Güncelleme Tarihi:
Şiddetin cezasız kalmasının, suç işleyenleri cesaretlendirdiğine dikkat çeken uzmanlardan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Tunga Tüzer, kadına yönelik şiddete karşı yasalar çıkartılırken asıl üzerinde durulması gerekenin “uygulama ve şiddete karşı duyarlılığın arttırılması” olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün 2007 temasını “Kadına Yönelik Şiddetin Cezasız Kalmasına Son” olarak belirledi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid, 8 Mart mesajında kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin artarak devam ettiğine dikkat çekerek, şiddetin cezalandırılmadığı koşullarda büyüdüğünü ve bunun suç işleyenlere cesaret verdiğini belirtti.
Obaid, kadına yönelik şiddete karşı toplumsal mücadele gerektiğini, cezasız kalan suçun kanıksandığını ve normalleştiğini ifade etti. Şiddet mağduru kadınlara gereken desteğin verilmesine vurgu yapan Obaid, “Gerek BM bünyesinde gerekse de hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarının bunu önlemeye yönelik ulusal eylem planları hazırlamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
UNFPA TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNE HAZIR
UNFPA Türkiye Temsilci Vekili Dr.Tunga Tüzer, TBMM ve hükümeti yasama çalışmasından ötürü kutlamasına karşın, kadına yönelik şiddete karşı yasaların uygulanmasının ve şiddete karşı duyarlılığın arttırılmasının önemine değindi. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığa ve şiddete karşı her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Tüzer, “Hepimiz şunu çok net bir şekilde ifade etmeliyiz ki kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve kabul edilebilir bir yanı yoktur” dedi.
BM Nüfus Fonu Proje Koordinatörü Meltem Ağluk da kadına yönelik şiddete karşı öncelikle ulusal kampanyaları desteklediklerini belirterek, kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir arada mücadele etmesi için desteği sürdürdüklerini kaydetti.