Bitti demek doğru değil

Güncelleme Tarihi:

Bitti demek doğru değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 01:26

TERÖR olaylarının yoğun olduğu 1990’larda Başbakanlık ve Milli Güvenlik Kurulu’na beş yıl danışmanlık yapan terör ve terör psikolojisi uzmanı, Ankara Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdülkadir Çevik, “Çözüm süreci bitmiştir demek doğru değil.

Haberin Devamı

Duraklamalar, iki adım gerileme, üç adım ilerlemeler olur ama çözüm süreci bitmez” dedi. Sürecin aksamasındaki en büyük yanlışlığı “güvenlik güçlerinin hareketsiz kılınarak yapılanlara göz yumulması, siyasilerin söylemleri ve hükümet belirsizliği”ne bağlayan Çevik, daha tehlikeli bir yola girilmemesi için iki büyük partinin uzlaşması gerektiğini savundu. 2006’da kurulan Politik Psikoloji Derneği’nin başkanı olan Çevik, Hürriyet’e şunları söyledi:

90’LARDA KÜRT DİYEMEZDİK

“O dönemin koşulları gerçekten çok farklıydı. O dönemde Kürt kelimesini kullanmak dahi büyük bir problemdi. Bakın hangi noktadan nereye geldik.
Bu büyük bir aşamadır. Tabii ki terör örgütü bunu bile göz ardı ediyor.
Terörün yüzde yüz bitmesi zaten mümkün değil. Radikal uçlar her zaman kalır ama onlar da toplumda çok büyük rahatsızlık yaratmaz. Teröriste karşı onun anladığı dilden, barıştan yana olanlara da anladıkları dilden cevap vermek lazım. Bu ikisini birbirinden ayırt etmek gerek.

SİYASET YOLU KAPANIRSA

Haberin Devamı

Terörün siyasi uzantısı denilen HDP mesela. Dağdan düz ovaya deniliyordu ya hep. Mümkün olduğunca siyasetin yollarının kapanmaması lazım. Çünkü siyaset demek silahsızlık demek. Siyasetin yolunu kapattığınız zaman silahla mücadele edenlerin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz. Hep yasaklar gelsin, sıkıyönetim olsun, özel mahkemeler olsun ki onlar da bu mağduriyeti kullansınlar. Parti için kapanma talebi, dokunulmazlıkların kaldırılması; bunlar da doğru şeyler değil.

DEVLET DUYGUYLA YÖNETİLMEZ

Sayın Cumhurbaşkanı ‘Çözüm süreci bitmiştir’ diye kestirip attı, böyle de söylenmez. Şimdiye kadar niye kestirip atılmadı peki, olmaz öyle şey. Hükümet etmek ve devleti yönetmek sadece duygularla olmaz, duygusal davrandığınız zaman onun sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız ve sonuçları çok ağır olabilir. Bazen duygularınıza set çekip aklınızla, mantığınızla hareket etmek zorundasınız. Birdenbire çözüm süreci bitmiştir demek biraz duygularla hareket etmektir, devlet idaresindeki bir insanın kestirip atması doğru değildir. Sürece bakmak lazım. Onun için bundan sonra yapılacak en önemli şey; iki büyük ana parti var. AK Parti ve CHP. Mesele devletin ve ülkenin bütünlüğüyse gerisi teferruattır denir. Böyle bir noktaya geldik, her yerden ateş çıkıyor. Bu ikilinin anlaşması lazım. Koalisyon da bir uzlaşmadır ve uzlaşı, kaybı göze almadan olmaz. İki İki büyük kesimin bi raraya gelmesi büyük gruplar arasındaki gerginliği azaltır, toplumun ileriye daha güvenli bakmasına yol açar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!