ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2008 10:41
Küresel ısınma ve kuraklığın kendisini hissettirdiği 2007 yılında hububat başta olmak üzere bitkisel üretimde ciddi üretim düşüşleri yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre geçen yıl tahıl ürünleri üretimi önceki yıla göre yüzde 15,5, sebze üretimi yüzde 0,7 ve meyve üretimi yüzde 4,3 oranında azaldı.
EN HIZLI DÜŞÜŞ TAHIL ÜRETİMİNDE
2007 yılında tahıl ürünlerinde üretim miktarı önceki yıla göre yüzde 15,5 oranında azalarak yaklaşık 29 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu kapsamda buğday üretimi yüzde 13,9 azalarak yaklaşık 17,2 milyon ton, dane mısır üretimi yüzde 7,2 azalarak yaklaşık 3,5 milyon ton, arpa üretimi yüzde 23,5 oranında azalarak 7,3 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 6,9 oranında azalarak yaklaşık 648 bin ton oldu.
Baklagiller grubunda ise üretim fasulyede yüzde 21,3, nohutta yüzde 8,4, kırmızı mercimekte yüzde 12,4, yeşil mercimekte yüzde 36,7 oranında azaldı.
Yumru bitkilerde patates üretimi yüzde 3,2 azalarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan ayçiçeğinin üretimi yüzde 23,6 oranında azalarak yaklaşık 854 bin ton olurken, yerfıstığı üretimi yaklaşık 86 bin tonla yüzde 11,6 oranında arttı.
Tütün üretimi yüzde 18,5 oranında azalarak 80 bin ton, şeker pancarı üretimi yüzde 14,1 azalarak yaklaşık 12,4 milyon ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 10,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton oldu.
Sebze üretimi 2007 yılında önceki yıla göre yüzde 0,7 oranında azalarak yaklaşık 25,6 milyon ton olarak gerçekleşti. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2007 yılında yumru ve kök sebzeler yüzde 8,2 oranında artarken, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin üretimi yüzde 1,7, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin üretimi yüzde 3,8 oranında azalış gösterdi.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 0,9, kuru soğanda yüzde 5,3, havuçta yüzde 62,6 üretim artışı olurken, üretim sivri biberde yüzde 6,2, dolmalık biberde yüzde 9, sakız kabakta yüzde 7,4, pırasada yüzde 19,9, hıyarda yüzde 6,9, fasulyede yüzde 7,8, baş lahanada yüzde 7,5, ıspanakta yüzde 2,7, kavunda yüzde 5,9 oranında azaldı.
MEYVEDE YÜZDE 4.3 ÜRETİM DÜŞÜŞÜ
2007 yılında meyve ürünlerinin üretim miktarı önceki yıla göre yüzde 4,3 oranında azalarak yaklaşık 14,4 milyon ton olarak gerçekleşti.
Meyveler grubunda yer alan ürünlerden elmada yüzde 22,8, armutta yüzde 12,1, kayısıda yüzde 21,2, erikte yüzde 12,3, kirazda yüzde 28,3, vişnede 48,9 oranında üretim artışı olurken, şeftalide yüzde 2,4 üretim düşüşü görüldü. Zeytin üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 39,1 oranında azaldı. Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 7,1, mandalinada yüzde 5,9 ve limonda yüzde 8,3 üretim düşüşü yaşandı.
Sert kabuklu ürünlerden antep fıstığı yüzde 33,3, fındık yüzde 19,8 oranında üretim düşüşü, ceviz yüzde 33,1 üretim artışı gösterdi.
Toplam üzüm üretimi yüzde 9,7, incir üretimi yüzde 27,6 oranında azaldı, muz üretimi ise yüzde 6,1 arttı.
Yaş çay üretimi önceki yıla göre yüzde 2,2 oranında artarak yaklaşık 1,1 milyon ton civarında gerçekleşti.