Güncelleme Tarihi:
YASADIŞI dinlemeleri araştıran TBMM Komisyonu, 4 aylık çalışmasının sonucunda oluşturduğu raporu, 19 Haziran’da Meclis Başkanlığı’na verdi. Kalorifer borusundan bile titreşimle dinleme sağlayan, ultrasonik, akustik, optik böcekler ve hiçbir iz bırakmayan casus yazılımların anlatıldığı raporda, “Günümüz teknolojisi karşısında yasadışı dinlemelerin belli ölçüde sınırlandırılması mümkün olsa da, bütünüyle engellenmesi mümkün değildir” denildi. Raporda, kişisel bilgileri-verileri koruma kanununun gerekliliği vurgulanırken, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ‘İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması’ başlıklı 135’inci maddesinde sayılan katalog suçların yeniden düzenlenmesi ihtiyacına da dikkat çekildi. Meclis’teki partilerin ortak önerisiyle oluşturulan komisyonun raporunda fotoğraflar ve çalışma şemalarıyla anlatılan bazı böcek türleri şöyle:
- Optik böcek: Aldığı veriyi ışığa veya optik palsa dönüştürerek aktarır. Bir lamba veya floresan içine gizlenir, ortam verilerini modüleli ışık titreşimleri şeklinde dışarıya aktarır. Bu titreşimler gözle fark edilemez.
- Ultrasonik böcek: Veriyi duyma aralığının üstündeki (20 kHz üstü) ses dalgalarına çevirerek iletir. Verinin yakın bir noktada alıcı tarafından işlenmesi gerekir. Veriyi, akustik bir iletken kullanarak (kalorifer borusu veya metal aksam) aktaranları da bulunuyor. Su altında görece uzak mesafelere yayın yapabilir. Sıradan tarama yöntemleriyle algılanması zordur, ancak ultrason dedektörleriyle anlaşılır.
- Akustik böcek: En bilinen örnek lazer dinleme cihazlarıdır. Ortam verisini lazerle kendi ışık hattı üzerinde hizalanmış alıcısına gönderir. Dinleme yapılacak ortamın pencere camını bir diyafram gibi kullanır. Tedbir olarak, penceresiz ortamda görüşme yapılması, camlara film kaplanması veya buzlu cam sayılabilir. Lazer hüzmesinin aynı noktaya düşmemesini sağlayacak şekilde pencere camları eğik yapılabilir.
- Şehir şebekesi böceği: Ortam verilerini modüle ederek bağlı bulundukları şehir şebekesi üzerinden aktarır. Enerjiyi şebekeden sağlar, uzun süre sorunsuz çalışabilir. Aynı şebeke içerisinde veriyi işleyen bir alıcı bulunmalıdır.
- GSM böcek: Bir nevi cep telefonudur. Uzaktan aranarak, SMS mesajı, hareket, ses ya da ışık ile aktive olabilir. Bulunmaları oldukça zordur, boyutları oldukça küçüktür. 3G üzerinden görüntü aktaranları mevcuttur. Bilgisayar faresine saklanmış GSM böcek, enerjisini bilgisayardan alarak sınırsız çalışabilir. Hatta takviye lityum pille bilgisayar kapandıktan 4 saate kadar veri gönderir.
- Wi-Fi böcek: Verileri kablosuz ağ üzerinden aktarır. Pasif olan tipleri, herhangi bir kablosuz cihazdan farklı değildir. Aktif türlerinin üzerlerinde modem bulunur ve doğrudan internete ulaşabilir. İnternet hizmetinin bulunduğu her yerden erişilebilir.