Bizde yamuk olmaz

Güncelleme Tarihi:

Bizde yamuk olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kürt Ahmet'in oğlu Özdemir Turgut, Ankara'da ANAP'ın ikinci bölge adayı

ANAP'ın Ankara ikinci bölgeden beşinci sırada aday gösterdiği Özdemir Turgut, kamuoyunun babasını yanlış tanıdığını belirterek, ‘‘Bir yanlışımız olmamıştır. Bundan sonra da olmayacak’’ diye konuşuyor. Turgut, ANAP'a ek 30 bin oy getireceğini

iddia ediyor.

RÖPORTAJ için Hürriyet'e gösterişli Cherokee marka jeepiyle geliyor. Plaka yerinde, kırmızı zemin üzerine sarı harflerle yazılmış ‘‘Özdemir Turgut’’ levhası hemen dikkat çekiyor.

‘‘Bu yasal mı?’’ sorusuna, ‘‘Yasal değil; ama seçim zamanı idare ediliyor. Konvoyla giderken dikkat çekmemi sağlıyor’’ karşılığını veriyor. Özdemir Turgut, ANAP'ın listesinde İkinci Bölge 5'inci sırada. Ve ANAP'ın Ankara'da en çok tartışılan adayı. Nedeni, Özdemir Turgut'un Ankara'da ‘‘Kürt Ahmet’’ lakabıyla tanınan Ahmet Turgut'un oğlu olması.

Özdemir Turgut, ismi üzerinde çıkan tartışmanın farkında. Ancak babasını savunurken çok rahat görünüyor. Turgut'a göre, ‘‘Kamuoyu babasını yanlış tanıyor.’’ ANAP adayı, hemen ekliyor: ‘‘Babam Ahmet Turgut pırlanta gibi bir insandır.’’

İFTİHAR EDİYORUM

Babasının, oğlu üzerindeki manevi otoritesi Özdemir Turgut'un her halinden belli oluyor. Örneğin, Turgut saygıda kusur etmeyen biri. Çünkü, babası ona, ‘‘Yanında çalışan kapıcı da olsa, birisi içeri girdiğinde ayağa kalkıp, önünü ilikleyip ona selam vereceksin’’ diye nasihat etmiş. Turgut, devam ediyor: ‘‘Ben hala babamın yanında sigara içmem, ayak ayak üstüne atmam. Kardeşim de benim yanımda bunları yapamaz. Hiçbir küçüğümüz büyüğün yanında böyle davranmaz, konuşmaz da. Bunları hep babadan öğrendik.’’ Sohbetin tam bu bölümünde Turgut, ‘‘Şimdi bunu yazarsınız, babam sigara içtiğimi öğrenir, ayıp olur’’ diye kısa bir tereddüt de geçiriyor.

Peki adı üzerinde bu kadar tartışma çıkan ‘‘Kürt Ahmet’’ kim? Özdemir Turgut yanıtına, ‘‘Öyle bir babanın evladıyım ki iftihar ediyorum’’ diye başlayıp, şöyle sürdürüyor:

‘‘Kimse için kötülük düşünmeyen, yapıcı, iyiliksever biri. İçkisi, sigarası yoktur. Sabıkası da yoktur. Yeraltı dünyası denince bunun içine ne giriyor bilmiyorum; ama bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. ‘‘Kürt Ahmet’’ lakabı ailemizin 200 yıl önce Doğu'dan gelmesinden dolayı. Yoksa, telefonlarımız dinlenir, yaptığımız herşey devlet tarafından bilinir. Bizim adımız ne PKK'ya haraç verenler, ne 12 Eylül döneminde tutuklananlar, ne de bugün ele geçen binden fazla çete mensubu arasında yer almaz.’’

Ardından sözü lideri Mesut Yılmaz'ın çeteler ve mafyayla mücadelesine getiriyor Özdemir Turgut:

‘‘Benim Genel Başkanıma en büyük hayranlığım da çeteler ve mafya ile yaptığı mücadele içindir. Eğer bazı yakınlarımızın katıldığı olaylar olmuşsa, bu tamamen cehalettendir.’’

OYUN SALONU İŞLETMİŞ

‘‘Ailenin zenginliği nereden geliyor’’ sorusuna ise Turgut şu karşılığı veriyor: ‘‘Babam bir yandan devlet memurluğu yaparken, diğer yandan akşamları oyun salonu işletiyordu. Buradan hem büyük gelir elde etti, hem de geniş bir çevre edindi. Ama 1978'den sonra bu tür işleri bıraktı.’’

Turgut, annesini, babası trafikte bir sürücüyle tartışırken, kalp krizi geçirmesi sonucu kaybediyor. Bu olay üzerine bazı akrabaları, ‘‘üzüntüden’’ ölümün sorumlusu gördükleri sürücüyü vuruyor.

Kardeşi Melih de, yakın arkadaşı Umut Dedeman'ı kaza kurşunu ile öldürmekle suçlanıyor. Her iki olay nedeniyle Turgut ailesinin mensupları mahkeme önüne çıkıyor. Ama, özellikle ikinci olaydan çok etkileniyorlar.

Turgut, ‘‘Neyse ki, mahkeme bütün yargılama aşamalarında ölümde kasıt olmadığını ortaya koydu. Umut bizim ailemizden biriydi. Her iki olaydan da büyük üzüntü duyduk’’ diye konuşuyor.

EN ANKARALI

Turgut, bütün milletvekili adayları içinde ‘‘en Ankaralı’’ kendisini görüyor. Haymana'da 1955 yılında doğduğunu, Altındağ ve Gülveren'de, gecekondu mahallelerinde büyüdüğünü anlatıyor; ‘‘Zaten o zaman Altındağ'dan başka Ankara da yoktu’’ diyor.

Çocukluk yıllarında arkadaşlarına ‘‘biraz fazla takıldığı için’’, okulu bırakıyor. Ortaokul ve lise diplomasını dışardan bitirme sınavları ile alıyor. Şimdi okumadığına pişman. Bu nedenle iki oğlunu Amerika'da eğitime göndermiş, küçük kızını da özel bir okulda okutuyor.

Okulu bıraktıktan sonra akrabalarının yanında çalışmaya başlayan Turgut, babası gibi 18 yaşında geldiğinde evleniyor. Gelin, annesinin önerdiği, dayı kızı. Bu genç yaştaki evliliği nedeniyle bugün 44 yaşında ve torun sahibi olmaktan büyük haz duyduğunu söylüyor.

30 bin oy getireceğim

Kendi işini 18 yaşında Et Balık Kurumunda toptancılık yaparak kuran Turgut, daha sonra işleri büyütüyor, demir ticareti, inşaat malzemeleri pazarlaması, kağıt toptancılığı, kafe işletmeciliği gibi alanlara yatırım yapıyor. 1981 yılında, Türkiye'nin ilk buz pateni tesislerini Kurtuluş Parkı içinde kuruyor. Ansera İnşaat'ın sahibi. Ansera, Portakal Çiçeği Vadisi'nde 148 dükkan ve 2 sinema salonlu iş merkezi inşaatını sürdürüyor. Turgut'un politikaya yakınlığı 1984 yılında başlıyor. 1988'de aktif particiliğe başlıyor. Neden ANAP'ı tercih ettiğini, ‘‘Ben kavga sevmem. ANAP, kavgadan uzak, her eğilimi barındıran bir parti’’ diye açıklıyor.

Aktif siyasetteki ilk görevi, ANAP Ankara İl Yönetim Kurulu üyeliği. Bunu, İl Başkan Yardımcılığı ve vekilliği görevleri izliyor. Turgut, 1991 ve 1995'de milletvekili adayı oluyor.

Turgut'un Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile tanışıklığı yok. Turgut, ‘‘Beni isim ve fizik olarak biliyordur; ama öyle fazla bir konuşmuşluğumuz yok’’ diyor. Turgut, seçim bölgesi olarak Haymana, Bala ve Polatlı ilçelerinde çalışıyor. Ailesinin dahil olduğu Şıhbızın aşiretinin bu bölgede yerleşik olduğunu ve ANAP'ın oylarını en az 30 bin arttıracağı iddiasını ortaya atıyor.

Özdemir Turgut, sohbetin sonunda seçmene şu güvenceyi veriyor: ‘‘Bir yanlışımız olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!