Bombacı teröriste ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Bombacı teröriste ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 12:47

Terör örgütü PKK adına Avcılar'da bir parka koyduğu bombanın patlaması sonucu bir kişinin ölümüne, 32 kişinin yaralanmasına neden olduğu ve Beyoğlu'ndaki Hayal Kafe'ye bomba koyduğu iddiasıyla yargılanan Mesil Demiralp, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 9 yıldır tutuklu olarak yargılanan Mesil Demiralp katıldı. Tutuksuz sanık Nuray Bilici ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada son savunmasını yapan Mesil Demiralp, Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak isteğine ilişkin talebini tekrar ederek, “Sanıkların topluma kazandırılması gerekir. Denetimli serbestlikten yararlanmak istiyorum. Gerekirse her gün karakola gidip imza atmaya da razıyım. 9 yıldır tutukluyum. Tahliyemi istiyorum” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Demiralp'in 1993 yılında PKK'ya katıldığını, çeşitli kademelerden geçerek silahlı eğitim aldığını, patlayıcı madde imal etmeyi ve kullanmayı öğrendiğini belirterek, sanığın, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasını protesto etmek ve idamını önlemek için oluşturulan “fedailer” adlı eylem grubunda yer aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, örgüt tarafından Nuray Bilici ile İstanbul'a gönderilen Demiralp'in “Bilge” kod adını kullandığını, Öcalan'ın idamına karar verilmesinin ardından İran'dan Bilici'ye telefon eden “Hüseyin” kod adlı kişinin “Sınava girebilirsiniz” şifresi ile sanıklara eylem talimatını verdiğini bildirdi.

Demiralp'in 4 Temmuz 1999 tarihinde Avcılar'daki Şehit Mustafa Burcu Parkı'nda zaman ayarını yaptığı bombayı çöp bidonunun içine koyduğunu ifade eden mahkeme heyeti, bombanın patlaması sonucu parkta bulunan Faik Kandemir adlı kişinin öldüğünü, 32 kişinin de yaralandığını vurguladı.

Demiralp'in 3 Eylül 1999 tarihinde de Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak'taki Hayal Kafe'de oturduğu sandalyenin altına tahrip gücü yüksek zaman ayarlı bombayı bıraktığını, ancak bombanın patlamadığını hatırlatan mahkeme heyeti, bombanın daha sonra fark edilmesi üzerine çağrılan uzman ekiplerce etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

İNDİRİM VE ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİ UYGULANMADI

Mahkeme heyeti, tüm bunları dikkate alarak Demiralp'i, “devletin topraklarından bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmaya yönelik eylemlerde bulunmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Demiralp hakkında, unsurları oluşmadığı gerekçesiyle indirim maddesi olan eski TCK'nın 59. maddesini uygulamayan mahkeme heyeti, sanığın Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanma talebini de reddederek etkin pişmanlık hükümlerini de uygulamadı.

Mahkeme heyeti, diğer sanık Nuray Bilici'ye de “terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl hapis cezası verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!