Biyokaçakçılığa ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Biyokaçakçılığa ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2015 12:51

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 7 yılda biyokaçakçılık yapan yabancı uyruklu 96 kişiye 2 milyon 803 bin lira ceza uyguladı.

Haberin Devamı

Türkiye'de 2007-2014 yılları arasında idari ceza kesilen toplamda 52 kayıtlı biyokaçakçılık vakası bulunuyor. Biyokaçakçılık özellikle biyolojik çeşitlilik ve endemik türler açısından zengin illerde ya da turistlerin daha çok bulunduğu yurt dışı giriş-çıkış gümrük kapılarında yoğun olarak tespit ediliyor.

Biyokaçakçılık vakalarının çoğu Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Güney Anadolu illerinde gerçekleşiyor. Türkiye'ye İsveç, Danimarka, Fransa, Macaristan, Japonya, Hollanda gibi ülkelerden gelen yabancı uyruklu kişiler genellikle bitki türlerini ve Suriye'den gelenler kuş türlerini, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Almanya gibi ülkelerden gelenler ise kelebek ve diğer böcek türleri ile sürüngen türlerini kaçırıyorlar ya da kaçırmaya teşebbüs ediyorlar.

Ülkede 2007-2014 yılları arasında toplam 52 vakaya karışan 96 yabancı uyruklu kişiye 2 milyon 803 bin lira idari para cezası uygulayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'de biyokaçakçılığa karşı uygulanan idari ve adli yaptırımları artırmayı hedefliyor. Ayrıca farkındalığı artırarak, biyokaçakçılığın önlenmesinde halkın desteğinin alınması planlanıyor.

Türkiye'deki endemizm oranının ve genetik çeşitliliğin yüksek olması, ülkeyi genetik kaynaklar açısından bir cazibe merkezi haline getiriyor. Türkiye'nin sahip olduğu bitki türlerinin yüzde 34'ü endemik, yani ülkeye özgü türler. Bitki örtüsünün zengin olması ve dolayısıyla besin ihtiyacı olan birçok hayvan türünün kendisine uygun yaşam alanı bulabilmesi ülkeyi hayvan türleri açısından da zengin kılıyor. Bu sebeple de Türkiye gibi biyolojik çeşitliliği yüksek ülkeler özellikle genetik kaynaklar açısından biyokaçakçılığa maruz kalıyor.

"BİYOKAÇAKÇILIĞA TOPLUM OLARAK DUYARLI OLMALIYIZ"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, biyokaçakçılığa toplum olarak duyarlı olunması gerektiğinin altını çizerek, "Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin vazifesi" ifadesini kullandı. Biyokaçakçılıkla mücadelenin çok önemli olduğunu ve vatandaşlardan kendilerine yardımcı olmalarını isteyen Eroğlu, arazide yabancıların tabiattan canlı örnekler topladıklarını gören vatandaşların hiç vakit kaybetmeden 156 Jandarma İmdat hattına ihbarda bulunmaları gerektiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!