Boğaz'da köşk tartışması

Güncelleme Tarihi:

Boğazda köşk tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mimar Sinan Üniversitesi’nin yan tarafına yapılan bina Fındıklı sakinlerinin tepkisine neden oldu. Anıtlar Kuirulu’ndan alınan restitüsyon projesiyle yapılan bina rektörlük olacak.

Fındıklı sahilinde 117 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en önemli sanatçılarını yetiştiren Mimar Sinan Üniversitesi, yan tarafına yaptığı inşaatla büyürken, Fındıklı sakinleri inşaata karşı kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Boğaz kıyısında denize sıfır konumuyla yapılan inşaat, 1996 yılında Anıtlar Kurulu'ndan alınan restitüsyon projesi onayıyla gerçekleştiriliyor. Geçmişte var olan bir tarihi eserin zamanla yok olmasının ardından belgelerle varlığı kanıtlandığında aslına sadık kalınarak tekrar inşa edilmesi mantığıyla gerçekleştirilen restitüsyon projesi konusunda Fındıklı halkı, eskiden beri, Fındıklı'da şimdi yapılana benzer bir yapının asla bulunmadığını iddia ediyor.

1996 yılında 1 no'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınan restorasyon onayı, eskiden Güzel Sanatlar Akademisi adıyla anılan Mimar Sinan Üniversitesi'nde, 1948'te çıkan yangında hasar gören ve zaman içinde yıkıldığı söylenen Selamlık Köşkü'nün tekrar canlandırılması için alındı.

Bundan 50 yıl önce mevcut ana binanın yanında bulunduğu ileri sürülen Selamlık Köşkü'nün tarihi, üniversite yetkililerine göre ilk olarak Cemile Sultan Sarayı olarak yapılan Mimar Sinan Üniversitesi'nin inşa edildiği tarihe kadar uzanıyor. Köşk, Cemile Sultan Sarayı'nın müştemilatı şeklinde planlanmış ve tek katlı olarak 400 metrekare bir alan üzerine kurulmuş.

Fındıklı Meclis-i Mebusan Caddesi'nde, Üniversite ile Fındıklı Parkı arasında yapılan köşkün arazisi aslında inşaattan önce parkın sınırları dahilindeydi. Ancak arazinin tapusu Mimar Sinan Üniversitesi üzerinde görünüyor. İki ay önce başlayan Selamlık Köşkü inşaatının ardından üniversite duvarını köşkün ilerisine taşıyarak, tapuda gözüken gerçek ebatlarına ulaştı.

İnşaata muhalefet

Aralarında Fındıklı sakinlerinden Avukat Ayhan Ünler'in de bulunduğu inşaat muhalifi gruba göre ise, eskiden beri orada böyle bir bina hiç bulunmadı. Ünler, Mimar Sinan Üniversitesi'nin bu tür inşaatlar konusunda sabıkalı olduğunu belirterek, bundan 20 yıl önce de, şu anda fotoğraf ve heykelcilik bölümlerinin kullandığı binanın hukuka aykırı inşaatına karşı çıktığını ama ancak iki katını yıktırabildiğini, sonuçta o binanın yükselmesine mani olamadığını belirterek şunları söylüyor:

‘‘Devlet kuruluşlarının yaptıkları işlere karşı içimde her zaman bir güven olur. Üzülerek görüyorum ki, Mimar Sinan Üniversitesi yönetimi bundan 20 yıl önceki alışkanlıklarından hiçbir şey yitirmemiş. Herkesin gözü gibi bakması gerektiği Boğaz'a, işi kitabına uydurarak yeni yapılar inşa etmeye devam ediyorlar. 20 yıl önce yaptıkları inşaatı her yere şikayet etmiştim. Sonunda işe Evren el attı, inşaatın iki katını yıktırdı ama orası kaldı. Belki çok geç olmadan bu sefer inşaatı durdurabiliriz.''

BUNU HEP YAPIYORLAR

Mimar Sinan Üniversitesi'nin 1980'de yaptığı üç katlı bina da o dönem tartışmalara yol açmıştı. 20 yıl önce yaşananlar şimdi benzer biçimde Selamlık Köşkü için tekrarlanıyor.

(Solda inşaatı devam eden Selamlık Köşkü, sağda 20 yıl önce yapılan bina).

Yangından önce idare binasıydı

Mimar Sinan Üniversitesi Genel Sekreteri Bahattin Şeber ise, yangından önce üniversitenin idare binası gibi kullanıldığını söylediği Selamlık Köşkü'nün bittikten sonra rektörlük olacağını, inşaatın da 2001 yılına sarkabileceğini belirtiyor.

Selamlık Köşkü'nün Restorasyon projesini hazırlayan Mimar Ruşen Dora ise Selamlık Köşkü'nün aslında hiç varolmadığı iddialarına cevap verirken, eski bir Akademi öğrencisi olarak orada birçok anısının olduğunu söylüyor.

‘‘1953 yılında Akademi'ye girdiğimde, 1948 yangınından sonra üniversitenin ilk açılışıydı. Yangında ana bina bir hayli hasar görmüştü, nispeten kurtulan tek yer yanda rıhtıma 20 metre cephesi, 20 metre de derinliği olan 400 metrekare alana oturmuş, zemin üstünde bir katlı, eski deyişiyle Selamlık Köşkü'ydü. Bugün hayatta olan emekli olmuş hocalarımız orayı gayet iyi bilir. Yangından sonra burası çürümeye terkedildiği ve 60'lı yıllara doğru lodosta altından su geldiği için tamamen yıktırıldı. Bahçe duvarı da büyük bir yanılgıyla üniversiteyi parktan ayıran duvar haline getirildi. Ben buranın varlığını belgelerle ve eskilerin anılarıyla kanıtlayarak tamamen eski biçimine uygun restitüsyon projesini gerçekleştirdim. Kurul da benim çizdiğim projeyi onayladı. Selamlık Köşkü Mimar Sinan Üniversitesi bahçesinde başından beri vardı.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!