Şehriban OĞHAN/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 00:00
AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 1954 yılında çıkarılan Hemşirelik Kanunu’nun "Türkiye’de hemşirelik sanatını bu Kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç bir kimse yapamaz" hükmünün değiştirilmesi için yasa teklifi verdi.
Bu hükmün değiştirilmesiyle hem hemşirelik okullarının kapısı erkeklere açılacak, hem de devlet hastanelerinde de bıyıklı hemşireler görev yapacak.
ANAYASAYA AYKIRI
6283 Sayılı Hemşirelik Kanununda değişiklik öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sunan Uslu, hazırlıklarında hemşirelik okullarına bir dönem girebilen ancak yasa gereği kamuda işe alınmayan erkek mezunların şikayetinin etkili olduğunu söyledi.
Eğitim ve işe girmede Anayasa’ya aykırı bir durum olduğuna dikkat çeken Uslu, Hürriyet’e şunları konuştu:
"İşe alımlarda cinsiyet eşitliği Anayasal teminat altında. Ayrıca zamanında Sağlık Meslek Yüksek okullarından ’hemşire’ ünvanı ile mezun olan erkekler de var ki, onlar için çifte eşitsizlik söz konusu. Çünkü bir dönem erkekler de hemşirelik diploması almış. Daha sonra kanundan ötürü ÖSYM hemşirelik bölümlerine sadece kız öğrenci almaya başlamış. Bir kadın siyasetçi olarak düzenlemenin hem cinsiyet eşitliğinin sağlanması hem de meslek standartlarının yükselmesi yönünde katkı sağlayacağına inanıyorum." Uslu, teklifte yabancılara yönelik bir değişiklik öngörmediğini ifade etti.
LİSANS EĞİTİMİ ŞART
Teklifle ayrıca Avrupa Konseyi’nin 7 Eylül 2005 direktifi çerçevesinde ihtisas mesleği olan hemşirelik için lisans düzeyinde eğitim şart olacak. Ancak mevcut hemşirelerin hakları korunacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra hemşirelik eğitimi de YÖK tarafından yeniden düzenlenecek.
100’E YAKIN MEZUN VAR
Sağlık Meslek Yüksek Okullarının hemşirelik bölümleri ile Hemşirelik Yüksek Okullarına 1999 yılında erkek öğrenci alınmaya başlandı. Ancak yasadaki ’Bu mesleği Türk kadınından başka kimse yapamaz’ hükmü nedeniyle 21 Nisan 2003’de YÖK üniversitelere bir yazı göndererek bu bölümlere erkek öğrenci alınmasını istedi. Dört yıl serbest olan eğitim boyunca 100’e yakın erkek mezun verildiği ifade ediliyor.