BM denetçisine ‘sniper’ ateşi

Güncelleme Tarihi:

BM denetçisine ‘sniper’ ateşi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2013 01:10

BM denetçileri, kimyasal saldırı iddiasını araştırmak için dün Suriye’nin Doğu Guta bölgesine gitti. Otelleri havan topu saldırısına, araçları “sniper” (keskin nişancı) ateşine maruz kalsa da numune almayı başaran heyetin zor görevi bugün bitecek.

Haberin Devamı

BEŞAR Esad rejiminin uluslararası baskılar üzerine BM heyetinin ziyaretine izin vermesinden bir gün sonra 6 araçla yola çıkan denetçiler önce yolda saldırıya uğradı. BM sözcüsü Martin Nesirky, “Konvoyun en önündeki araç kimliği belirsiz kişilerce tampon bölgede kasıtlı olarak vuruldu. Hemen askeri kontrol noktasına döndük. Araç bozuldu, yaralanan olmadı. Başka bir aracın gelmesiyle gecikmeli de olsa yola devam ettik” dedi. BM heyetinin Şam’daki oteli yakınlarında da iki havan topu mermisi patladı.

BM HEYETİ OTELDEN BÖYLE AYRILDI / FOTO GALERİ

BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Suriye resmi haber ajansı SANA, saldırıları muhaliflerin düzenlediğini öne sürdü. Anadolu Ajansı’na konuşan Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Muhammed ise “Rejim güçleri ateş açarak bölgeye girmek isteyen heyeti engellemeye çalıştı” dedi. Geçen çarşamba 355 kişinin öldüğü kimyasal saldırının yapıldığı Doğu Guta’ya geç de olsa ulaşmayı başaran BM heyeti, iki sahra hastanesini ziyaret ederek bazı kurbanlardan kan örneği aldı ve görgü tanıkları ile görüştü.

Haberin Devamı

TAHLİL İÇİN ÇOK MU GEÇ

Bugün de beş ayrı bölgeden kan ve toprak örnekleri toplayacak heyet, bunları analiz edecek ve BM talep ederse içsavaşın hangi tarafının bu saldırıyı düzenlediğini de netleştirecek. Bazı Batılı ülkeler BM teftişi için geç kalındığını ve rejimin kanıtları yok etmiş olabileceğini söylese de, AFP’ye konuşan uzmanlar, sinir gazının kurbanlar üzerindeki etkisinin haftalar boyunca süreceğini söylüyor.

BM’nin yükselen yıldızı yönetiyor

Zorlu görevin başında, BM’nin Silahsızlanmadan Sorumlu Yüksek Komiseri Angela Kane var. Kane BM’deki en üst düzey Alman diplomat. Yıllardır BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İlişkiler Yardımcılığı dahil önemli görevler yürüttü. Suriye rejimi ile Batı arasında arabuluculuk görevi de üstlenen Kane, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un temsilcisi olarak kriz bölgelerinde yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Bir Amerikalı ile evli olan Kane, BM’de en hızlı yükselen kadınlardan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!