BM Lübnan'a asker taahhüdü bekliyor

Güncelleme Tarihi:

BM Lübnana asker taahhüdü bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 01:36

BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch Brown, BM'nin aldığı 1701 sayılı karar doğrultusunda Lübnan'a asker göndermeyi düşünen ülkelere, bu konuda kesin taahhütte bulunup bir an önce bölgeye asker göndermeleri konusunda telkinde bulundu.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Brown, BM Barışı Koruma Harekatları Bölümünce düzenlenen ve kendisinin başkanlık ettiği toplantıda yaptığı konuşmada, Lübnan'a asker göndermeyi düşünen devletlerin temsilcilerine seslenerek, “Artık sözleri kesin taahütlere, taahhütleri de bölgeye hızlı bir şekilde asker göndermeye çevirmeliyiz. Geciktiğimiz her gün bölgede çatışmaların yeniden başlama riski var” dedi.

Brown, güce katkıda bulunmak isteyen ülkelere toplantıya geldikleri için teşekkür ederek, BM'nin üye ülkelerle birlikte bölgede bir an önce kalıcı bir ateşkesin sağlanması için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Genel Sekreter Yardımcısı, toplantıya katılan ülkelerin gücün ”harekat konsepti (kavramı) ve angajman kuralları” ile ilgili olarak doğal olarak soruları bulunduğunu ve bugün bunları yanıtlamaya çalışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ülkelerin temsilcilerine seslenen Brown, “Bugün sizin sorularınızı yanıtlayacağız, ama en geç birkaç gün içinde sizin de bize yanıt vermenizi bekliyoruz. Bize ne zaman ne taahhütte bulunabilirsiniz” diye konuştu.

Genel Sekreter Yardımcısı Brown, bölgeye gidecek yeni BM gücünün meşruiyetinin tamamen çok uluslu olmasından kaynaklanacağını belirterek, “Şu an barışı koruyabilmek için Lübnan askeri güçleriyle ortaklaşa bir şekilde genişletilmiş ve daha güçlü bir UNIFIL'in bölgeye konuşlandırılmasından daha önemli birşey yok” dedi.

Lübnan Başbakanı Sinyora'nın dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasına da atıfta bulunan Brown, “Lübnan güçlü bir orduya sahip, güçlü bir devlet olmak istiyor. Lübnan'da ordunun giremeyeceği hiçbir toprak kalmayacak ve yalnızca ordunun silahları bulunacak” dedi.

Brown, ancak güçlü bir UNIFIL'in bölgede konuşlanmasının, Sinyora'nın bu sözünü tutmasını sağlayacağını belirterek, UNIFIL'in, Lübnan egemenliğini ülkenin güneyinde de sağlanmasında anahtar rol oynayacağını vurguladı.

Brown, “Bu yeni BM gücü eskisine göre daha iyi donanımlı ve daha güçlü olacak, Lübnan ordusunun sınırların korunması dahil tüm taleplerine yardımcı olacak, ama bu güç saldırıda bulunmayacak. Yeni BM gücü, bölgede kalıcı bir siyasi çözüme gidilirken barışın korunmasını sağlamak için orada olacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Toplantının, bölgede istikrarlı ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi ve 1701 sayılı BM kararının hayata geçirilmesinde çok önemli bir adım olduğunu kaydeden Brown, amaçlarının ilk etapta 10 gün içinde 3 bin 500 askeri bölgeye göndermek ve daha sonra şu an 2 bin asker gücüne sahip olan UNIFIL'in toplam asker sayısını 15 bine çıkarmak olduğunu ifade etti.

Brown, toplantıya katılanlara seslenerek, “Evet bu muazzam ve zor bir görev, ama bunu bir an önce yapmak için tüm çalışmalarımızı hızlandırdık ve bu işi tek başına yapamayız, size ihtiyacımız var” diye konuştu.
Toplantıya Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ve yardımcıları da katılıyor. Bu arada diplomatik kaynaklar, UNİFİL'e katkıda bulunmak isteyen ülkelerin taahhüt ettikleri asker sayısının 13 bini bulabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Aynı kaynaklar, UNİFİL'in komutasını sürdüren Fransa'nın 200 asker taahhüt etmesinin büyük hayal kırıklığı yarattığını kaydederken, Müslüman ülke Bangladeş'in güce 2000 askerle katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini bildirdi.
Almanya'nın BM Büyükelçisi Thomas Matussek ise, Suriye'den Lübnan'a deniz ya da karayoluyla silah sevkiyatının engellenmesi için BM barış gücüne polis, gümrük görevlisi, uçak ve gemi sağlama sözü verdi.
(ÖŞ-AP-REU-ADG-ALŞ)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!