Güncelleme Tarihi:
Bu cihaz prototipiyle afetlerde hayat kurtarma hedefine doğru ciddi adım atıldı. Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nden Yrd. Doç. Ahmet Öncü, “Saniyede milyonlarca radyo dalgasının gönderilerek göğüs kafesinin iniş-kalkışının ve kalp ritminin algılanmasıyla, belirli uzaklıkta kapalı alanda katı mesafelerin objelerin arkasında yaşam olduğunu tespit edebilen cihaz, çalışma prensibiyle de arama-kurtarma çalışmaları haricinde birçok alanda kullanılabilir” diyor.
ARAMA-KURTARMA VERİMİNİ ARTIRMAK
Benzerleri yurtdışında İsrail, Çin, Japonya, Amerika, Almanya gibi ülkelerde astronomik fiyatlarda satılmakta olan kablosuz yaşam sinyallerini algılayan cihazların, bedellerine rağmen yeterince verim sağlayamayacak seviyede olduklarını belirten Öncü, buluşu ile ilgili şunları söylüyor: “Tamamen üniversite bünyesinde gerçekleştirilen bu projeyle afetlerdeki kayıpları asgari seviyeye getirmek istiyoruz. Kalp ritminin ve göğüs kafesinin solunumda gerçekleştirdiği hareketleri, özel bir frekansta yayılan radyo dalgalarının yansımasıyla algılayan cihaz, canlıları tespit etmekte pratik bir yöntem sunuyor. Mevcut arama-kurtarma çalışmalarında en verimli sonuç köpekler sayesinde alınabilirken; etrafta uçuşan tozların burunlarını kurutması sebebiyle köpek destekli çalışmalardan en fazla bir-iki saatlik verim alınabiliyor. Başlangıç aşamasında olan cihazımız ise, şu anki haliyle sürekli çalışarak 30 santimetre kalınlığındaki duvarın arkasındaki yaşam sinyallerini algılayabiliyor. Zamanla algılama mesafesinin her türlü enkaz derinliği için ayarlanabilecek seviyeye gelmesi amacıyla hummalı bir çalışma içindeyiz.”
KULLANIM ALANI GENİŞLETİLEBİLİR
Yrd .Doç. Dr. Öncü, teknik çalışmalarının yanında KOSGEB desteğiyle kurdukları ve kadrosu Boğaziçi Üniversitesi mezunu genç mühendislerden oluşan MİLTEK şirketinde, üzerinde çalıştıkları “Kablosuz Yaşam Sinyallerini Monitör Eden Cihaz” projesinin üretim doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarını da yönetiyor. Teknik sistemin oturmasının ardından cihazın kullanımının sayısız alanda genişletilebileceğine vurgu yapan Öncü, özellikle de elektrot takılamayan ileri derecede yanık hastalarının biyolojik işaretlerini kablosuz olarak gözlemlenebileceğine açıklıyor. 1979’da İstanbul’da doğan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öncü, lisans derecesini ODTÜ’de Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Fizik alanında çift anadal programında tamamladı. Yüksek lisans derecesini Almanya Münih Teknik Üniversitesi’nde Mikrodalga Mühendisliği alanında aldı. Tokyo Üniversitesi’nden 2008’de doktorasını vererek mezun oldu. 2010 yılına kadar Japonya Hiroshima Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Öncü, 2010 Nisan ayından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.
E-atıklar bursa dönüştürülecek
İSTANBUL Tıp Fakültesi Mezun ve Mensupları Derneği (İTFmed), öğrencilere burs sağlamak için yeni bir proje başlattı. Evciler firması ile yapılan işbirliği ile eski, kullanılmayan veya çalışmayan elektrikli ve elektronik aletlerin tamamı e-atık olarak değerlendirilecek. Dönüşümden elde edilen gelir, İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinin burs fonuna aktarılacak. Destek için İstanbul Tıp Fakültesi İTFmed’e başvurulabilir.
Özel okular SBS ham puanı ile öğrenci alacak
ÖZEL okullar 2013-2014 eğitim yılında son kez Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile öğrenci alacak. Türkiye Özel Okullar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, adaylar 8’inci sınıf SBS puanına göre, okul başarı puanı eklenmeden, kayıt yapacak. Kayıt kabul işlemleri, okullar tarafından taban puan ilanı ve ön kayıt-kesin kayıt yoluyla olacak. Türkiye Özel Okullar Birliği’ne bağlı okullara başvurular, 8’inci sınıf SBS sonuçlarının açıklandığı temmuz ayından sonra yapılacak. Kayıt takvimi ve Özel Okullar Başvuru Kılavuzu ise Milli Eğitim Bakanlığı kayıt takvimini açıkladıktan sonra www.turkozokbir.org.tr adresinde yayımlanacak. SBS’ye başvurular ise dün başladı. Öğrenciler 22 Mart akşamına kadar e-Okul üzerinden başvuruda bulunabilecek. Bu nedenle adaylar bankaya sınav ücretlerini yatırmadan önce e-Okul sistemindeki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirmesi gerekiyor. 10 lira olan sınav ücreti Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası’nın ilgili hesaplarına veya bu bankaların internet şubelerinden yatırabilir. Sınav Giriş Belgeleri, 27 Mayıs’ta internette yayımlanacak. Sınav, 8 Haziran’da düzenlenecek sonuçları ise 12 Temmuz’da duyurulacak.