Bitmeyen bina inşaatını AİHM'e götürecek

Güncelleme Tarihi:

Bitmeyen bina inşaatını AİHMe götürecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2009 15:30

DİYARBAKIR'ın merkez Yenişehir İlçesi’nde 7’nci Kolordu Komutanlığı'nın konutu ile komutanlığa ait İnşaat Emlek Daire Başkanlığı’nın arasındaki alanda yapılan bina 10 yıldır tamamlanamıyor.

Komutanlığın 5 katı aşmamasını istediği binanın müteahhiti ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Remzi Durmaz, çevrede yüksek binaların bulunduğunu belirterek, “Sadece bizim binamıza izin verilmiyor. İç hukuk yollarını tükettikten sona AİHM’e gideceğiz” dedi.

Diyarbakır Valiliği, Atatürk Anıtı ve Parkı ile kentin merkezi konumunda bulunan inşaat halindeki bina 10 yıldır bitirilemiyor. 1997 yılında 4 katlı eski yapının sahibi olan Veli Yandım, binasını yıktırıp yerine 5 katlı yeni bir bina yapmak istedi. Yandım, inşaat ruhsatı için belediyeye başvurmadan önce binanın 7’nci Kolordu Komutanı'nın konutunun bitişiğinde olmasını nedeniyle bina yapacağına dair bir dilekçe ile komutanlığa başvurdu. O dönem 7’nci Kolordu Komutanı olan emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt imzasıyla Veli Yandım ile belediyeye gönderilen yazıda, yapılan incelemede planların uygun olduğu ve 5 kat yapılacak binanın inşaasına izin verildi. Veli Yandım, 1999 yılında Yenişehir belediyesine başvurup aldığı inşaat iskan ruhsatıyla yapıma başladı. Binanın 2001 yılında 4’üncü katı bitirilirken binanın sahibi Veli Yandım ile müteahhiti Remzi Durmaz, Yenişehir bölgesindeki gerçek yapılaşmanın genel olarak 8-10 kat olması nedeniyle binanın statik hesaplarını 12 kat olacak şekilde yaparak belediyeye imar tadilatı başvurusunda bulundu. Bina sahibi Veli Yandım ile Remzi Durmaz aynı tarihte, binayı Ofis Semti’nde bulunan eski MİT Bölge Başkanlığı’nın arsası ile takas edebilmek için 7’nci Kolordu Komutanlığı aracılığıyla Milli Savunma Bakanlığı’na başvurdu. Ancak başvuru kabul edilmedi. Takas işlemleriyle ilgili sürenin uzaması ve inşaat yapı ruhsatının 5 yıllık olan süresinin de 2004 yılında dolması üzerine Yenişehir belediyesine başvuruda bulunuldu.

Belediye, Diyarbakır geneli için revize imar planları çalışmalarının başlatıldığını, bu süreçte münferit imar tadilatı yapılamayacağını, ruhsatlandıramayacağını belirterek revize imar planlarının beklenilmesini istedi. 2008 yılında yeni çıkan revize imar planıyla birlikte daha önce 5 kat olarak yapılabilecek binanın 8 kata kadar yapılabileceğiyle ilgili imar yapı izni alınarak inşaata 2008 yılında tekrar başlandı.

KOMUTANLIK 5 KATLI OLMASINI İSTİYOR

Binanın durumuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen müteahhit ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Remzi Durmaz, inşaata tekrar başladıklarında komutanlığın Yenişehir belediyesine başvurarak, binanın 5 kattan fazla yapılmasına izin verilmemesi ve imarına güvenlik şerhinin konulmasını talep ettiğini söyledi. Durmaz, “Belediye komutanlığının 5 kat yapılmasıyla ilgili isteğini kabul etmeyince, komutanlık belediyenin idari usule uygun hareket etmediğini ve hukuki olarak hatalı işlem yapıldığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulmasıyla ilgili başvuruda bulundu ve mahkemede yürütmenin durdurulması kararı aldı. Yenişehir belediyesi ise, söz konusu ruhsatın yasalara uygun olduğunu, imar planında güvenlik şerhinin bulunmadığını, 8 kat imarın kent bütünlüğü içerisinde bütün bölgede uygulanan bir imar olduğunu, söz konutu komutan konutunun çevresindeki yapılarında bu imara uygun yapıldığını ve yasaya aykırı bir işlemin söz konusu olmadığını kaydederek Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin yürütmenin durdurulmasıyla ilgili kararı nedeniyle biz de inşaatımıza ara verdik” dedi.

PAŞA KONUTUNU GÖREN BİNALAR VAR

Komutan konutunun bulunduğu askeri alanın etrafında 8-9 katlı bir çok bina bulunduğunu belirten Remzi Durmaz, şunları söyledi:
“Eğer bu yapının 8 kat olması gerçekten komutan konutu için güvenlik açısından bir tehlike oluşturuyorsa, söz konusu yapıyı askeri makamlara bedeli karşısında verebileceğimizi, değilse de bu tür uygulamaların 10 yıldan beri muhatapları olan mal sahibi ve yüklenicisi olarak bizlerin hayatında ne gibi tahribatlara ve travmalara sebebiyet verdiğini, empati yapılarak değerlendirilmesini ve ilgili makamların çözüm üretmesini istiyoruz. Komutanlık ayrıca tapuda arsaya güvenlik şerhi koymuş. Biz de güvenlik şehrinin kaldırılması için Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtık. Güvenlik şerhi bu bina için asla uygulanabilecek bir şey değildir. O bina kentin ortasında yer alıyor. Komutan konutunun etrafında aynı emsalde ve mesafede bir sürü bina var. Onlara niye bu şerh konulmuyor. Bizim binamızın yapılmamasıyla ilgili bir keyfi uygulama var. Eğer iç hukuk yollarından bir sonuç alamazsak biz de konuyu AİHM’e götüreceğiz.”

ARSA SAHİBİ BİNANIN BİTTİĞİNİ GÖREMEDEN OLDU

Eski binasının yıkılıp yerine yeni bina yapmak isteyen Veli Yandım, geçen yıl yaşamını yitirdi. Arsanın sahibi olan babasının vefatından sonra işleri devralan oğlu Fatih Yandım, aile olarak herkesin bu binanın biran önce bitmesi için beklediklerini belirterek, “Bu bina bizim adeta yaşamımızı değiştirdi. Biz olumlu bir şeyler olacağını beklerken maddi ve manevi açıdan adeta bir yıkıntı yaşadık. Herkes bu bina ne zaman bitecek diye bize soruyor. Arsamızın tek suçu sadece komutanının konutunun yanında olmasıdır. Babam 10 yıl bu binanın bitmesini bekledi ve bunu göremeden de geçen yıl vefat etti” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!