Bomba ve cephane yüklü aracın sahibi bulundu

Güncelleme Tarihi:

Bomba ve cephane yüklü aracın sahibi bulundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2008 11:34

DİYARBAKIR'da terör örgütü PKK'ya ait olduğu ileri sürülen cephane yüklü minibüsün sahibi bulundu. Savcılık kararıyla ifadesine başvurulan kişinin 3 ay önce aracın çalındığına dair polise başvurusu olduğu ortaya çıkınca kimliği saklı tutulan şoför serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Diyarbakır çıkışındaki Silvan İlçesi karayolu üzerinde 21 Aralık günü polisin yol kontrolü fark ederek farklı yönde giderken çamura saplanınca terk edilen ve içinde yapılan aramada cehpanelik çıkan minibüsle ilgili olayın faillerinin tespit edilmesi için araştırma kapsamlı olarak sürdürülüyor. Minibüsün ele geçmesi üzerine aracın şasi mumarasından yola çıkan polis, trafik tescil kayıtlarından aracın kimin adına kayıtlı olduğunu belirledi, ardından savcılık ve mahkeme kararıyla minibüs sahibi ifadesine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İfadesi alınan minibüs sahibinin 3 ay önce aracının çalındığına dair polise başvurduğu anlaşılınca serbest bırakıldı.

Araç içerisinde ele geçen silah ve mühimmat Kriminal Polis Laboratuvarı'nda titizlikle incelenirken el bombası ve roketatar gövdelerinden bazılarının geçen yıl Diyarbakır'ın Kulp ile Lice İlçesi arasında kalan terör örgütü PKK'nın ‘Şehit Remzi' adını verdiği kampı yakınlarındaki bir sığınakta ele geçen tuzaklanmış el bombası ve roketatar mühimmat başlığıyla aynı seriden olduğu ortaya çıktı. Ele geçen Biksi makinalı tüfek, Kannas suikast silahı ve Kalaşnikof mermi çekirdeklerinin Irak, Macaristan, Rusya menşeili olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Minibüste ele geçen el bombalarının ise uzun süre yeraltında gizlenmesinden kaynaklı olarak oksitlenip bir bölümünün paslandığı için özelliğini kaybettiği, bu nedenle içerisine el yapımı patlayıcı mühimmatı yerleştirilmek için mandal ve pim kısmının gövdeden ayrıldığı saptandı. Yetkililer, PKK'nın kış üslenmesine hazırlık amacıyla bu malzemeleri Diyarbakır'ın Silvan, Lice ile Hani İlçesi'nin kırsal kesimine götürülmek istendiğini, aracın merkeze bağlı bir köye kadar gittikten sonra burada örgüte lojistik sağlayan kişilerce örgüt mensuplarının barındıkları kış sığınaklarına takviye edileceği tespit edildi. Şu ana kadar olayla ilgili yakalanan bulunmazken, aracın şoför mahalinde ve direksiyon üzerinde 2 ayrı parmak izine rastlandı.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İNCELENECEK

Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin soruşturması kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nınn talimatıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait güvenlik kameraları ile özel kuruluşların bina girişlerindeki kamera kayıtları da incelenerek bu minibüsün daha önce nerelerde görüldüğünün tespit edilmesi için polisin çalışmaları devam ediyor. Alınan istihbari bilgiler doğrultusunda polisin yolda denetim yaptığını gören minibüsteki kişilerin kontrol noktasına 100 metre kala aniden durup döndüğü, görevli polisin bu duruma önce anlam veremediği, daha sonra takviye gelen ekibin çevreyi kontrol ettiği sırada minibüsün çamura saplanması nedeniyle zanlıların kaçamayacaklarını düşünerek aracı terk edip yaya olarak olay yerinden kaçtıkları bildirildi.

Haberin Devamı


Bomba ve cephane yüklü araçla ilgili soruşturma kapsamlı sürdürülürken istihbarat birimlerinin resmi kamu kurum ve kuruluşlarını bombalı araç konusunda geçen ay gizli bir yazı ile uyardığı ortaya çıktı. İstihbarat birimlerince Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı'ndan alınan telefon dinleme kayıtları ve hazırlanan ‘gizli' ibareli raporda, terör örgütünün yerel seçimler öncesinde bazı siyasi parti, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bombalı saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair duyumlar alındığı, bu nedenle ilgili kuruma ait olmayan resmi plakalı bile olsa önceden bildirim yapılmayan hiçbir aracın kamu kurumları nizamiye girişlerine alınmaması istendi. Raporda, PKK'nın son 2 yılda taktik değiştirdiği, yaz aylarında kırsal alanda mayınlama ve uzaktan kumandalı bombalı saldırılar düzenlediği, kış aylarında ise. arazi şartlarının elverişsiz olmasından dolayı bomba yüklü araçlarla kent merkezlerini kana bulamak için eylem hazırlığı içinde olduğu uyarısı yapıldı.

İLK DEĞİL

Haberin Devamı

PKK, 3 Ocak 2008 tarihinde Diyarbakır'da bomba yüklü araçla askeri servis aracına saldırı düzenlerken olayda 7 kişi ölmüş, 66 kişi yaralanmıştı. Yine bu yılın Ağustos ayında İzmir'in Konak İlçesi'nde askeri araç ile polis servis aracına yönelik bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiş olayda 3'ü asker, 12'si polis, 9'u sivil olmak üzere toplam 24 kişi yaralanmıştı. 8 Ekim günü de 4 PKK'lı bomba ve silah yüklü araçla Diyarbakır'a gelirken 4'ü polis 5 kişiyi şehit etmiş, çoğu polis 26 kişi yaralanmıştı. PKK, 20 Kasım günü Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Kayacık Jandarma Karakolu'na bomba yüklü kasası açık bir kamyonet ile intihar saldırısı düzenlemek istemiş ancak, nizamiye girişindeki askerlerin müdahalesi sonucu aracı kullanan 3 PKK’lı olay yerinde öldürülmüş, 2 asker ise şehit olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!