Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00
Türkiye’de portakalların kalitesinin meyve suyu endüstrisi için uygun olmadığını belirten Dimes Genel Müdürü Erol Diren, Türkiye’de portakal cinslerinin değişmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’deki portakalların 25 kilosundan 1 kilo konsantre elde edilebildiğini oysa bu oranın dünyada 10 kilodan 1 kilo olduğunu vurgulayan Erol Diren, "Bu nedenle meyve suyu endüstrisinde kullanılan portakal konsantresinin yüzde 85’i yurtdışından geliyor. Biz Brezilya ve ABD Florida’dan alıyoruz. Yani içtiğimiz meyve sularında yerli portakalın oranı yüzde 10-15" dedi.
OKUR İLE SEKTÖRDEN FAZLA BÜYÜDÜK: 1958 yılında Tokat’ta Mustafa Vasfi Diren tarafından kurulan Türkiye’nin ilk ve en büyük meyve suyu şirketi Dimes’in, NBA yıldızı Mehmet Okur ile sürdürdüğü reklam kampanyası sayesinde sektörün üzerinde büyüdüğü belirtildi. Dimes’in İzmir’deki tesislerinin tanıtım toplantısında konuşan Pazarlama Müdürü Seren Tümöz, "Mehmet Okur’la yaptığımız kampanya öncesi 39 milyon dolar olarak ölçülen Dimes marka değerinin yükselen marka bilinirliğiyle birlikte daha da yükseleceği öngörülüyor. Okur’lu kampanyayı da içine alan bu yılın ilk altı aylık döneminde pazar yüzde 26 büyürken, Dimes yüzde 40 büyüdü" dedi.
OKUR’LA SÖZLEŞMEYİ UZATTILAR: Dimes Yönetim Kurulu Üyesi ve uluslararası yatırımlardan sorumlu yöneticisi Ozan Diren, Dimes’in anne ve çocuktaki başarısının son dönemdeki kampanyayla gençleri de içine aldığını, gençlerin tercih ettiği marka haline geldiklerini ifade etti. Dimes’in Mehmet Okur ile 2007’nin nisan ayında başlayan bir yıllık anlaşmasının 2009 nisan ayına kadar uzatıldığını da belirten Ozan Diren, 2010 yılına kadar da opsiyon imzaladıklarını söyledi.
AZERBAYCAN’DAN SONRA BÖLGEDE
BÜYÜYECEK: 2010 yılına kadar bölgesel oyuncu olmak için kolları sıvadıklarını söyleyen Ozan Diren, son ürünün pazara yakın olması gerektiği gerçeğiyle lider oldukları Azerbaycan pazarında yatırım kararı aldıklarını açıkladı. Ozan Diren, şöyle konuştu: "Azerbaycan, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde gerçekleştirilecek üretim projeleri için toplam 10 milyon dolarlık yatırım planladık. Projelerin ilk ayağı, Azerbaycan’da kurulan Dimes Kafkas MMC’dir. Bakü’de 60 dönüm arazi üzerine kurulan ve çok kısa bir zamanda faaliyete geçecek olan tesisin yatırım tutarı 2 milyon dolar. Bu yıl faaliyete geçecek tesiste ilk etapta şeftali, vişne, kayısı ve portakal nektarı üretilecek."
TÜRKİYE ’DE 20 ÜRETİCİ BULUNUYOR: Türk meyve suyu pazarıyla ilgili bilgi veren Dimes Pazarlama Müdürü Seren Tümöz, 2006 yılı verileriyle; Türkiye’de meyve suyu pazarının büyüklüğünün 700 milyon litre, meyve suyu ve nektar kategorisindeki tüketimin de 520 milyon litre olduğunun altını çizdi. Tümöz şunları söyledi: "Türkiye’de yıllık kişi başı tüketim 8.1 litre. Meyve suyu ve nektar pazarında 20 firma, 30’un üzerinde markayla faaliyet gösteriyor. Yüzde 100 meyve suyu kategorisi 2005 yılında yüzde 11, 2006 yılında yüzde 15 büyüme gösterdi. Bu kategorideki ivmeli büyüme trendi devam ediyor."