Boğaz'da gemi faciası

Güncelleme Tarihi:

Boğazda gemi faciası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Abdullah DEMİR
Haberin Devamı

Boğazın Karadeniz girişinin 12 mil açığında, Türk ve Kamboçya bandıralı 2 kuruyük gemisi yoğun sis nedeniyle çarpıştı. Kamboçya bandıralı 'Med Glory' isimli gemi, batma tehlikesi geçirdi. Gemide mahsur kalan 21 kişilik mürettebat, botlara alınarak, Rumeli Feneri'ne çıkarıldı.

Gemlik’ten boş olarak hareket eden 90 metre boyundaki 2 bin 256 grostonluk Türk bandralı 'Akaylar-2' kuruyük gemisi, Ukrayna’ya gitmek üzere Boğaz'ın Karadeniz çıkışına doğru ilerlemeye başladı. Boğazdan çıktıktan sonra 12 mil daha ilerleyebilen 'Akaylar-2', saat 07.15’te yoğun sis nedeniyle boğaza girmeye hazırlanan Kamboçya bandralı 127 metre boyunda 6 bin 660 grostonluk 'Med Glory' isimli kuru yük gemisi ile çarpıştı. Ukrayna’dan İskenderun’a giden ve 7 bin 600 ton üre yüklü 'Med Glory' gemisi çarpışmanın ardından makina dairesinden ve kıç kısmından su almaya başladı.

Gemide mahsur kaldılar

Kaza, telsizle Rumelifeneri Tahlisiye Bölgesi İstasyonu'na haber verildi. Sahil Güvenlik ekipleri harekete geçti. Batma tehlikesi geçiren gemiye ulaşan ekipler, saat 08.40 sıralarında Kamboçya gemisinde mahsur kalan 21 mürettebatı botlara alarak Rumeli Feneri'ne çıkardılar.

Makine dairesi ile arka kısmı sular altında kalan 'Med Glory' gemisinin kurtarma çalışmaları, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yapıldı. Geminin kaptanı, Çarkçıbaşı ve bir personel, kurtarma ekipleri ile birlikte kaldı. Türk bandıralı 'Akaylar-2' kuruyük gemisinin batma tehlikesi olmadığı bildirildi. 'Med Glory' gemisinin, Sarıyer Büyükdere'deki iskeleye çekileceği belirtildi.

BALIKLAR ZEHİRLENECEK

Türk Deniz Araştırma Vakfı, yazılı bir açıklama yaparak, 'Med Glory' 88gemisindeki gübre hammadesi olan ürenin, su ortamında kolay parçalanabileceğini belirtti. Açıklamada, üre yüzünden ortamdaki oksijenin azalacağı vurgulanarak, ‘‘Oksijen oranı düşeceği için, ortama aşırı azot yüklenecek. Bu da balıkların veya canlıların ölümüne neden olacak. Balıklar veya diğer hayvanların, özümseme kapasitesinden daha yüksek oranda alacağı amonyum bileşikleri kanda azot miktarını yüktseltecek. Bu da zehirlenmeye neden olacak’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!