Güncelleme Tarihi:
BM'nin düzenlediği ‘‘Din ve Ruhani Liderler Milenyum Barış Zirvesi’’ne Türkiye'den hiçbir din adamı çağrılmazken, ABD adına Merve Kavakçı'nın davet edilmesi skandal olarak nitelendi.
90'ı aşkın ülkeden 2000 delegenin katılımıyla BM bünyesinde düzenlenen ‘‘Din ve Ruhani Liderler Milenyum Barış Zirvesi’’ne Türkiye'den hiç kimsenin ve dünyadan da bazı önemli dini liderlerin davet edilmediği dikkati çekerken, yasadışı TBMM üyeliği iptal edilen Fazilet Partili Merve Kavakçı Amerikan Müslümanlarını temsilen toplantıya katılıyor.
BM'de törenle dün açılan zirveye İslam Konferansı Teşkilatı'na üye olduğu gibi bu kuruluşun başkanlığında adı geçen Türkiye'den kimsenin çağrılmaması şaşkınlık yarattı. Organizatörler 65 milyon Müslümanın yaşadığı Türkiye'nin bu zirveye neden davet edilmediği sorumuzu yanıtsız bıraktılar. İslam'da reform çalışmaları başlatan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz gibi önde gelen dinadamlarının bulunduğu Türkiye'den hiç kimse zirveye çağrılmazken, Türkiye'nin bu konudaki hassasiyeti bilindiği halde Merve Kavakçı'nın toplantıya davet edilmesi tepkilere neden oldu.
Amerika'dan Hristiyan, Yahudi, Yunan Ortodoks, Budist, Hindu, Sufi, Kızılderili din ve inançlara mensup 160 delege arasında, ABD vatandaşı olduğu için Türkiye'de milletvekilliği iptal edilen Merve Kavakçı 20 delegeyle birlikte Amerikan Müslüman kotasında toplantılara katılacak.
BM'de ve New York'un gözde oteli Waldorf Astoria'da konferans, yuvarlak masa toplantıları, meditasyon ve dua seanslarıyla çeşitli ülkelerden gelen müftü, papaz, rahip, budist, keşişler omuz omuza üç günlük zirvede hazır bulunacaklar.
Ruhani lider Dalai Lama da çağrılmadı
İSLAM, Hristiyan, Hinduism, Budism, Taoism, Skhism, Judaism başta olmak üzere Japonların Shinto, İran'ın Zoroastrianism ve Bahai, güney batı Afrika'nın Yoruba gibi temel inançlara mensup din adamları katıldığı zirvede, Fener Rum Patriği Bartolomeos ve Türkiye'deki diğer azınlık dinlerinin liderleri, Kudüs Müftüsü ve dünyanın en çok tanınan budist lideri Dalai Lama gibi isimler de yok. Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama Güvenlik Konseyi daimi üyesi Çin'in itirazı nedeniyle zirveye davet edilmedi. 1959 Martı'nda şin'in kanlı şarpışmalar sonucu Tibet'i işgali sonucu Dalai Lama Hindistan'a kaşarak sürgünde yaşamaya başladı.
İran'dan dini lider var, Türkiye'den yok
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın desteklediği ve ünlü medya patronu Ted Turner'ın sponsor olduğu zirve listesinde Bosna Müftüsü Dr. Mustafa Ceric, Suriye Büyük Müftüsü Şeyh Ahmed Kuftaro, Dünya İslam Ligi Genel Sekreteri Abdullah Salaih Al-Obaid, Dünya Müslüman Azınlığı Kuruluşu Başkanı Hashim Al-Rifaie, Katolik Ermeni Kilisesi lideri Karekin II, İsrail Hahambaşı Meir Lau, Başkan Clinton'ın danışmanı Baptist Rahibi Jesse Jackson, İran'dan Ayetullah Abdullah Vaeze Javadi, Dünya Kiliseler Birliği'ndan Konrad Raiser, Mahatma Gandhi'nin torunu Ela Gandi, Vatikan'dan Papa John Paul II'nin temsilcisi Kardinal Francis Arinze yer alıyorlar.
ABD Müslümanlarını temsil edecek
ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkınca milletvekilliği düşen ve Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, zirvede Türk Müslümanlarını değil, Amerikan Müslümanlarını temsil edecek.
Reformcu Diyanet zirveden dışlandı
BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın himayesinde düzenlenen ‘‘Din ve Ruhani Liderler Milenyum Barış Zirvesi’’ne, İslami yönetim biçiminin en katı modellerinden birini uygulayan İran'dan bile temsilci çağrılırken, Müslüman aleminin tek Batılı laik modeli olan Türkiye'den temsilci çağrılmaması tepkiyle karşılandı. İslam'da reform girişimleriyle öne çıkan ve temmuz ayında Saraybosna'da düzenlenen Avrasya İslam Şurası'nda, hadislerin ve tefsirlerin yeniden yorumlanması fikrini ortaya atan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, Türkiye'yi temsilen zirveye çağrılmaması dikkat çekti. Yılmaz'ın düzenlediği Şura'ya katılan çok sayıda temsilci, kapanış oturumunda İslam'ın kadını eve hapseden imajının değiştirilmesi kararına imza atarken; tefsir, fıkıh ve hadis alanlarına çağdaş yorumlar getirilmesi kararlaştırılmıştı. Hatta, ünlü İtalyan gazetesi Il Giornale, Şura'yla ilgili haberinde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın temsil ettiği Türkiye'nin ‘‘Kuran'ı demokratikleştirdiğini’’ yazmıştı. Yazıda, ‘‘Türkiye'nin öncülüğüyle modern çağa, Kuran'ı yeniden yorumlayarak ayak uydurma hazırlıkları şimdilik Balkanları Avrasyayı ve Kafkasları kapsıyor’’ ifadesi yer almıştı.