Bitkisel karışımlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bitkisel karışımlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2013 11:40

Kış aylarıyla birlikte ortaya çıkan hastalıklarla tüketimi artan şifalı bitkilerin, hastalıkların tedavisinde yerinin olduğu, ancak hazırlanırken kullanılan bitkilerin miktarına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Şifalı bitki satan aktarlar ve şifalı bitki karışımı tarifi veren kişilerin en çok kullandığı cümlelerin başında geliyor “bir tutam” ifadesi...
Tutam kelimesi; avuç içi veya parmak uçlarıyla tutulabilen miktarda olan anlamında ama net bir ölçü değil. Bu miktar, kişinin elinin ölçüsüne göre değişiyor.
Konu sağlık olunca ise “bir tutam” kelimesinin anlamı daha da önem kazanıyor. Kullanılan ilacın dozu gibi şifalı bitkilerin kullanım miktarı da önemli hale geliyor.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülagü Barışkaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaçların kaynaklarına baktıklarında yüzde 70-80'inin bitkilerden elde edildiğini gördüklerini belirtti.
Bu yüzden bitkisel ilaçların da sağlık alanında önemli olduğunu ifade eden Barışkaner, ancak şifalı bitkilerin doğru kullanılmadığı zaman sağlıklı sonuçlar vermediğini söyledi.

-Bitkisel ilaçlarda ne kadar etken madde var bilinmiyor-

Bir ilaca “ilaç” diyebilmek için içindeki etken maddelerin mutlaka bilinmesi ve miktarlarının da standart olması gerektiğini vurgulayan Barışkaner, şunları kaydetti:
“Bitkisel ilaçların içinde kaç tane etken madde ve bunların miktarlarının ne kadar olduğu hakkında bilgiyi bilemiyoruz. Herkes 'bir tutam kaynatacaksın' diyor. İşte burada standart miktar kavramı devre dışı kalıyor. Karışım yapılıyor ama hangi maddelerden ne kadar alındığı belli değil. Bununla beraber bu karışımların ne kadar süreyle kullanılacağı da bilinmeli. Bu konu da çok önemli. Bizler ilaçları bitkilerden, hayvanlardan ve minerallerden sentez yoluyla elde ediyoruz. Örneğin bir bitkide 10 tane etken madde varsa, bize lazım olanını bulup sentezliyoruz. Aktarlarda satılan ise bitkinin tamamı şeklinde ve bunlar alınıp kullanılıyor. İşte biz hekim olarak buna karşı çıkıyoruz. Dozu belli olmayan bu bitkisel karışımlar bazen hastalığı iyileştireceği yerde farklı bir hastalığa, hatta ölümlere yol açabilmekte. Bu nedenle mutlaka bitkisel ilaçları da bir uzmana danışarak kullanmalıyız.”
Barışkaner, aktarlarda satılan; dozu, içindeki aktif maddeleri ve isimleri belli olmayan ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!