Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2001 00:00
Türkiye Çevre Kozası öncülüğünde, yaklaşık 60 balıkçı teknesi ve motorda biraraya gelen çevreciler, İstanbul Boğazı'nda tanker geçişlerini protesto etti.
Teknelerin siren çalmasıyla saat 12.00 sıralarında Arnavutköy'den başlayan gösteride, hoparlörlerden, ''Karadeniz petrol boru hattı değildir'', ''İnsanlık hakkımızı istiyoruz'', ''Tehlikeli madde buradan geçmesin'' anonsları yapıldı.
Kıyı şeridinden siren çalarak Aşiyan'a kadar giden tekne ve motorlar, ''Felaketten önce güvenlik için el ele'', ''Karadeniz, Marmara ve Türkiye Boğazları için el ele'', ''Türk Boğazları, insanlıkiçin dostluk ve barış yolu olmalıdır'' yazılı pankart ve dövizler taşıdılar.
Bu sırada, İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz yönüne gitmekte olan Bahama bandıralı ''Sebarok Spırıt'' adlı tankerin geçişi de siren çalınarak protesto edildi. Yaklaşık 1 saat süren gösteri, teknelerin Arnavutköy'e dönmesiyle sona erdi.
Türkiye Çevre Kozası Temsilcisi ve Doğa İle Barış Derneği Başkanı Yüksel Üstün, İstanbul Boğazı'ndan halen, yılda ortalama 50 milyon ton petrolün taşındığını vurgulayarak, Hazar Boru Hattı'nın işletmeye açılmasıyla bu rakamın, önümüzdeki yıllarda 76 milyon tona ulaşacağını bildirdi.
SÜREKLİ EYLEM PLANIÜstün, İstanbul halkının ve sivil toplum örgütlerinin gereken çabayı göstermemeleri durumunda petrol taşıyan tanker geçişlerinin daha da tehlikeli duruma geleceğini kaydetti.
Tehlikeli madde geçişinin sadece petrolle sınırlı kalmadığını, amonyak ve nükleer gaz gibi daha tehlikeli maddelerin de boğazlardan geçebileceğini hatırlatan Üstün, bunu engellemek için ''Sürekli Eylem Planı'' kararı aldıklarını anlattı.
Bu plan çerçevesinde ilk eylemlerini bugün yaptıklarını ifade eden Üstün, eylemin sadece, bugün öğle saatlerinde geçmesi beklenen, ancak sabah saat 07.00'de geçiş yapan Malta bandıralı ''Sea Magıc'' adlı tankere yönelik olmadığını, bütün tehlikeli geçişlere dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
Temmuz ayına kadar devam edecek ''Sürekli Eylem Planı'' çerçevesinde, tehlikeli madde taşıyan her tanker geçişinde tepkilerinidile getireceklerini belirten Üstün, ''En büyük eylemimizi 21 Haziran'da, yaklaşık bin teknenin katılımıyla gerçekleştireceğiz'' dedi.
Doğa İle Barış Derneği Başkanvekili Fahri Türkyılmaz, tanker geçişlerinin tehlikeli boyut alması durumunda eylemlerini ''tanker geçişlerini engellemek'' şeklinde yapacaklarını bildirdi.
Türkyılmaz, böylelikle petrol ve diğer tehlikeli maddeleri taşıyan tankerleri bekleterek, şirketlere ekonomik bir yük getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
•
Dev tanker boğazdan geçti