Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 15:03
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlen ‘11'inci Altınpalet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası’nda vurgun yiyip kısmi felç geçiren dalgıç 43 yaşındaki Zeynel Abidin Sezgün’ün, devlet hastanesindeki basınç odası çalışmadığı için helikopterle Marmaris Aksaz Askeri Hastanesi’ne sevk edilmesi, dalış uzmanlarını isyan ettirdi.
Bodrum Devlet Hastanesi’ndeki basınç odasının 2.5 yıldır doktor ve operatör olmadığı için çalıştırılamadığı vurgulandı. Sezgün'ün sağlık durumunun iyi olduğu, iki gün daha Aksaz'da tutulacağı belirtildi.
Bodrum Sualtı Araştırmaları Enstitüsü’nün 2005 yılında kapatılmasının ardından, Bodrum Devlet Hastanesi’ne taşınan basınç odasının operatör eksikliği nedeni ile çalıştırılmaması dalış eğitmenleri, dalgıçlar ve doktorların tepkisine neden oldu. 25 dalış okulu ile 160
balık çiftliğinde çalışan 500’e yakın profesyonel dalgıçın yanı sıra, yılda yaklaşık 200 bin amatör dalgıçın ziyaret ettiği Bodrum’da, devlet hastanesindeki basınç odasının 2.5 yıldır ihmal yüzünden çalıştırılamadığını ileri süren Türkiye’nin ilk sualtı arkeologlarından ve profesyonel dalış eğitmeni Aşkın Cambazoğlu şunları söyledi:
“Binlerce kişinin dalış yaptığı bölgede her an bir facia yaşanabilir. Basınç odası, yetkililerin ve bakanlığın sorumsuzluğu nedeniyle çalıştırılmıyor. Basınç odasına 2.5 yılda ancak doktor atamasını yaptırabildik. Bu kez de operatör ataması yapmadılar. Çünkü Türkiye’de ilk kez bir devlet hastanesi bünyesinde kurulan basınç odası için Sağlık Bakanlığı’nda basınç odası operatörü kadrosu bulunmuyor. Yıllardır ilgili bakanlık ve valiliğe durumu anlattık. Her an bir eğitmenin veya yabancı turistin ölebileceğini söyledik. Bu süre zarfında iki kişi de sakat kaldı. Devlet, 500 bin YTL değerindeki basınç odasını çalıştırmak için değil, çalıştırmamak için elinden gelini yapıyor.”
“BASINÇ ODASI ÇALIŞSAYDI ŞİMDİ KOŞUYORDUM”İki yıl önce Gökova’daki Orak Adası yakınlarında ünlü işadamı Ali Şen ile birlikte dalış yaparken vurgun yiyen ve boynundan aşağısı felç olan Clup Flipper Tatil Köyü ve Turistik İşletmeler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayer de tepkisini dile getirdi. Vurgun yedikten sonra tecrübesiyle su yüzeyinde dengede kalıp kan basıncının artmasını engellediğini aktaran Bayer şunları anlattı:
“Ali Şen, arkadaşlarım ve ordumuzun yardımı ile Marmaris Aksaz Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki basınç odasına yetiştirilerek hayatım kurtarılabildi. Oysa 15 dakika uzaklıktaki Bodrum Devlet Hastanesi’nin basınç odasında uzman hekim bulunsaydı bugün koşuyor, oynuyor, yüzüyor olacaktım. Yaklaşık bir yıldır doktorların yoğun gayreti ile yürümeye çalışıyorum. Türkiye’de her etkinliğe kadro ve uzman var da, yılda iki milyon turistin ziyaret ettiği Bodrum’a bir operatör kadrosu mu veremiyorlar. Basınç odasının aktif hale gelmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Yeter ki başka canlar yanmasın, cennet Gökova’da dalış yerli ve yabancı turistlerin dalgıçların kabusu haline gelmesin. Deniz tutkunları basit bir ihmalin kurbanı olmasınlar. Bu ülkede artık felaketler yaşanmadan tedbir alınmalı.”
ŞOK İDDİABodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde 1985 yılında kurulan basınç odasında 19 yıl görev yapan biolog ve basınç odası operatörü Selim Dinçer ise şok bir iddiayı ortaya attı. Dinçer şöyle dedi:
“Yaklaşık 19 yıl basınç odasında çalıştım, birçok hayat kurtardım. Şu anda hastane bünyesindeki basınç odası da çalışır durumda. Hiçbir eksiği yok. Tarım İlçe Müdürlüğü kadrosunda iken, emekli olduktan sonra hastanede altı ay basınç odasında sözleşmeli olarak çalıştım. Daha sonra sözleşmemi fesh ettiler. Şu anda ise ‘Gel seni temizlik işçisi olarak gösterelim asgari ücret ile çalış’ diyorlar. Bu şartlarda çalışmam çok zor. Basınç odasının bir an önce çalışır hale getirilmesi gerekir. Aksi takdirde binlerce kişinin yılın 12 ayı dalış yaptığı Bodrum’da büyük facialar yaşanabilir.”
‘BAKANLIĞA İLETTİK, BEKLİYORUZ’Bodrum Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Opr. Dr. Hüseyin Uysal da, basınç odasında yıllardır aşılamayan sıkıntının yavaş yavaş aşılmaya çalışıldığını savundu, “Basınç odası doktorunu getirdik. Ancak operatör ataması hala yapılamadı. Operatör ataması yapılsa bile şu anda odanın çalışabilmesi için 100 bin YTL’lik bir bakım ve onarıma ihtiyaç var. Çünkü sistem eski, basınç odası ya tamamen yenilenecek ya da iyi bir bakımdan geçirilecek. Operatör açığını ise farklı yollarla gidermeye çalışıyoruz. Tüm bu yaşanan sıkıntıları rapor halinde Sağlık Bakanlığı’na ilettik, bekliyoruz.”
Üç ay an önce Sağlık Bakanlığı tarafından Bodrum Devlet Hastanesi’ne ataması yapılan sualtı hekimi siberbarik tıp uzmanı Banu Okuturlar ise, operatör olmaması nedeniyle basınç odasının çalıştırılamaması konusunda üzüntüsünü dile getirdi.
Olayın ardından dün Marmaris Aksaz Askeri Hastanesi’ne kaldırılan dalgıç Zeynel Abidin Sezgün’ün tedavisinin sürdüğü, iki gün daha burada tutulacağı, sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.