Böcek istilası, kamp yerini kapattırdı

Güncelleme Tarihi:

Böcek istilası, kamp yerini kapattırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 11:29

Edirne'nin Keşan İlçesi Gökçetepe Köyü’ndeki Orman Kampı, ‘Çam Koşnili’ denilen böceklerin ağaçlara verdiği zarar yüzünden, ‘Orman içi dinlenme yeri vasfını kaybettiği’ gerekçesiyle 2 yıllığına kapatıldı.

Keşan’a bağlı Gökçetepe Köyü’ndeki Orman Kampı, bir süre önce ‘Çam Koşnili’ denilen böceklerin istilasına uğradı. Böceklerin 2 bin dekarlık alandaki ağaçlara zarar vermesi sonucu, kamp Çevre ve Orman Bakanlığı Mill? Parklar ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından, ‘Orman içi dinlenme yeri vasfını kaybettiği’ gerekçesi ile kapatıldı. Çam Koşnili böceklerinin ilaçla mücadelesinin mümkün olmadığını belirten Keşan Orman İşletmesi Müdürü İsmail Budak, mücadeleni, yaşlı ve dayanıksız ağaçların kesilmesi ve kabuklarının yakılması şeklinde sürdürüldüğünü söyledi.

Çam koşnilinin tahribatının, Gökçetepe Sahili’nden başlayarak, Mecidiye istikametine uzanan 2 bin dekarı aşkın alanda etkili olduğu belirten Budak, “Bu konuda ancak mekanik mücadele yapabiliyoruz. Bu da yaşlı ve dayanıksız ağaçların kesilmesi ve kabuklarının yakılması şeklinde oluyor. Fakat yangın tehlikesi dikkate alındığından, bu yöntem de çok rahat uygulanamıyor. Yani ne kadar başarılı olunacağı şüpheli” dedi.

“ARILAR YÜZÜNDEN”

Ağaçların kurumasına neden olan çam koşnilinin, 3 yıl önce İstanbul’dan bir arı yetiştiricisi tarafından köye getirilen 60- 70 bin kovan arıyla birlikte ortaya çıktığına dikkat çeken Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik de, “Köye dışarıdan arılar getirildi ve ne olduysa ondan sonra oldu. Bu arılar nedeniyle insanlar sahildeki evlerinin balkonlarında kahvaltı yapamaz hale geldi. Arılar 1.5 yıl kadar bölgede kaldı ve bize zararı büyük oldu. Arıların beslenmesi için bölgeye salınan çam koşnili, ağaçları kuruturken, arılar da tatile gelenleri rahatsız etti. Sonuç olarak ekonomik kayba uğradık” diye konuştu.

Edirne Valiliği’nin kararıyla, 2005 yılından itibaren bölgeye arı sokulmasının yasaklandığını ve sadece köy halkına ait 700 kovanın kaldığını belirten Muhtar Abdullah Kemik, köy halkının peynir, yumurta, süt, ekmek, meyve ve sebze gibi ürünleri kampta tatil yapanlara satarak gelir elde ettiğini, kampın kapatılmasıyla köylünün bu gelirden de yoksun kaldığını belirtti.

Bir böcek türü olan çam koşnili, bal arılarının beslenmesine ve bal yapmasına yarıyor. Bu böceğin salgıladığı “Bal şebnemi” denilen tatlı madde, arılar tarafından toplanarak bala dönüştürülüyor. Böcek, bu nedenle arıların konulduğu bölgelere bırakılıyor. Çamın öz suyunu emen koşnil, üzerinde bulunduğu ağaçların kurumasına yol açıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!