Özer Asan oasan@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00
Blu-Ray ve HD DVD’nin DVD’nin yerini alma savaşında ibre elektronik devlerinin desteklediği Blu-Ray’den yana.Şu sıralar DVD’leri tahtlarından edecek yeni bir adımla daha karşı karşıyayız. Üstelik ortada bir de kıyasıya savaş var. Yüksek görüntü kaliteli (High Definition-HD) televizyonların yükselen grafiği ve tüketicilerin görsel eğlenceyi kaydetme isteği sonuncunda ortaya çıkan bu iki yeni depolama standardının, acaba hangisi daha üstün?
Blu-Ray
Blu-Ray teknolojisini yeni nesil bir optik disk formatı olarak tanımlayabiliriz. Yeni formatta, DVD disklerde okuma ve veri yazmada kullanılan kırmızı lazer yerine, mavi-menekşe lazer kullanılıyor. Teknolojinin önderliğini Sony, Mitsubishi, Panasonic, Philips ve Pioneer gibi firmalar yapıyor ve 70’ten fazla da destekçisi var.
DVD’lerin tacını alması beklenen bu yeni format, özellikle yüksek çözünürlüklü (HD) videoların kaydında ve veri depolamada büyük kolaylık sağlıyor. Tek tabakalı bir Blu-Ray disk (BD-ROM) 25 GB’lık bir kapasite sunarken, çift katmanda bu kapasite 50 GB’a çıkıyor. Ayrıca katman eklenerek veri kapasitesinin 100-200 GB’a çıkması hedefleniyor. Blu-Ray ile yüksek çözünürlüklü televizyonlarda (HDTV) İki saatten fazla görüntü kaydı yapabiliyor. Uyumlu optik okuyucusu sayesinde CD ve DVD’de oynatabilen yeni formatta, veriler MPEG-2 TS codec ile sıkıştırılıyor.
Blu-Ray cihazları şu anda Japonya’da satılırken Amerika’da yeni yeni piyasaya giriyor.
HD DVD
Yüksek çözünürlükte kayıt imkanı sağlayan ve bunları depolayan diğer bir yeni nesil optik disk formatı da HD DVD. HD DVD de rakibi gibi veri yazma ve depolamada mavi lazer kullanıyor. HD DVD’leri başta Toshiba olmak üzere Nec, Sanyo, Microsoft ve Intel gibi firmalar destekliyor. Tek bir katman HD DVD’de (HD DVD-ROM) 15 GB, çift katmanda ise 30 GB kapasite sunuyor. HD çözünürlükteki yayınları 4 saate kadar kayıt edebiliyor. Veri depolama kapasitesi olarak Blu-Ray’e kıyasla geride olan HD DVD’ler bu açığını darbelere karşı sağlam yapısı ve ucuz maliyetiyle kapatmayı planlıyor.
Her iki teknolojinin de birbirlerine kıyasla güçlü ve zayıf yönleri var. Ancak bu savaşta elektronik devlerinin desteklediği BluRay açıkça önde görünüyor. Yine de sonucu büyük ölçüde TV’lerin yanına konulacak kayıt cihazları belirleyecek.
Çevresel ses sistemleriNedir
- Çevresel ses sistemleri, sinema salonlarındaki ses düzenini ev ortamına taşımak için özel olarak tasarlanmış ve çok sayıda hoparlörden oluşan ses sistemleridir.
Ne avantajı var
- Çevresel ses sistemleri, çok sayıda hoparlör dinleyicinin etrafını saracak biçimde konumlandırılır. Böylece dinleyici seslerin hangi yönden geldiğini algılayarak kendini olayların içinde gibi hisseder.
- Çevresel ses sistemlerinde kullanılan çok sayıda hoparlörün birleşiminden doğan toplam ses gücü, klasik ses sistemlerine oranla çok daha yüksek seviyelere tırmanabilir.
- Çevresel ses sistemlerinde düşük frekanslı bas seslerini üretmek için özel subwoofer hoparlörleri yer alır. Böylece düşük ve yüksek frekanslardaki tüm sesler başarıyla aktarılır.
- Çevresel ses sistemleri sayesinde sadece sesin yönü değil, karakteri de değiştirilebilir. Örneğin çok sayıda hoparlör farklı düzenlerde çalıştırılarak, dinleyicinin sanki bir konser salonunun ortasında veya rüyada hissetmesini sağlayacak efektler oluşturulabilir.
Ne gerekiyor
- Çevresel ses sistemlerini kullanabilmek için bir ses alıcısı gereklidir. Ses alıcısı, çevresel ses bilgisi içeren DVD
film ve benzer medyalardaki sesleri çözerek hoparlörlere dağıtma işini üstlenir. Ses alıcısı bazı çevresel ses sistemlerinde ve DVD oynatıcılarda dahili olarak bulunur.
- Çevresel ses sistemleri genellikle bir merkez, iki ön uydu, iki arka uydu ve bir bas hoparlörden oluşur. Çevresel seslerin farkına varmak ve sistemden verim alabilmek için bu hoparlörlerin oturma pozisyonuna göre belli konumlara yerleştirilmesi gerekir.
- İzleyeceğiniz film veya dinleyeceğiniz müzik kaydı çevresel ses formatlarında kaydedilmiş olmalı ve ses alıcınız bu formatı desteklemelidir. Bununla birlikte bazı çevresel ses sistemleri çevresel ses ortamını yapay olarak sunabilme özelliğine de sahiptirler.
Blu-Ray ve HD DVD’nin teknik özellikleriBlu-RayKapasite: Tek katmanda 25 GB, Çift katmanda 50 GB
Kullandığı format türü: MPEG 2
Disk Fiyatları: Şimdilik pahalı
Dayanıklılık: Narin
Kartuş kullanıyor: Evet
Video sıkıştırma türleri: MPEG-2, MPEG-4 AVC, VC-1
Transfer hızı: 54 Mb/s
Tabaka koruma: 0.1 mm
Lazer dalgaboyu: 405 nm
Minimum iz genişliği: 0.149
Tüketici elektroniği desteği: Sony, Samsung, Pioneer, Philips, Mitsubishi, Sharp, Thomson, TDK, Hitachi, JVC, LG
Kişisel bilgisayar desteği: HP, Dell, Apple, Sony, Panasonic
Holywood stüdyo desteği: Disney, Sony Pictures, MGM, 20th Century Fox
HD DVD
Kapasite: Tek katmanda 15 GB, çift katmanda 30 GB
Kullandığı format türü: WMV 9
Disk Fiyatları: Yaklaşık DVD fiyatında
Dayanıklılık: Sağlam
Kartuş kullanıyor: Hayır
Video sıkıştırma türleri: MPEG-2, MPEG-4 AVC, VC-1
Transfer hızı: 36 Mb/s
Tabaka koruma: 0.6 mm
Lazer dalgaboyu: 405 nm
Minimum iz genişliği: 0.204
Tüketici elektroniği desteği: Toshiba, Sanyo, Thomson
Kişisel bilgisayar desteği: Toshiba, Nec, Intel, Microsoft
Holywood stüdyo desteği: Warner, Universal, Paramount