Yaşar ANTER, Sezer ŞAHİNDAŞ, DHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2006 00:00
Halikarnas Operasyonu kapsamında Bodrum, Yalıkavak ve Konacık belediyelerinde rüşvetten gözaltına alınan 33 kişiden 13’ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında Bodrum Belediyesi İmar Müdürü, görevlileri, Fen İşleri Müdürü ile muhtar, müteahhit ve mühendisler de var. Serbest bırakılan 20 kişinin durumuna, Başsavcılığın itirazı üzerine mahkeme yeniden bakacak.
MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde Bodrum, Yalıkavak ve Konacık belediyelerinde geçen perşembe sabahı başlatılan rüşvet operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen, aralarında belediye görevlilerinin de bulunduğu 33 kişiden 13’ü tutuklandı. 20 kişinin tutuksuz yargılanmasına karar verilirken, Cumhuriyet Başsavcısı karara itiraz etti. Savcılığın itirazının Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüşüleceği belirtildi.
18 SAAT SÜRDÜ
’Rüşvet almak, vermek, aracılık yapmak, görevi kötüye kullanmak, İmar Kanunu’na muhalefet, imar işlerinde maddi ve manevi çıkar sağlamak’la suçlanan zanlıların mahkemede sorgulanması ve ifadelerinin alınması yaklaşık 18 saat sürdü. Adliye çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Zanlıların savunmasını üstlenen 25 avukat, zaman zaman dışarı çıkarak zanlı yakınlarına bilgi verdi. Bodrum Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlılardan tutuklananların isimleri şöyle: Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürü Gülşen Özbek, Bodrum Belediyesi İmar İşleri Müdürü Şenal Karakayaka, Bodrum Belediyesi İmar İşleri’nde görevli Behlül Bağcı, Selma Uslu, müteahhit Dursun Hakan Velioğlu, Cafer Erdoğan, Torba Mahallesi Muhtarı Adnan Öztok, müteahhit Metin Sarıkaya, Konacık CHP Belediye Başkan Adayı- inşaat mühendisi Şehabettin Doğan, inşaat mühendisi Cudi Şeydaoğlu, AKP Konacık Belediye Başkan Adayı- mimar Nedim İlgün, müteahhit Murat Gülhan Kaan ve Bodrum Belediyesi Fen İşleri’nde memur Hamza Akercan.
1 YILLIK DİNLEME
Avukat Remzi Kazmaz sonucun Türk adaleti açısından yüz kızartıcı ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Kazmaz, "Müvekkillerimiz ile ilgili dosyaları incelemeden, yeterli savunma yapamadan karar verildi. Bir yıldan beri dinlenen telefon konuşmaları üzerine verilen kararın sağlıklı olmadığı görüşündeyiz. Sağlıklı savunma da yapamadık. Karara itiraz ettik" dedi. Avukat Ersin Uslu da jandarmanın bir yıldır telefonları dinlediğini, bunun yasal olmadığını dile getirdi. Uslu, "Sadece telefon kayıtlarına bakılarak ve bir de rüşvetin video görüntüsü olduğu iddia edilerek gözaltına almalar gerçekleştirilmiş. Ancak biz avukatlara rüşvetin videosunu ve dosyaların büyük bölümünü ve delilleri göstermediler" diye konuştu.
Bodrum’da inşaat ruhsatı vermek üzere fen ve imar işlerinde görevli memurların mimar ve müteahhitlerle işbirliği yaparak verilecek inşaat ve iskan ruhsatlarının bölgelere göre ayrıldığı iddia edildi. Buna göre en değerli ve rüşvette en pahalı bölgenin gemi yanaşma iskelesinin yapılmakta olduğu Kumbahçe Mahallesi ile marinanın ve eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın villasının bulunduğu Şahin Tepesi ile Bodrum Yarımadası’nı ve Ege Denizi’ni kuşbakışı gören Yokuşbaşı Mahallesi’nin olduğu, bu bölgelerdeki villa ve otel değerlerine göre rüşvetin miktarının belirlendiği öne sürüldü.