‘Bolu Dağı tüneli patates deposu olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘Bolu Dağı tüneli patates deposu olsun’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2007 15:56

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Dağı Tüneli’ni eleştirenlere, “Sizler Bolu Dağı Tünelini ‘limon patates deposu mu yapalım’ hesabını yapmaya başladınız” sözleriyle cevap verirken, AKP’li Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 12 Kasım depreminde Bolu Dağı Tüneli’nin betonlanmayan kısmının göçmesi üzerine, terkedilen kısmın patates deposu yapılmasını kendisinin önerdiğini, bu fikrinde de ısrarcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İtalyan Astaldi S.P.A.’nın yapımına 1990 yılında başladığı Bolu Dağı Geçişi Projesi kapsamındaki Bolu Dağı Tüneli’ne ilk kazma, 16 Nisan 1993 tarihinde vuruldu. Tünelin açılması için Düzce’nin Asarsuyu, Bolu’nun ise Elmalık mevkilerinde kazı çalışmaları başladı. Ancak, 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde Elmalık tarafından yapılan kazı çalışmalarında betonlanmayan kısımda göçük meydana geldi. Bunun üzerine göçüğün meydana geldiği 350 metre uzunluğundaki iki tüp terk edilerek, ‘By-pass’ projesi kapsamında güzergah değiştirildi. Elmalık mevkiinde yeniden kazı çalışmalarına başlanılarak, tünelde kazı çalışmaları tamamlandı.

BAŞBAKAN ‘PATATES DEPOSU’ DİYENLERİ ELEŞTİRDİ

Tünelin, İstanbul ile Ankara arasında ulaşımı sağlayan 2 bin 788 metre uzunluğundaki sağ tüpü 23 Ocak’ta Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin katılımıyla açıldı. 3 Şubat’ta Manisa’da partililere hitaben konuşan Başbakan Erdoğan, tünelle ilgili eleştirilere, “Yıllarca bitirilemeyen bu tüneli dört senede bitirdik. Öbür kısmı için de Nisan’da bitmez diyorlar. Haziran veya Temmuz olsun. Siz bunu 15 yıldır bitiremediniz ki. Sizler Bolu Dağı Tünelini limon mu patates mi deposu yapalım, bunun hesabını yapmaya başladınız. Buradan geçenler başka konuşuyor, bunlar başka konuşuyor. Bunlar yetişemedikleri üzüme koruk diyen cinsten” sözleriyle cevap verdi

“PATATES DEPOSU FİKRİ BENİM”

Betonlama çalışmaları tamamlanmış atıl vaziyetteki 2 tüpün patates deposu olarak kullanılması fikrini ortaya atan AKP'li Başkan Alaaddin Yılmaz, tünelin patates deposu olması konusunda ısrarcı olduklarını söyledi. Tünelin yapımını üstlenen firmanın atıl vaziyette kalan tüneli depo olarak kullandığını söyleyen Yılmaz, “Meseleyi iyi anlatamadığımızdan dolayı, Sayın Başbakanımız bile, patates deposu yapılmak istenen tüneli kendilerinin hizmete soktukları yönünde açıklamalar yapıyor. Oysa, meydana gelen göçük sonrasında betonlama çalışmaları tamamlanmış 350’şer metrelik 2 tüpün patates deposu olma fikrini ortaya atan benim” dedi.

Atıl vaziyette kalan 2 tüpün Karayolları Genel Müdürlüğü’ne teslim edileceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu;
“Karayolları bu tüpleri ya malzeme deposu olarak kullanacak, ya içine malzeme doldurup kapatacak, ya da bombalama yöntemiyle göçertecek. Yapımı için bir sürü emek ve trilyonlar harcanan atıl vaziyette duran bu tüplerin Bolu’nun hububat ambarı, patates deposu olarak kullanılması kötü birşey mi? Artı 4 derecelik sıcaklığıyla doğal birer hububat ambarı olan bu tüplerde meyvelerin, sebzelerin, patatesin depolanmasından daha doğal ne olabilir?”

“HALA AYNI KANAATTEYİM”

Önümüzdeki günlerde atıl vaziyette duran tünellerin Bolu’nun hububat ambarı olarak kullanılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Konunun ulusal ve yerel basınımızda farklı algılanması, Başbakana farklı yansıtılması nedeniyle çeşitli spekülasyonlara yol açılmış oldu. Bizim patates deposu yapmak istediğimiz tünel, Bolu Dağı Tüneli değil? 12 Kasım depreminden sonra Elmalık tarafından atıl kalan 350’şer metrelik 2 tüp. Biz bu tüplerin, Bolu ekonomisi için en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceğinin tartışmasını yapıyoruz. Hala da aynı kanaati taşıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!