Boeing'in yeni modeli 787 Dreamliner

Güncelleme Tarihi:

Boeingin yeni modeli 787 Dreamliner
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2006 15:51

Boeing Satış Direktörü Aldo Basile, yeni modelleri 787 Dreamliner ile ilgili Türk havayolu şirketlerinden sipariş almadıklarını, en azından 20-30 uçağın Türk filosunda yer alacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

787 Dreamliner'in tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Aldo Basile, yeni modelin işletim maliyetlerinin son derece düşük olduğunu kaydetti.
Uçağın, 600 koltuk kapasitesinin bulunduğunu, yakıtta yüzde 20, bakım maliyetlerinde yüzde 30 tasarruf sağladığını, çevre açısından daha avantajlı olduğunu ve gürültünün yüzde 60 oranında daha az olduğunu aktaran Basile, yan duvarların çok daha uzun ve geniş olması nedeniyle 15 kargo boşluğunun olduğunu, bunun 18'e yükseltilebildiğini anlattı.
Hafif materyallerin kullanılmasının uçağın hızını artırdığını ifade eden Basile, “787 muhteşem bir uçak, çok farklı ve yeni bir ürün. 2 yılda 29 havayolu şirketinden 393 sipariş aldı” dedi.
Türkiye'nin Boeing için çok önemli bir ülke olduğunu belirten Basile, Türk havacılık piyasasının 1980'lerin sonundan itibaren liberalleşmeyle büyük bir atılım gerçekleştirdiğini vurguladı.
Türkiye'de 20 havayolu şirketinin 215 uçakla hizmet verdiğini belirten Basile, sektörün 200 yeni uçağa ihtiyaç duyduğunu belirterek, ”Türk havayolu şirketlerinden sipariş almadık. Şu anda bilgilendirme sürecini yaşıyoruz. En azından 20-30 uçağın Türk filosunda yer alacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

YENİ TASARIM

Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin ise Boeing'in 2007'de üretime başlayacağı 787 Dreamliner uçağının diğer uçaklarla kıyaslandığında tamamen yeni bir tasarıma sahip olduğunu bildirdi.
Pepin, yeni modelin maliyetleri azaltacağını, daha fazla yolcu ve yük taşıma kapasitesinin olduğunu söyledi.
Yeni modelin daha geniş kabine sahip olduğunu, koltuklar arası daha fazla ara bulunduğunu belirten Pepin, “787 Dreamliner tamamen yeni bir tasarıma sahip bir uçak” dedi.
Türk havacılık sektörünün büyük ilerlemeler kaydettiğini anlatan Pepin, Boeing ile Türkiye'nin 1960'lardan bugüne yakın ilişkisinin bulunduğunu, 787'nin bu sürecin devamı olacağını kaydetti.
Pepin, Türk savunma piyasasıyla da çok yakından ilgilendiklerini belirterek, “Türkiye bizi çok heyecanlandırıyor. Sektörün son yıllardaki büyüme ivmesini sürdüreceğine eminiz” dedi.
Greg Pepin, Türkiye'nin hem Boeing hem de ABD için çok stratejik bir ortak olduğunu kaydetti.

-145 MİLYON DOLARLIK UÇAK-

Boeing Ticari Uçaklar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Marty Bentrott da 787 için binden fazla talep beklediklerini belirterek, 2011 yılına kadar artan talebi karşılamak için tesislerini genişlettiklerini söyledi.
Bentrott, “İstanbul'dan New York, Seattle ya da Los Angelas'a gitmek için Londra aktarmalı uçmak yerine, direk uçuş imkanı sağlayacak. Çünkü 15 bin 700 kilometrelik aktarmasız uçuş olanağı var. Üstelik bunu daha tasarruflu yapacak” dedi.
787'nin uçuş ekibinin işini çok kolaylaştıran bir teknolojiye sahip olduğunu, 2 bin 500 kilometreden fazla bir mesafeyi izleme olanağı sunduğunu kaydeden Bentrott, uçağın iniş kalkıştaki güvenlik sınırının da yükseltildiğini anlattı.
Bentrott, “Finansman konusunda diğer uçaklardan daha iyi bir performans gösterecek ve değerini uzun süre koruyacak. Hem havayollarının, hem müşterilerin, hem de finansörlerin istekleri doğrultusunda geliştirildi. Havayolları daha fazla gelir elde edecek” diye konuştu.
787 Dreamliner'ın fiyat aralığının 767 modeline denk olacağını, bunun da yaklaşık 145 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Bentrott, “Ama 767 ile karşılaştırıldığında 787 ile elde edeceğiniz katma değer çok daha yüksek. Nihai fiyat için müşterilerle pazarlık yapacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!