Gökçe GÜNDÜÇ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2010 09:55
Yerdeniz Dizisi, Mülksüzler gibi romanlarıyla bilimkurgu ve fantezi edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Ursula K. Le Guin, 1972'den beri üyesi olduğu Yazarlar Sendikası'ndan istifa etti. Sendikanın Google ile dijital yayın anlaşması imzalamasına tepki gösteren Le Guin, "Bizi sattınız" dedi.
Türkiye’de de geniş bir hayran kitlesi bulunan ünlü yazar Ursula K. Le Guin, 18 Aralık 2009’da resmi internet sitesinde yayınladığı bir mektupla Yazarlar Sendikası’ndan istifa etti. Guin, ayrılık kararını, “Siz şeytanla anlaşmayı seçtiniz” diyerek duyururken, Sendika yayınladığı cevap metninde, Google’ye daha evvel telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtığını hatırlattı. Sendika’nın açıklamasında, “Eğer Google davayı kazansaydı sadece Google değil, isteyen herkes kitapları kopyalayabilirdi. Üstelik yazarların duruma müdahale etmesi de imkânsızlaşırdı” denildi. Google ise sendika ile imzaladıkları metni “çığır açan sözleşme” diye niteledi.
"Bu ihanettir"
Le Guin’in sendikaya hitaben yazdığı mektupta özetle şu ifadeler yer aldı: “Üyeniz olduğum yıllarda sendikanın kıtanın öte yanındaki üyeleri için düzenlediği etkinliklere hiç katılmadım. Açıkçası sendikanın uyguladığı coğrafi ayrımcılığı da oldum olası içerlemişimdir. Fakat yakınmalarım, yazarların haklarını korumak için yürütülen çalışmalara duyduğum minnettarlık yanında önemsizdi. Bu yüzden ayrılmadım. Ama görünen o ki bize ihanet ettiniz. Şeytanla anlaşmayı seçtiniz. Kararımı doğrudan telif hakları meselesiyle ilişkilendirmek yanlış çünkü sizin Google ile uzlaşmanızın bunun ötesinde bir anlamı var. Mücadele etmeksizin bir şirketin şartlarını benimsediniz. Sendikanızdan ayrılıyorum. Fakat Google’la uzlaşmaya yanaşmayan Ulusal Yazarlar Birliği ile Amerikanın Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği’ne üyeliğimi sürdüreceğim. Belki bu iki kurum sizin kadar etkili değil ama daha cesur ve kararlı oldukları kesin.”
Yazarlar Sendikası ise resmi internet sitesinde Le Guin’e cevaben şunları ifade etti: “Sayın Le Guin ile mektubunda belirttiği pek çok konuda hemfikiriz. Telif hakları bizim için muazzam önemde. Tam da bu sebeple başlangıçta Google’la dava açmıştık. Elbette bu davayı kazansaydık sonuçtan çok memnun kalırdık. Fakat tersi de olabilirdi. Eğer Google davayı kazansaydı, sadece Google da değil, isteyen herkes kitaplarımızı kopyalayabilirdi. Üstelik yazarların duruma müdahale etmesi de imkânsızlaşırdı. Üstelik Google ile yaptığımız anlaşma yazarların lehine olacak. Bu anlaşma ile yazarlar dijital medyadan da para kazanacak. Ayrıca kitaplarının ne kadarını, hangi koşullarda paylaşacaklarına kendileri karar verecek. Sanal dünyanın vahşi koşullarında yazarların mümkün olduğunca gelir elde etmenin yolunu bulması gerekiyor.