BM Sözcüsü Montas'ın ilk brifinginde gündem, Ban'ın açıklamaları

Güncelleme Tarihi:

BM Sözcüsü Montasın ilk brifinginde gündem, Banın açıklamaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2007 22:49

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un BM Sözcüsü olarak atadığı Michelle Montas gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği bugünkü ilk basın brifinginde, Genel Sekreterin ölüm cezası hakkında yaptığı açıklamalar soruldu.

Montas, Ban'ın devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesiyle ilgili soruya, “Ölüm cezası her devletin kendisinin karar vereceği bir konudur” yanıtını verdiğini hatırlattı.

Ban'ın, Saddam'ın Irak halkına karşı işlediği suçların kurbanlarının unutulmaması gerektiğini belirterek adalet duygusunu dile getirdiğini söyleyen Montas, ancak aynı zamanda devletlerin uluslararası hukuk kurallarına da uyması gerektiğini vurguladığını söyledi.

Sözcü, gazetecilerin Ban'in bu açıklamalarının BM'nin ölüm cezasına karşı duruşunda herhangi bir değişiklik anlamına gelip gelmediğini sormaları üzerine ise, BM'nin görüşünde bir değişiklik olmadığını, ancak Genel Sekreterin açıklamasında ölüm cezası konusunun BM'ye üye devletlerin kararına bağlı olduğunu ve bu konuda farklı uygulamalar bulunduğunu hatırlattığını vurguladı.

Bu arada kulislerde Ban'in ülkesi Güney Kore'de ölüm cezasının uygulanmakta olduğu konuşuldu.

ATAMALAR

Montas, Genel Sekreter Ban'in önceki gün Hindistan'ın eski BM Daimi Temsilcisi Vijay Nambiar'ı özel kalem müdürü, kendisini de sözcüsü olarak atadığını hatırlatarak, BM üst düzey personel atamalarının devam edeceğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı görevine kimin atanacağının sorulması üzerine Montas, bu atamanın henüz belli olmadığını, ancak Ban'in daha önce yaptığı açıklamalarda bu göreve üçüncü dünya ülkesinden bir kadının atanabileceğini söylediğini hatırlattı.

MONTAS KİMDİR

Haitili ödüllü gazeteci Michelle Montas, BM Sözcüsü olarak atanmadan önce BM Radyo bölümünde Fransızca masa şefi olarak çalışıyordu.

Montas, 2003-2004 yıllarında BM Genel Kurul Başkanlığı Sözcülüğü yapmıştı.

GÜVENLİK KONSEYİNİN YENİ ÜYELERİ

Bu arada BM Güvenlik Konseyi'nin yeni daimi olmayan beş üyesi Güney Afrika, Endonezya, Belçika, İtalya ve Panama iki yıllığına seçildikleri kurulda görevlerine başladı.

Eski üyeler Japonya, Tanzanya, Arjantin, Danimarka ve Yunanistan'ın görev süreleri 2006 yılı sonunda doldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!