Güncelleme Tarihi:
9 Ocak’taki referandumda, bağımsızlık için “evet” diyen Güney Sudanlılar, yasal sürecin tamamlasının ardından dünyanın BM tarafından tanınan 193. devletinin vatandaşları haline geldiler. Sudan, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 10. devleti olma özelliğini yitirdi.
İlk tanıyan Beşir oldu
Yeni devleti ilk tanıyansa, Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir oldu. Sudan iç savaşı sırasında soykırım yapmakla suçlanan Beşir, daha sonra güneye özerklik tanımıştı. Yeni cumhuriyetin ilk cumhurbaşkanı ise uzun yıllar güneyli gerillaların liderliğini yapan Salva Kiir oldu. Resmi diller İngilizce ve Arapça, “Juba Arapçası” da azınlık dili olarak tanındı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni başkent Juba’daki törenlerde Türkiye’yi temsil etti. Yılmaz, “Güney Sudan’ı tanıdığımıza ilişkin Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir mektubu da ilgili makamlara iletmiş bulunuyorum” dedi. Güney’i tanıyan ABD, El Beşir’i de tebrik etti. Almanya, İngiltere gibi ülkeler de yeni devleti tanıdıklarını duyurdu.
Merkel’den destek sözü
Kenya, Angola ve Nijerya'yı kapsayan Afrika gezisine yarın başlayacak olan Merkel, başbakanlığın internet sayfasında yayımlanan video mesajında, bu ülkelerin ekonomik açıdan kıtanın en önemli ülkeleri olduğunu, ancak devlet yapısının geliştirilmesi konusunda hala büyük sorunları bulunduğunu ifade etti.
Merkel, dün resmen bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan'a destek vaadinde de bulunarak, BM Güvenlik Konseyi'nde bu konunun, gündemin başında bulunacağını belirtti.
Sudan'ın ayrılmasıyla iki istikrarlı ülkenin ortaya çıkmasını istediklerini kaydeden Merkel, Güney Sudan'ın, Almanya'nın ve uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğunu bildirdi.