Bombacı isyanı

Güncelleme Tarihi:

Bombacı isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

İBDA-C'nin bombacısı Ali Acar'ın sevk edilmemesi Bandırma Cezaevi'nde isyana neden oldu. İsyan İstanbul Metris'e sıçradı. Bir avukatla 17 gardiyan rehin alındı. 1 ölü, 7 yaralı var.

Geçen ay Metris Cezaevi'ni altüst eden İBDA-C'li teröristler, aradan bir ay geçmeden yeniden isyan ettiler. İBDA-C'nin bombacısı Ali Acar ve 2 arkadaşının Metris'e sevk edilme istekleri reddedilince Bandırma Özel Tip Cezaevi'nde önceki gün başlattıkları isyan 1 ölü, 7 yaralıya mal oldu. İsyanın cep telefonuyla bildirildiği Metris Cezaevi'nde başlatılan isyanda da bir avukat, cezaevi müdürü ve 17 infaz koruma memuru rehin alındı. İBDA-C'liler, 5 saat sonra isyanı bitirip rehineleri serbest bıraktılar. Bandırma' daki olay, Carrefoursa ve Kanal D'ye bomba koyduğu iddiasıyla tutuklu Ali Acar ile arkadaşları Bayram Taştan ve İbrahim Taştan'ın, hafta başında Bayrampaşa’dan Bandırma’ya sevkleriyle başladı. 3 teröristin, yeniden Metris Cezaevi'ne sevkini isteyen İBDA-C'liler, isteklerinin kabul edilmemesi üzerine çarşamba günü açlık grevi başlattılar.

Duvar yıkıldı, koğuş birleşti

Cep telefonlarıyla dışarıyla irtibat kurdukları ve Metris Cezaevi'ndeki arkadaşlarıyla görüştükleri ileri sürülen İBDA-C'li tutuklu ve hükümlüler, önceki gün öğle saatlerinde koğuşlarındaki yatakları ateşe verdiler. Yangın söndürülürken, iki ayrı koğuşta kalan İBDA-C'liler aradaki duvarı yıkarak koğuşları birleştirdiler. Eylemciler cezaevinde her şeyi tahrip etmeye başlarken, çevrede güvenlik önlemleri artırıldı ve müdahale hazırlığı yapıldı. Olaylar yatışır gibi olurken, dün sabah cezaevindeki gerginlik bir anda yeniden tırmandı. Cep telefonlarıyla Metris Cezaevi'ndeki örgüt liderlerinden talimat aldıkları belirtilen İBDA-C'lilerin eylemini sona erdirmek için dün saat 10.00'da Bandırma Cezaevi'ne giren güvenlik güçleri operasyon başlattı. Çatışmanın çıktığı cezaevinde yer yer dumanlar yükselmeye başladı. Operasyonda, İBDA-C'li Ayhan Sönmez (30) öldü. 3'ü jandarma eri ile 4'ü militan 7 kişi yaralandı.

Cezaevinden yönettiler

Bandırma'daki operasyonun hemen ardından Metris Cezaevi'nde saat 10.00 sıralarında, 64 İBDA-C militanının kaldığı B1-B2 koğuşunda isyan çıktı. Örgütün kurucusu ve lideri Salih Mirzabeyoğlu takma adlı Salih İzzet Erdiş'in yönetiminde daha önce de isyan çıkartan militanlar, Bandırma Cezaevi'nden jandarmanın çekilmesini talep ettiler. İsyancılar, çek-senet tahsilatı suçundan cezaevinde yatan müvekkiliyle görüşmeye gelen avukat Ender Meriç ve 17 infaz koruma görevlisini rehin aldı. Militanlar, jandarma Bandırma Cezaevi'nden çekilmezse, rehineleri tek tek öldüreceklerini iddia ettiler. Militanlar, Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici'nin, ‘‘Bandırma Cezaevi için elimden geleni yapacağım’’ sözü üzerine saat 15.15 sıralarında isyanı bitirip, rehineleri serbest bıraktılar.

48.5 yıl hapsi istendi

ÇİFTLİĞE çevirdikleri Metris Ceza-evi'nde geçen ay nakilleri engellemek için isyan çıkartıp 50'ye yakın askeri yaralayan, 150 askeri de rehin alan radikal İslamcı İBDA-C örgütü üyeleri hakkında dava açıldı. Cezaevi idaresine karşı ayaklanmak, kamu malına zarar vermek ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarından yargılanmaları istenen örgüt lideri Salih Mirzabeyoğlu, Ali Osman Zor, Sadettin Ustaosmanoğlu, eski FP milletvekili Kahraman Emmioğlu'nun damadı Hayrettin Soykan ve diğer sanıkların 48.5 yıla kadar hapisleri istendi.

Ecevit: Cezaevlerini kurtaracağız

Başbakan Bülent Ecevit, Metris Cezaevi’ndeki isyanla ilgili olarak devlet güçlerinin büyük bir kararlılıkta olayın üstüne gittiklerini söyledi. Cezaevlerinde güvenliğin sağlanmasına yönelik protokolün imzalandığını söyleyen Ecevit, ‘‘Cezaevlerini suç örgütlerinin karargáhı olma durumundan tümüyle kurtarmak durumundayız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!