemi düzenlemede yer almadı. 276 bin 400 kiralık aracın olduğu Türkiye’de kimlik bildirimi yapılmamasının cezası ise 10 bin TL. Eylem ikinci kez tekrarlandığında kiralık araç firmasının ruhsatı iptal ediliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!