Bitmeden yurdumun üstündeki en son ırmak

Güncelleme Tarihi:

Bitmeden yurdumun üstündeki en son ırmak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

Son Irmak Doğa Orkestrası (SIDO), doğa ve kültür miraslarını koruma çalışmalarına sanat yoluyla destek veren gönüllü bir müzik topluluğu. Üyeleri arasında öğrenciler, öğretmenler, devlet sanatçıları var.

Haberin Devamı

MÜZİK ÖĞRETMENLERİ VE ÖĞRENCİLERİ HES’LERE KARŞI ÇEVRE ORKESTRASI KURDU

Daha önce HES’lere, İstanbul’daki 3. köprü projesine, Hasankeyf’e dikkat çekmek için konserler verdiler. Orkestranın kurucu üyesi, keman öğretmeni Utku Barış Andaç, SIDO’nun öyküsünü anlattı.

Son Irmak Doğa Orkestrası ne zaman, hangi amaçla kuruldu?
- 2009 yazında Mersin Bolkar Dağları’nda Cehennem Deresi’nin tahrip edilmesine tanıklık ettik. Anadolu’nun dört bir yanında o zamanki verilere göre yaklaşık 800 adet proje vardı. Bu yıkımın karşısında durmak için bir doğa platformu kurmaya karar verdik. Platform olarak faaliyetlerimizi altı ay kadar sürdürdük. Bir gün orkestra şefi bir arkadaşımızdan oda müziği orkestrası kurma fikri geldi. Geçen yıl mayıs ayında Son Irmak Doğa ve Sanat Derneği bünyesinde doğanın ve kültür miraslarının tahrip edilmesine karşı mücadele eden platformlara ve halka destek vermek amacıyla kuruldu. Kurucular arasında öğrenci Orhan Avcı ve klarnet öğretmeni Sarper Aksoy da var.
Orkestra kaç kişiden oluşuyor, müzisyenler hakkında bilgi verir misiniz?
- Yaklaşık 20 kişi ancak değişkenlik gösterebiliyor. Bazen 10, bazen de 15 kişi sahne alıyor. Özellikle Anadolu konserleri uzun ve yorucu olduğu için her üye aynı fedakârlığı gösteremeyebiliyor. Topluluk içerisinde müzik öğrencisi ve öğretmeni de var; devlet sanatçısı da. Anadolu’daki konserlerin finansmanını genelde yapmış olduğumuz konserlerin gelirinden karşılamamız her bir üyenin ne kadar özverili olduğunu gösteriyor. Belirli bir seviyede çalgı çalan ve toplumsal duyarlılığa sahip her müzisyen yanımızda yer alabiliyor.
Şimdiye kadar hangi faaliyetlerde yer aldınız?
- Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde, özellikle barajlarla yaşam hakları elinden alınan canlılar için ilk kez geçen yıl İstanbul Kadıköy’de ücretli bir salon konseri verdik, ‘Nehirlere Özgürlük’ konseri. Muğla-Yuvarlakçay Dünya Çevre Günü Konseri,  Yalova Termik Santrala Hayır Konseri, Antalya-Alakır-Dibek Yaylası’nda Doğa Konseri, Tuz Gölü-Halfeti-Hasankeyf Konseri, 3. Köprüye Hayır Konseri ve  Haliç Kıyısında İstanbul S.O.S. Konseri verdik.

Haberin Devamı

KAPIMIZ HERKESE AÇIK

Haberin Devamı

Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
- Hep olumlu. Özellikle Anadolu’daki konserlerde yöre halkının verdiği tepki çok etkiledi bizi. Sanırım bu etkinlikleri hiçbir maddi çıkar beklemeden yapıyor oluşumuzdan ötürü de bize ‘Son Irmak Büyücüleri’ yakıştırmasını yaptılar.
Etkinliklerinizi nasıl belirliyorsunuz?
- Davet geldiği de oluyor, ilgili platformlarla bizim irtibata geçip konser vermeyi teklif ettiğimiz de... Herkese kapımız açık oldu bugüne dek. Kimi zaman ulaşım finansmanıyla ilgili sıkıntı yaşayıp bazı etkinliklere katılamasak da elimizden geldiğince basında yer bulmayı bekleyen bölgeleri seçip konsere çıktık.
Daha çok hangi müzik eserlerini seslendiriyorsunuz?
- Teknik zorluğu çok olmayan ama kuvvetli bir etki uyandıran barok, klasik, romantik dönem eserleri, film müzikleri veya Anadolu coğrafyasında yetişmiş bestecilerin eserlerini seslendiriyoruz. .
Bundan sonraki planlarınız nedir?
- Son Irmak bünyesinde, Son Irmak Yaylı Dörtlüsü ve Son Irmak Dünya Müzikleri Orkestrası gibi diğer müzik topluluklarıyla da birçok etkinlik gerçekleştirdik. Ayrıca bize destek veren birçok etnik müzik topluluğu var. 7 Haziran’da İstanbul, Caddebostan Kültür Merkezi’nde SIDO ile yapacağımız ‘Nehirlere Özgürlük Konseri’ aynı zamanda yaza merhaba konseri olacak. Böylece Munzur’a ve Karadeniz derelerine gitmek ve son günlerde gündemdeki nükleer enerjiye karşı platformlara destek konserleri için bütçe çıkarmış olacağız. Bizi takip etmek isteyen tüm doğa ve müzikseverler facebook sayfamız ‘Son Irmak Doğa Orkestrası’nı veya web sitemiz sonirmak.org.tr’yi ziyaret edebilir.

Haberin Devamı

İzlenimlerinizi bilim insanlarıyla paylaşın

Bİ’ŞEY YAPMALI

Doğa Derneği’nin ‘Yaşayan Bahar’ kampanyası başladı. İlkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik olan ‘Yaşayan Bahar’a katılım da çok kolay . Yapılması gereken her yıl ebabil, guguk kuşu, kırlangıç ve leylek gibi göçmen kuş türlerini görür görmez ilk gözlemlerinizi www.yasayanbahar.net adresine kaydetmeniz. Kaydettiğiniz gözlemlerinizi bilim insanları değerlendiriliyor. Bu sayede baharın gelişini her yıl izleyebiliyor ve doğadaki değişimleri yakından takip edebiliyoruz. Tüm Avrupa’da göçün ne durumda olduğunu öğrenmek için Gözlem Sonuçları bölümünden destek de alabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Önce bilinçler temizlenmeli

Kerem Alışık(Oyuncu)

O DA BİR YEŞİL

Çevremizi temiz tutmamak, çevreye önem vermemek çok büyük bir kirlilik. İnsan önce kendi bilincini temizlemeli, kendini arındırmalı. Sonra çevresine özen göstermeli. Ben çevremdeki insanları uyarıyorum, bilinçlendirmeye çalışıyorum. Kendi adıma gereken dikkati gösteriyorum. Geri dönüşümü olan ürünler kullanıyorum. Oturduğum evin çevresinde de ağaçlandırmalar yapıyorum. Bu benim için faydalı olduğu kadar keyifli de bir çalışma.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!