Bodrum'da ÇED tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda ÇED tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 16:03

Muğla’nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü Mahallesi’ndeki birinci derece doğal SİT alanı ve koruma altında olan, Datça hurması ağaçlarının yer aldığı Akdeniz Gölü Sulak Alanı’nda bir jeotermal şirketi tarafından kaynak aranması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu istenmesi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla ve Bodrum şubelerinin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Bodrumda ÇED tepkisi


Şirketin, ruhsat alabilmek için jeotermal kaynak arama çalışması yapacağı bölgeyi Muğla Valiliği’ne verdiği Proje Tanıtım Dosyası’nda üçüncü derece doğal SİT olarak gösterdiği ileri sürüldü.

Bodrumda ÇED tepkisi


Konuyla ilgili olarak bugün Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki Peyzaj Mimarları Odası Muğla İl Temsilciği’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, oda üyesi inşaat mühendisleri, mimarlar, peyzaj mimarlarından oluşan 60 kişi katıldı. TMMOB Muğla İl Temsilcisi Yurdanur Uzun toplantıdaki konuşmasında, iki hafta önce Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nce, Akdeniz Gölü Sulak Alanı’nda kuş türleri ve sayıları yeniden tespit edilip güncellendiğine üç yeni kuş türünün tespit edildiğini ve belli aralıklarla kuş sayımına devam edileceğine dikkati çekti. Yine aynı müdürlük tarafından Akdeniz Gölü’nün derinlik ölçümü yapılacağını belirten Uzun, "Bizler bu kadar özveri ve istekle bu çalışmaları yaparken, geçen hafta içerisinde bir şirketin jeotermal kaynak arama projesi için Muğla Valiliği’ne başvuruda bulunduğunu öğrendik. Valiliğe verilen dosyanın ÇED Yönetmeliği’nin 17’nci maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunarak, projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığı geçen 27 Şubat’ta ilgililere ve kamuoyuna duyuruldu. ÇED, sadece yatırımın veya bir faaliyetin gerçekleştirilmesi için gerekli izin alma prosedürlerinden biri olarak görülmekte, doğal yaşam alanları üzerindeki baskı umursanmamaktadır. TMMOB, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür Proje tanıtım dosyası TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’nu temsil eden odası mensupları tarafından incelenmiş, hatalı hususlar tespit edilmiş ve sürecin durdurulması için geçen 6 Mart’ta Muğla İl Çevre Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verilmiştir. Tanıtım dosyasında jeotermal kaynak aranacak bölge birici derece SİT olmasına rağmen üçüncü derece SİT olarak gösterilmiş. Rant uğruna Akdeniz’de örneği olmayan gölün ve çevresinin talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Bodrumda ÇED tepkisi


Göl ile ilgili tüm çekincelerini ve ÇED raporu verilmemesi için bilimsel raporları İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ilettiklerini de vurgulayan Uzun, "Mümkün değil ama ÇED raporu verilmesi durumunda konuyu anında yargıya taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Bodrumda ÇED tepkisi


"YOLCUBAL’IN HAYALİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

Uzun, Muğla Peyzaj Mimarları Odası Başkanı iken 2010 yılında sevgilisi tarafından öldürülen Hülya Yolcubal’ın Akdeniz Gölü Sulak Alanı’nı korumak ve rekreasyon alanı haline getirmek için hayali olduğunu ve oda olarak bu hayali gerçekleştireceklerini söyledi. Uzun’un konuşmasının ardından toplantı sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!