Bizde 13. sınıf ömür boyu sürer

Güncelleme Tarihi:

Bizde 13. sınıf ömür boyu sürer
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2012 00:00

Galatasaray Lisesi eski öğrencilerinin üyesi olduğu Galatasaraylılar Derneği bu yıl 104'üncü yaşını kutluyor. Bu vesileyle haziran ayında ilk kez 'Galatasaray Ödülü' de verilecek. Her yıl ulusal veya uluslararası alanda başarılı bir kişiye takdim edilecek ödülün bu yılki dalı, ekonomi. Bu vesileyle derneğin kapısını çaldık, 'Cemiyet'in bilinmeyenlerini başkan Tevfik Bilge'den öğrendik

Haberin Devamı

da o zamanki ismiyle 'Mekteb-i Sultani Cemiyyet-i Hayriyesi' 23 Ağustos 1908'de İstanbul'da, Taksim Bahçesi’nde toplanan 'Galatasaray Mekteb-i Sultanisi' eski öğrencilerinin girişimiyle kuruldu. İlk başkanı değerli tarihçi ve devlet adamı, eski bakanlarımızdan Abdurrahman Şeref Efendi'ydi. Aradan yaklaşık 104 yıl geçti, üye sayısı arttı, dernek de büyüdü. Bugün Galatasaray Derneği'nin, Anadolu’nun her şehrinden, dünyanın bir çok ülkesinden ve her meslek grubundan yaklaşık 7 bin 500 üyesi var.

Derneğe üyeliğin tek şartı, bir yıl bile olsa Galatasaray Lisesi'nde okumuş olmak. Bu bir yıl bile, üyelerine 'En çok diplomat ve büyükelçi, en çok avukat, en çok turizmci ve en çok gazeteci üyesi olan dernek' unvanını taşıyan kulübe giriş sağlıyor. Meslek birlikleri haricinde üyeleri arasında en çok yazar, şair, müzisyen, tiyatrocu ve sinemacı üye de Galatasaraylılar Derneği'nde bulunuyor: "Geçmişte Fikret Kızılok, Barış Manço, Selmi Andak gibi üyeleri vardı. Bugün de üyeleri arasında Çetin Altan, Hıfzı Topuz, Orhan Karaveli ve Tahsin Yücel gibi gazeteci yazarlar, Güngör Tekçe, Tozan Alkan ve Emirhan Oğuz gibi şairler, Candan Erçetin ve Timur Selçuk gibi besteci ve müzisyenler, Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Erol Günaydın, Rasim Öztekin gibi tiyatrocular, Reha Erdem ve Kutluğ Ataman gibi sinemacılar var.

Haberin Devamı

İşte bu köklü derneğin başında geçen yıldan beri Tevfik Bilge var. Bilge bugünkü derneği şöyle anlatıyor: "104 yılda çok şey değişti ama Galatasaraylılar Derneği’nde bazı değerler hiç değişmedi. Mektebe bağlılık, kardeşlik ve dayanışma hep devam etti. Galatasaraylılar, Lise'den 12. sınıfa kadar okuyup mezun olur. Mezuniyetten sonra birçoğu derneğe üye olarak ömür boyu sürecek 13. sınıfa geçer ve 'Cemiyet'in parçası olur. Mektepte başlayan 'abilik, ablalık, kardeşlik' kavramı bu kez dernekte devam eder. Mesela iki Galatasaray Liseli, aralarında 60 yaş fark da olsa ortak bellek ve geçmişten dolayı birbirilerine saygı ve sevgi duyar."

GALATASARAY ÖDÜLÜ HER YIL VERİLECEK

Peki dernekte neler yapılıyor? Bilge sürekli bir dayanışmanın söz konusu olduğunu anlatıyor: "Mezuniyetlerinin 25'inci ve 50'nci yıldönümünü kutlayan Galatasaraylılar, okullarına destek amacıyla dönem arkadaşlarından bağış toplar. Toplanan bağışlar dernek tarafından Mektep’in önemli projeleri için harcanır. Dernek, üniversitede eğitim gören Galatasaraylılara eğitim desteği verir, bunun için kurulmuş fona üyelerinin bağış yapmasını sağlar. Ayrıca, dernekte her yıl bir kısmı geleneksel hale gelmiş 100 civarında etkinlik düzenlenir. Bunlar arasında en önemlisi 25 Haziran'daki 'Galatasaraylı Şehitleri Anma Günü'. Her 25 Haziran'da, Mekteb-i Sultani’nin Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında şehit düşmüş öğrencilerini anmak için, Gelibolu’daki şehitliklerde anma töreni düzenleriz. Her yıl yapılan Sultani Turnuva'daysa mezunlar sportif faaliyetler için bir araya gelir. Türkiye’yi basketbol, tenis, hokey, jimnastik, kürek ve yüzme gibi spor dallarıyla tanıştıran, ilk futbol kulübünü de kurmuş Galatasaraylılara teşekkür ederiz böylece."

Haberin Devamı

Bu yıl bir önemli yenilik daha var: Galatasaraylılar Derneği, 2012'den itibaren bir 'Galatasaray Ödülü' verecek. Dernek, Galatasaray Lisesi'nin bilim, kültür, sanat ve edebiyat dünyasına katkı yapmış pek çok mezun yetiştirmesinden yola çıkarak ulusal ve uluslararası çalışmalarıyla başarı kazanmış bir Türk vatandaşını ödüllendirecek. Bu yıl haziran ayında verilecek ödülün alanı ise ekonomi.

KENDİ FACEBOOK'UNU OLUŞTURAN DERNEK 

Bilge, derneğin ayrıca Galatasaray Lisesi eski öğrencilerinin ikinci evi olduğunu da anlatıyor: "Bizde kardeşik anlamında inanılmaz bir zenginlik var. Eşini ya da işini kaybeden herkes düşünmeden buraya gelir. O kadar yakındır ilişkilerimiz. Birisi iş aradığında, kana ihtiyaç duyduğunda, hastalık ve yoksulluk hallerinde Galatasaraylılar, dernek vasıtasıyla ilgili kişilere ulaşır, ihtiyaçları karşılar. Üyeleri arasındaki iletişimi sağlamak için 2003'te sultani.com adıyla kendi Facebook’unu kurdu. Sultani.com üyeleri, dünyanın herhangi bir köşesindeki çeşitli mesleklerden Galatasaraylılarla irtibata geçiyor, anılarını paylaşabiliyor. Derneğimiz en son İMKB Başkanı seçilen Dr. İbrahim Turhan’ın ve geçen yıl İstanbul Barosu Başkanı seçilen Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal’ın başarılarını üyeleriyle paylaşmaktan gurur duydu."

Haberin Devamı

KUPALAR ÖNCE DERNEĞE GELİR

Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Spor Kulübü'nden sonra en eski ve üye sayısı en yüksek Galatasaray kurumuyuz. Dernek üyelerinin yüzde 80’i aynı zamanda Galatasaray Spor Kulübü üyesi. Birçok maça dernekte buluşulup gidilir, maçlar birlikte seyredilir. Tüm şampiyonluklardan sonra sadece kupa değil, kulüp başkanı, yöneticiler, antrenör ve takım da ilk önce derneğe gelir. İlk kutlamanın üyelerimizle yapılması bir Galatasaray geleneğidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün başkan adayları da, seçimli genel kurul öncesinde son konuşmayı hep derneğimizde yapar.

PİLAVIN TEMELİ 1909'DA ATILDI

Dernek ilk toplantısını 5 Ocak 1909'da yaptı. İstanbul Beyoğlu'ndaki Pera Palas Oteli'nin yemek salonu o gün için Mektep Yemekhanesi'ne dönüştürüldü, otele tambur getirildi. Tamburun çalmasıyla 140 üye tıpkı okuldaki gibi yemek salonuna koştu, sandalyeleri kapıştı. Aralarında o zamanki Osmanlı hükümetinden üç bakan ve Meclis-i Mebusan'dan üç de milletvekili vardı. 1934'te başlayan ve günümüzde 4 bin-4 bin 500 mezunun Mektep’te misafir edildiği Galatasaray Pilavı’nın temelini de işte bu yemek attı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!