Biz noteriz

Güncelleme Tarihi:

Biz noteriz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 01:27

Bu yıl 20’nci kuruluş yıldönümünü kutlayan Kral TV’nin organize ettiği Kral Türkiye Müzik Ödülleri’nde adaylar belirlendi. Ödüller sahiplerini bulmadan önce Kral Grubu Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Akbay nam-ı diğer Gezegen Mehmet’le bir araya geldik, bu yılki yenilikleri ve sürprizleri konuştuk.

Haberin Devamı

* Ödül töreninin adı geçen yıl “Türkiye Müzik Ödülleri” olarak değişmişti, bu yıl da “Kral Türkiye Müzik Ödülleri” oldu. Neden bu ikinci değişikliğe gerek duydunuz?

- Daha önce “Kral Müzik Ödülleri” olarak düzenlenen törenimizin adını “Türkiye Müzik Ödülleri” olarak değiştirmek, radikal bir karardı. Ancak ‘Kral’ ibaresinin kalkması, beraberinde birtakım çekinceler de getirdi. Diğer yandan ‘Türkiye’ ibaresinin marka patent alma zorluğu, mevcut çekincelerimizi perçinledi. Sonunda yola “Kral Türkiye Müzik Ödülleri” ismiyle devam edilmesinin daha doğru olacağına karar verdik.

* Kral Türkiye Müzik Ödülleri’nde kazananlar nasıl bir süreçle belirleniyor?

- Bu yılki tören için konuşmak gerekirse; 1 Ocak-31 Aralık 2013 günleri arasında yayınlanan eserlerin MÜYAP fiziki satış resmi rakamları, MÜYAP internetten dinlenme ve indirilme resmi rakamları, MusicTopTR verilerine göre 2013 yılında radyolarda en çok çalan şarkılar listesi ve MusicTopTR verilerine göre 2013 yılında radyolarda şarkıları en çok çalınan şarkıcılar listesini baz alıyoruz. Neticede tüm bu verilere baktığımızda müzikseverlerin tercihleri ortaya çıkıyor. Biz bunların üstüne 200 kişilik uzman jürinin ve halkın oylarını ekliyoruz, böylece her kategoride finalde yarışacak beş aday belirleniyor. İşin güzel tarafı, fiziki satış, dijital performans ve radyolarda çalınma oranları, kamuya açık bilgiler. Yani Kral burada seçici merci olmaktan ziyade, doğru rakamları doğru yerlerden alan, tablolara yerleştiren, bu veriler ışığında sonuçların sağlıklı oluşmasını sağlayan bir noter konumunda.

ARTIK “COVER ŞARKI” KATEGORİSİ DE VAR

* Bu yıl sistemde bir değişiklik yaptınız mı?

- Geçtiğimiz sene, tüm kategorilerde üretim yapan her eser ve sanatçıyı aday adayı listesine koymuştuk. Tabii bu sanatçılar nezdinde sevinçle karşılandı, ancak burada da bir kriter olması gerekiyordu. Geçen seneden farklı olarak bu sene aday adayı listemizi, kriter listemizde performansları ortalama olan ve üstünde olanlardan oluşturduk.
Bunun yanında, olası hataların en aza indirilmesi için aday adaylarını oylama başlamadan bir hafta önce askıya çıkardık, sektörden ve halktan öneriler aldık. Bu sürenin sonunda da aday adayı oylaması başladı.

* Kaç kategori var bu sene?

- 15. Bu sene, geçtiğimiz senelerden farklı olarak cover şarkı kategorisi eklendi.

* Farklı müzik türleri için ayrı kategoriler açmamışsınız. Neden?

- Son beş senedir müzik sektöründe bir kısırdöngü var. Popüler müziğin hızlı yükselişinin yanı sıra, geleneksel ve alternatif müzik tarzında çalışmaların giderek azalması bu kısırdöngünün sebebi. Bir de popüler üretim yapan sanatçıların dijital çağı yakalamış olmaları, diğerlerinin ise çağın gerisinde kalıp seslerini yeterince duyuramamaları unsuru var. Bunun sonucu halk müziği, sanat müziği, alternatif müzik gibi türlerde kategori açacak kadar üretim yok. Pop müziğe kategori açıp, diğerlerine açmayınca da o kategorilerde olması gereken değerli sanatçılar yarışma dışı kalıyor. Eğer bu sene alternatif türleri yarışma dışı bıraksaydık, en iyi düet dalında Murat Cemcir ve Ahmet Kural’ın “Dım Dım Yar” şarkısı, en iyi proje albüm kategorisinde Onur Akın’ın “Onurlu Yıllar” albümü olamayacaktı. Bu da bir haksızlığa sebep olacaktı.

SANATÇININ OYLARI ETKİLEMESİ TEKNİK OLARAK MÜMKÜN AMA...


* Adayların belirlendiği halk oylaması nasıl yapılıyor?


- Üye olarak girebilecekleri bir sistem var, oradan oylama yapıyorlar. Bir kişi, birden fazla oy kullanamıyor. Bu arada şunu da belirteyim; halk oylaması genel değerlendirmede yüzde 20’lik pay sahibi. Dolayısıyla bir şey bozuk dahi olsa, yüzde 80 onu koruyor.

* Bir sanatçı tüm bu oyları etkileyebilir mi peki?

- Biri çıkıp da Türkiye’deki tüm radyolarda kendi şarkısını zorla çaldırır, gidip albümlerini satın alır, dijital indirmelerini artırırsa, bütün jüri üyelerini tek tek ikna edip kendisine oy vermelerini sağlarsa... Teknik olarak mümkün ama mantık olarak mümkün değil. “Neden aday olamadım?” diyenler varsa da tüm verilere ulaşıp sonucu görebilir.

* Halk, final oylaması sürecine nasıl dahil olacak?

- 15 farklı kategoride yarışacak adaylar, SMS ve ücretsiz mobil uygulama ile halk oylamasına sunulacak. 30 Nisan’da sona erecek oylamaya katılmak isteyenler, www.turkiyemuzikodulleri.com’dan adaylarının SMS numaralarını öğrenebilecek. Mobil platformlardan Kral uygulamasını indirenler ise oylamaya ücretsiz katılabilecek. Finalde halk oyunun yanı sıra MÜYAP satış rakamları, MÜYAP dijital indirme ve dinlenme raporları, radyolarda en çok çalınan şarkılar ve şarkıcılar listesi verileri ışığında, 30 kişilik final jürisiyle ödüller sahiplerini bulacak.

ÇİFTE HEYECAN

Haberin Devamı

* Bu sene Kral TV’nin 20’nci kuruluş yıldönümü. Bizi nasıl bir ödül töreni bekliyor?

- Bu sene gala gecesi yerine çok daha özel bir organizasyon yapacağız. Kral TV, 20 sene önce yayına başladığı zaman, değil bir müzik televizyonunun yayınını doldurmak, herhangi bir televizyonda bir saatlik klip programı yapacak kadar bile klip yoktu. O günden bugüne müzik işi bir endüstri haline geldi. İçeriği ilk günden beri çok zor bir yayın formatının Türkiye’de 20’nci senesini doldurması, büyük bir olay. Kutlanmayı hak ediyor. Biz de iki coşkuyu; hem Kral Türkiye Müzik Ödülleri’ni hem de 20’nci senemizi beraberce yaşayalım diyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!