Güncelleme Tarihi:
Genel Kurul'da 6'ya karşı 174 oyla kabul edilen karar tasarısında, İsrail'in “daha fazla erteleme olmadan” Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na katılması ve nükleer tesislerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun incelemesine açması çağrısında bulunuluyor.
Tasarıya ret oyu veren ülkeler, İsrail, ABD, Kanada, Marshall Adaları, Mikronezya ve Palau olurken, 6 ülke de çekimser kaldı.
YASAL BAĞLAYICILIĞI YOK
193 üyeli BM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarılar, yasal olarak bağlayıcı değil, ancak dünyanın görüşünü yansıtıyor, ahlaki ve siyasi ağırlık taşıyor.
Tüm Arap ülkeleri ve İran, Aralık ayı ortasında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de nükleer silahların yasaklanması için düzenlenecek üst düzey toplantıya katılmayı planlıyordu. ABD, 23 Kasım'da toplantının bölgedeki siyasi çalkantı ve İran'ın silahsızlanma konusundaki muhalif tutumu nedeniyle yapılmayacağını açıklamıştı.
İran ve bazı Arap ülkeleri, toplantının iptal edilmesinin asıl nedeninin, İsrail'in toplantıya katılmayı reddetmesi olduğunu savunuyorlardı.
İsrail hükümeti, BM Genel Kurulu'ndaki oylamayla ilgili olarak henüz açıklama yapmadı.
Nükleer silahları olduğunu ne yalanlayan ne de doğrulayan İsrail'in yaygın biçimde atom bombalarına sahip olduğuna inanılıyor.
İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na, nükleer silahlara sahip Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore gibi katılmayı reddediyor.